Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin dava

Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin dava -Tutuklu sanık Abat savunmasına devam etti


MALATYA (A.A) - Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin davanın 55. duruşmasının öğleden sonraki bölümünde, tutuklu sanık Ruhi Abat savunmasına devam etti.
     Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Abat, tanık İlker Çınarın kitaplarında misyonerliği kötü gösterdiğini ve bu yönde provokatörlük yaptığını savundu. Abat, misyonerlerden ve Hristiyanlardan nefret duyulacaksa Çınarın kitaplarını okumanın yeterli olacağını iddia ederek Çınarın kitaplarında yer verdiği misyonerlerin Doğu Anadolu Bölgesindeki gençleri hedef aldığı yönündeki ifadelerin daha sonra kendilerine ihale edildiğini ileri sürdü.
     Dava kapsamında tutuklanmasının ardından polisin yakınlarının evlerinde arama yaptığını anlatan Abat, Ereğli polisi yaşlı kayınvalidemin evini ararken darmadağın etti. Kadının evini toplaması 15 gün sürdü. Aynı şekilde polis ağabeyim ve annemin evini de dağıttı. Bu şekilde bir insanın evinin aranması doğru mu- Ama Malatya polisi benim evimi ararken saygılı davrandı. Arama sırasında bir bardağa baktı ise sonra onu geri yerine koydu diye konuştu.
     Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısanın neden bu konuda şikayetçi olmadığını sorması üzerine Abat, Şikayetçi olsam ne olacak. Şikayetçi olursam terör örgütü üyeliği suçunu da ekleyip dava dosyasına koyuyorlar. ABDnin Irakta yapmadığını İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polisleri bana yaptı yanıtını verdi.
     Daha sonra Abat, rahatsızlığını hatırlatıp, savunma yapmaya devam edemeyeceğini söyleyince duruşma yarına ertelendi.
     Duruşma sonunda avukatlardan talepleri alındı.
    
     -Müdahil avukat Doğanı talepleri-
    
     Müdahil avukatlardan Erdal Doğan, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonunca hazırlanan raporun, davadaki iddialarla ilgili olduğunu belirterek, raporda dava konusu olan cinayetlere yer verildiğini kaydetti. Raporun tümünü iddianameye ek delil olarak sunduklarını anlatan Doğan, raporun dikkate alınmasını istedi.
     Araştırma Komisyonuna Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından gönderilen gizli belgeyi anımsatan Doğan, belgenin rapor ekinde yayınlanmadığını, meclis kayıtlarındaki söz konusu yaklaşık 300 sayfalık tutanağın, eki olan ihbar mektubu veya tutanakla birlikte mahkemeye gönderilmesini talep etti. Doğan, Basından edindiğimiz 4 sayfadan oluşan ve ilgili klasörün üst yazısı veya eki şeklinde sunulan ihbar mektubunda, mahkememizde ikinci ek iddianame bağlamında yargılama konusu edilen cinayetlerle ilgili olarak doğrudan bahsi geçen Özel Harp Dairesi Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı oluşturulan Beyaz Kuvvetler ve Siyah Kuvvetler tarafından işlendiği açıkça belirtilmektedir ifadesini kullandı.
     Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Terörle Mücadele Kanununun 10 maddesi ile yetkili Cumhuriyet SavcıMustafa Bilgilinin 2009 yılında dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınça suikast hazırlığı iddiasıyla bir soruşturma başlattığını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
     Bilindiği üzere Sayın Savcı Mustafa Bilgili, ilgili soruşturma kapsamında Özel Harp Dairesi Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı kozmik odada arama ve araştırma gerçekleştirmiştir. Sayın mahkemeden talep ve ricamız Sayın savcılığa dava dosyamızda birleşen tüm iddianameler eklenerek, iddianamelerde yer alan sanıklar ve bazı sanıkların ilişkisi olduğu iddia edilen Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) Özel Harp Dairesi Özel Kuvvetler Komutanlığı ve ona bağlı çalışan Beyaz ve Siyah Kuvvetler, JİTEM gibi yapılar hakkında iddianamede yer alan iddialarla ilgili olmak ve dosyamızı ilgilendirebilecek ulaştığı tüm bilgi ve belgelerin mahkememiz dosyasına gönderilmesini talep ve rica ediyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Yeter Erdine / Tuba Karahan / Ekber Türkoğlu
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin dava Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER