ABD açıkladı: IŞİD liderini operasyonla öldürdük

ABD Başkanı Joe Biden, bugün sabaha karşı Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bir noktada düzenlenen askeri operasyon sonrasında IŞİD'in lideri Ebu İbrahim el- Haşimi El Kuraysi'nin hedef alındığını duyurdu.

SHABER3.COM

Dünya bu sabah uluslararası haber ajanslarının Suriye-Türkiye sınırına yakın bir nokta olan Atmeh kasabasına ABD Özel Operasyon Kuvvetleri’nin düzenlediği askeri operasyon ile uyandı…

Operasyonun detayları ile ilgili net bir bilgi verilmezken, ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby yapılan yazılı yazılı açıklamada, “ABD Özel Operasyon Kuvvetleri… bu akşam Suriye'nin kuzeybatısında terörle mücadele operasyonu düzenledi. Operasyon başarılı oldu” demekle yetinmişti.

Fakat ABD, yeni bir güne başlarken ABD Başkanı Joe Biden, operasyon ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulunarak operasyonun detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Biden, operasyonun başarıyla sonuçlandığını belirtirken, “Silahlı Kuvvetlerimizin becerisi ve cesareti sayesinde IŞİD’in lideri Ebu İbrahim el-Hashimi el Kuraysi’yi etkisiz hale getirdik” dedi.

Öte yandan Reuters’a konuşan üst düzey yetkililer el-Kuraysi’nin öldürüldüğünü duyurdu.

Ebu İbrahim El Haşimi kimdir? 
Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, Ekim 1976 tarihinde Irak Telafer'de doğdu. DAEŞ lideri Bağdadi'nin ardından sözde ikinci halife seçildi. 2020 yılının Ocak ayında gerçek adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olarak açıklanmıştır.

Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ölümü sonrası IŞİD meclisi tarafından lider olarak seçildi ve göreve getirildiği 31 Ekim 2019'da IŞİD'e yakın medyalarda açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri, Kureyşi'nin öldürülmesi veya yakalanması için 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Kureyşi, Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi adıyla Telafer, Irak'ta bir ailede doğdu. Musul Üniversitesinde şeriat hukuku üstüne eğitim aldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Irak ordusunda subay olarak görev yapmaya başladı. Irak Savaşı sırasında Saddam'ın devrilmesiyle birlikte El-Kaide'ye katıldı. El-Kaide'de dini bir vekil ve genel şeriat hukukçusu olarak görev aldı. 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri tarafından yakalandı ve Bucca Kampı'na götürüldü. Burada Ebu Bekir el-Bağdadi ile tanıştı. Tahminlere göre, Bucca Kampı'ndan çıktıktan sonra El-Kaide'ye yeniden katıldı.

2014 yılında DEAŞ ile El-Kaide ayrışınca El-Kaide'ye biatı reddetti IŞİD'e bağlılığını bildirdi. Yine 2014 yılında IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinde önemli rol oynadı. Aynı yıl ağustos ayında yapılan Yezidi katliamlarına katılan IŞİD komutanlarından birisiydi. Bu gelişmelerin ardından Ebu Bekir el-Bağdadi'nin vekili konumuna yükseldi. IŞİD'e göre Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi Batı dünyasına karşı yürütülen savaşta tecrübeli ve bunun yanında dini eğitim almış bir komutandır. IŞİD militanları onu "bilgin, emekçi, savaşçı, savaş emiri" olarak tanımlamıştır.

<< Önceki Haber ABD açıkladı: IŞİD liderini operasyonla öldürdük Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER