AB Bakanı Bozkır'ın 'Daha çok şehit vereceğiz' sözü Meclis'e taşındı


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AB Bakanı Volkan Bozkır'ın bir televizyon programında, 'Daha çok şehit vereceğiz' açıklamasını, Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde Emir, "7 Haziran 2015 seçim sonuçlarının ardından ülkemizde yaşanan olağanüstü gelişmeler herkesin malumudur. Tarihimizin en büyük terör saldırılarını yaşadığımız bu dönemde, sadece Suruç ve Ankara katliamlarında 139 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Doğu ve Güneydoğu'daki terör saldırılarında da yüzlerce güvenlik görevlisi şehit edilmiştir. 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarıyla oluşan 25. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumu nedeniyle çalıştırılmayıp yeniden seçime götürülmesi üzerine yapılan 1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında ülkemizin bir bölgesinin çeşitli ilçelerinde ve mahallerinde adeta hayat durma noktasına gelmiş, Diyarbakır ilimizin Baro Başkanı Tahir Elçi göz göre göre katledilmiştir. Ülke içinde her gün acı bir haberle güne başlarken, dış politikamızda da geri dönülmesi gittikçe imkansızlaşan tarihi hatalar yapılmıştır. Suriye'de akan kanın durdurulması için adım atılması gerekirken, iktidarınız, Suriyeli mülteci dramını bir koz olarak kullanıp Avrupa Birliği'ne vize şartlarının kaldırılması ve para talebinde bulunarak, tarihe adımızı ne yazık ki İnsanlık dramında fırsatçılık yapan ülke olarak yazdırmıştır." dedi.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme krizine de değişen CHP Ankara Milletvekili, şunları kaydetti: " Dış politikadaki diğer hatalar ise Rusya savaş uçağının, Türk jetleri tarafından vurulması ve 4 Aralık 2015 günü yaşanan Irak'ın Musul kenti yakınlarında Başika bölgesindeki askeri eğitim kampına tanklar eşliğinde yeni askerlerin intikal ettirilmesidir. Rus uçağının düşürülmesinin ardından bir yandan iki ülke arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in karşılıklı suçlamaları her geçen gün dozajını artırırken diğer yandan Rusya, Türkiye tarafından gönderilen TIR'ları, Türkiye de bunun üzerine Rus bayrağı taşıyan gemileri durdurdu. Rusya ile geldiğimiz bu aşamanın, Sovyetler Birliği generalleri Kliment Voroşilov ile Mihail Frunze'nin heykeline, Sovyetler Birliği'nin, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetimizin kuruluş safhasında verdiği desteği simgelemek için Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nda Milli Mücadele'nin önderleriyle birlikte yer verilmesi dikkate alındığında siyasi tarihte kolay kolay izahının olamayacağı kesindir. Irak'ın iç bölgelerine asker intikali konusu da Irak merkezi hükümetinin sert karşı çıkışları nedeniyle bir gerginlik haline gelmiş ve bir ülkenin egemenlik haklarının ihlali olduğu tartışılmaya başlanmıştır bile. Ülkemiz hem içerde hem de dışarıda tam bir istikrarsızlık sarmalına girmişken, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır'ın dün (6 Aralık 2015 Pazar) bir televizyon kanalında yaptığı açıklama, gelişen ve gelişebilecek olaylar konusunda kaygılarımızı daha da artırmıştır. Aynı zamanda geçmişte büyükelçilik yapmış olan Volkan Bozkır'dan, terörle mücadele ile ilgili bir soru üzerine canlı yayında 'Daha çok şehit vereceğiz' açıklaması gelmiştir. Bozkır'ın bu açıklaması vatandaşlarımızı tedirgin ederken, tepkilerini sosyal medyada gösterenler AKP çocuklarımızın kanı üzerinden konuşuyor, Nasılsa sizin çocuklarınız askerlik yapmıyor şeklinde mesajlar paylaşmıştır." dedi.

Murat Emir, soru önergesinde şu soruları yöneltti:

"AB Bakanı Volkan Bozkır'ın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

AB Bakanı Volkan Bozkır, hangi bilgilere ya da kamuoyuna açıklanmayan hangi olası planlara dayalı olarak bu açıklamayı yapmaktadır?

AB Bakanı Volkan Bozkır 'Daha çok şehit vereceğiz' derken, vereceğimiz şehit sayısını da net olarak bilmekte midir?

AB Bakanı Volkan Bozkır'ın söz konusu açıklamasının, Türk Ceza Kanunu'nun 'Halkı askerlikten soğutma' başlıklı 318'nci maddesindeki 'Askerlik hizmetini yapanları firara sevk edecek veya askerlik hizmetine katılacak olanları bu hizmeti yapmaktan vazgeçirecek şekilde teşvik veya telkinde bulunanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır' suçu kapsamına girip girmediği konusundaki görüşünüz nedir?

Aylardır süre gelen gelişmeler ve AB Bakanı Volkan Bozkır'ın açıklamasını dikkate aldığımızda, kamuoyunda yaygın olarak dile getirilen "Savaşa mı hazırlanıyoruz" sorusunun yanıtı nedir? CİHAN
<< Önceki Haber AB Bakanı Bozkır'ın 'Daha çok şehit vereceğiz' sözü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER