Alman bakan: Kadınlara taciz iğrenç, ancak kimse genel zan altında bırakılmamalı


Yılbaşı akşamı Köln'de kadınların taciz edilmeleri ve soygunlara her kesimden tepki yağıyor. Olayları "iğrenç" olarak nitelendiren Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve birçok yetkili suç sabit olmadan "Kuzey Afrikalı Arap mülteciler yaptı" gibi yargılarla kimsenin genel zan altında bırakılamamasını istedi.

Yılbaşı akşamı Köln'de kadınlara kitlesel cinsel taciz ve soygun olayıyla ilgili tepki yağıyor, başta Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers olmak üzere polise yönelik eleştiriler artıyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizire de olayları "iğrenç" olarak nitelendirdi ve polisi başarısızlıkla suçladı. Bakan, suç sabitleşmeden mültecilerin genel zan altında bırakılmaması uyarısı yaptı.

Bin civarında kuzey Afrikalı Arap kökenlinin yılbaşı akşamı, Köln merkez tren istasyonu meydanında organize şekilde kadınları taciz ettiği ve değerli eşyalarını çaldığı iddia edilmiş, 100'ün üzerinde kadının şikayetçi olduğu bildirilmişti. Daha küçük çaplı olmakla birlikte benzer olayların Hamburg ve Stuttgart'ta da yaşandığı bildiriliyor.

Konuyla ilgili Köln Polisine sert eleştiriler yönelten de Maiziere, "Polis böyle çalışamaz. Şimdi acil bir aydınlatma bekliyorum. Tüm bunlar organize miydi, zanlılar gerçekten Kuzey Afrikalı mıydı?" diye sordu. Alman bakan, "Hukuk devletinin net ve sert bir cevabına ihtiyacımız var." diye devam etti.

Kadınlara yapılan saldırıları "iğrenç ve kabul edilemez" olarak nitelendiren bakan, ancak, "Kimseyi, özellikle de mültecileri genel zan altında bırakmamak gerektiğini" vurguladı. Bazı verilerin işaret ettiği üzere eylemciler Kuzey Afrikalı ise bunun da üzerinde konuşulamayacak tabu olamayacağının altını çizdi.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker ise "Olayların mültecilerle ilişkilendirilmesi kabul edilemez." dedi. Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers de ellerinde mülteci bir sanık olmadığını bildirerek önyargılara karşı uyardı. Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig de saldırıları "iğrenç" olarak nitelendirdi, davranışlarını değiştirmesi gerekenin kadınlar değil, erkekler olduğunu belirtti.

Almanya'daki İslami kuruluşların temsilcileri de olaylar aydınlatılmadan kimsenin genel zan altında bırakılmaması uyarısı yaptı, polisin ihmali üzerinde durdu. Die Welt'e konuşan Liberal İslami Birlik Başkanı Lamia Kaddor, bin kişinin organize şekilde toplanıp kadınlara saldırmasına güvenlik güçlerinin nasıl izin verdiğini sorguladı.

TANIK ÇOK, SANIK YOK

Öte yandan birçok kadının şikayetine karşılık polis yılbaşı akşamı yaşanan saldırılara karıştığı net bir şekilde tespit edilen zanlı olmadığını açıkladı. Köln Emniyet Müdürü Albers, soruşturmanın zorlu başladığını kaydetti. Polise ve kendisine yönelik eleştirileri kabul etmeyen Albers, "Olaylarda polisin o yükü kaldıramadığı doğru değil." dedi. Cinsel taciz yapıldığının ise ancak bir sonraki gün ortaya çıktığını kaydetti. Üzerinde baskılar artan Albers istifa taleplerini ise reddetti, görevinde kalacağını açıkladı.

Öte yandan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) İçişleri Bakanı Ralf Jäger, işlenen kitlesel suçlarla ilgili ilk etapta üç kişi hakkında kovuşturma yapılacağını aktardı. Haber ajansı dpa, bu üç kişinin gözaltına alındığını aktardı. Olaylara ise en az 200 zanlının karıştığı, polisin ilk etapta güvenlik kameraları görüntülerini incelediği bildirilmişti.

MERKEL VE KRAFT SINIR DIŞI VE SERT CEZALAR TALEP EDİYOR

Öte yandan başta KRV Başbakanı Hannelore Kraft olmak üzere birçok politikacı ve yetkili, bu tür suçlara "sınır dışı" da dahil olmak üzere sert cezalar talep etti. Başbakan Angela Merkel'in kendisini arayarak bilgi aldığını bildiren Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Merkel'in söz konusu iğrenç saldırılarla ilgili kızgınlığını dile getirdiğini, hukuk devleti içinde sert cezalarla cevap verilmesini istediğini aktardı. KRV İçişleri Bakanı Jäger ise suçluların Almanya'da oturma müsaadesi almaya hakkı olmadığını kaydetti.

KÖLN'DE ACİL TEDBİRLER ALINACAK

Diğer yandan Köln Büyükşehir Belediyesi ve polis bir daha böylesi olayların yaşanmaması için acil tedbirler alınacağını, böylesi olaylara hemen reaksiyon gösterileceği bildirildi. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Reker böyle bir şeyin yaşanmasına "bir daha asla izin verilemeyeceğinin" altını çizdi. Reker kadınlara, böylesi kalabalıklarda "erkeklerle aralarına bir kol boyu mesafe bırakmayı" önermesi yüzünden ise eleştirilerin odağı oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Alman bakan: Kadınlara taciz iğrenç, ancak kimse genel... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER