Zihinsel engellilere cinsel istismardan korunmayı öğrettiler

Zihinsel engellilere cinsel istismardan korunmayı öğrettiler -ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından, zihinsel engelli çocukların kendilerini cinsel istismardan koruyabilmeleri amacıyla yeni bir eğitim yöntemi geliştirildi -Doktora


KAYSERİ (A.A) - Orhan Canbulatel - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından zihinsel engelli çocukların kendilerini cinsel istismardan koruyabilmeleri amacıyla yeni bir eğitim yöntemi geliştirildi.
     Doktora öğrencisi Sibel Küçük tarafından kaleme alınan hikayeler çerçevesinde Özel vücut bölgeleri, iyi-kötü dokunma ve hayır deme, yabancılarla güvenlik sınırı oluşturma ve istismar olaylarını bildirme başlıkları altında çocuklarla bire bir eğitimler yapıldı.
     Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cinsel istismara daha çok çocukların maruz kaldığını belirtti.
     Cinsel istismara uğrayan çocuklar arasında zihinsel engellilerin çoğunlukta olduğuna dikkati çeken Erdem, şöyle konuştu:
     Zihinsel engelli çocuklar, cinsel istismarı ailelerine ya da birilerine anlattıklarında durumlarından dolayı çok inandırıcı olamayabiliyorlar. Bu nedenle Zihinsel engelli çocuklara kendilerini korumayı nasıl öğretebiliriz fikriyle yola çıktık. Bu çalışma benim ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nurgün Platinin danışmanlığında doktora öğrencimiz Sibel Küçükün teziydi. Çalışmaya 10-14 yaş grubundaki 15 zihinsel engelli çocuk katıldı. Bu çocukların güvenini kazanabilmek için 1,5 yıl ön çalışma yapıldı. Bu sürede de eğitim kitapçıkları oluşturulmaya başlandı. Sibel Küçük, konuya ilişkin hikayeler yazdı, bu hikayeler pedagojik formasyona sahip bir resim öğretmeni tarafından resimlerle desteklendi. Bu hikayeler çerçevesinde Özel vücut bölgeleri, iyi-kötü dokunma ve hayır deme, yabancılarla güvenlik sınırı oluşturma ve istismar olaylarını bildirme başlıkları altında çocuklarla bire bir eğitimler yapıldı.
    
     -Çocukların bilinç düzeyleri arttı-
    
     Erdem, çalışılan grubun özellikleri göz önüne alındığında güzel sonuçlar elde ettiklerine dikkati çekerek, çocukların cinsel istismar konusundaki bilinç düzeylerinin arttığını anlattı.
     Bu çocukların aileleri ile çalışma sonrasında da görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Erdem, Bir yıl sonra düzenlenen toplantıda aileler çocuklarında çok güzel değişiklikler olduğunu ifade ettiler. Mesela çocuklarının eve gelen bir yabancıya kapıyı açmadıklarını, sokakta başka çocukları yabancılarla konuşmaması için uyardıklarını anlattılar. Bu davranış değişikliklerinin de gelişerek devam ettiğini belirttiler dedi.
     Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Bayat da Sibel Küçükün bu çalışmayı kitap haline getirerek, telif hakkını da aldığına dikkati çekerek, Türkiyede bu konuda başka bir kitap bulunmadığını belirtti.
     Zihinsel engellilerin eğitiminin çok zor olduğunu vurgulayan Bayat, Zihinsel engellilere bir davranışı öğretmek çok zordur. Ancak, öğrencimiz bunu başardı. Bu çalışma, zihinsel engelli bir çocuğa bile cinsel istismardan kendisini koruyabileceğinin öğretilebileceğini gösterdi diye konuştu.
     Sibel Küçükün Zihinsel Engelli Çocuklarda Cinsel İstismardan Korunma Eğitimi konulu çalışması, 28 Kasım-2 Aralık 2012 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılan 11. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresinde sözel bildiri alanında ikincilik ödülü almıştı.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Zihinsel engellilere cinsel istismardan korunmayı öğrettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER