Alman bakan: Türkiye verdiği sözleri yerine getirmek üzere ilk adımları attı


Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier mülteci krizinin sadece Almanya'nın değil 'Avrupa'nın krizi' olduğunu belirtti. Türkiye'nin mülteciler konusunda verdiği sözleri yerine getirmek üzere adımlar atmaya başladığını söyleyen Steinmeier, Türkiye'nin üçüncü ülkeler üzerinden gelen Suriye vatandaşlarına vize şartı getirdiğini bildirerek, "Türkiye'nin verdiği sözleri yerine getirmediğine dair bir emare göremiyorum." dedi.

Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde mülteci krizini konu edinen bir söyleşide Türkiye'ye yönelik açıklamalar yaptı. Gazetenin, Türkiye'nin mültecileri Avrupa'ya geçişini engelleme konusunda verdiği sözde durmadığını ileri sürmesine karşılık Steinmeier, Almanya'ya gelen mülteci sayısında belirgin bir azalma kaydedildiğine ve son günlerde Ege Denizi üzerinden gelen mülteci sayısının bin ila üç bin arasında değiştiğine dikkat çekerek, geçen yıl bazı aylarda bu sayının günde on bine kadar yükselmiş olduğunu söyledi.

Bu hafta içinde Türk ve Alman hükümetleri arasında görüşmeler yapılacağını hatırlatan Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakan, Türkiye'nin mültecileri Avrupa sınırında tutmak için ilk adımları attığını söyledi ve ilk adımlara örnek olarak Türkiye'nin üçüncü ülkeler üzerinden gelen Suriye vatandaşları için vize şartı getirdiğini gösterdi. Alman bakan, yakında aynı uygulamanın Afrika'da bulunan birçok ülkenin vatandaşları için de geçerli kılınacağını bildirdi. Türkiye'nin sınırları içinde yaşayan Suriyeli mültecileri iş hayatına kazanmak için çalışmalar başlattığını da sözlerine ekleyen Steinmeier, "Türkiye'nin verdiği sözleri yerine getirmediğine dair bir emare göremiyorum." dedi.

GERÇEKÇİ OLUN ÇAĞRISI YAPTI

Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier iç politikadaki mülteciler tartışmasıyla ilgili olarak Hıristiyan Birlik partilerine 'Gerçekçi olun!' çağrısı yaptı. Steinmeier mülteci krizine yönelik olarak öneriler seslendiren Birlik partili politikacıları anayasayla örtüşmeyen önerilerden kaçınmaya davet etti. Birlik partilerinde süregelen mülteci tartışmasını yorumlarken "Doğrusunu söylemek gerekirse, mülteci sorunu CDU ile CSU içindeki iç çekişmelerden çok daha büyük bir sorun." diyen Steinmeier mülteci sorununa dair tartışmaların normal olduğunu, bunda şaşılacak bir taraf bulunmadığını belirtti ancak bu tartışmanın ve çözüme yönelik önerilerin hukuk devletine yakışır çözüm önerileri olması gerektiğini vurguladı.

Steinmeier, mülteci krizini aynı zamanda 'Avrupa'nın krizi' olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği'nin mülteci akınını yönetme konusunda zorlandığına dikkat çeken Federal Dışişleri Bakanı, "Bu konuda sorunu kökünden çözecek ya da durumu bir gecede değiştirecek bir konsept yok." diyerek bu konuda çok yönlü düşünülmesi ve çok yönlü hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Göç baskısının çok yoğun olduğunu ve mültecilere sabır telkin etmek gerektiğini sözlerine ekleyen SPD'li politikacı, Almanya'nın bir yılda bir milyon mülteciyi kaldırabileceğini ancak kapılarını her yıl bir milyon mülteciye açamayacağını ifade eti.

AB ENDİŞELENDİRİYOR

Frankfurter Allgemeine Gazetesi'nin geniş çaplı söyleşisinde AB'nin konumu da değerlendirildi. AB konusunda karamsar bir tablo çizen Bakan Steinmeier, "Avrupa Projesi yeniden mücadele gerektiren bir hal aldı. Siyasi bir normallik kazanmışken AB için yeniden mücadele etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu ve İngiltere'nin AB'de kalması gerektiğini savundu. Bu hafta Varşova'ya resmi bir ziyaret yapacağını da bildiren SPD'li politikacı Almanya-Polonya arasındaki sorunları görüşeceğini duyurdu.

SEEHOFER YİNE TEHDİT ETTİ

CDU ile CSU arasında mülteci tartışmaları giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, Spiegel'e verdiği bir demeçte Federal Başbakan Angela Merkel'i yeniden tehdit etti. Önümüzdeki iki hafta içinde Federal Hükümeti sınırlarda eski düzeni sağlama konusunda uyaracaklarını bildiren Seehofer, "Talebimiz yerine gelmediği takdirde bize Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaktan başka çare kalmıyor." dedi.

CSU Genel Başkanı Seehofer'in Baden Württemberg, Rheinland Pfalz ve Saksonya Anhalt Eyaletleri'nde 13 Mart'ta yapılacak eyalet seçimlerinden önce sorunu tırmandırmak istediği tahmin ediliyor. Bavyera Eyalet Hükümeti bir süre önce Anayasa Mahkemesi eski hakimlerinden Udo die Fabio'ya bir bilirkişi raporu hazırlatmış, bilirkişi raporunda Federal Hükümet'in ülke sınırlarını yeterince korumadığı iddia edilmişti.

ALMAN HALKI DAHA FAZLA MÜLTECİ İSTEMİYOR

Almanya'da nüfusun çoğunluğu Almanya'ya daha fazla mülteci gelmesi halinde ülkenin sorunların altında bunalacağına inanıyor. Alman ikinci kanalı ZDF'nin 'Siyasi Barometre' başlıklı aktüel araştırmasına göre Almanların çoğunluğu Başbakan Angela Merkel'in mülteciler politikasından da memnun değil. Araştırmaya katılanların yüzde 56'sı başbakanın görevini iyi yapamadığı görüşünde. Bu oran geçen aralık ayında yüzde 49 olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan Köln başta olmak üzere yılbaşı gecesi büyük şehirlerde yaşanan taciz olayları halkı endişelendirdi. Kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 60'ı Almanya'nın fazla sayıda mülteciyi kaldıramayacağını düşünüyor. Bu oran geride Aralık ayında yüzde 46 olarak belirlenmişti.

Buna karşılık Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer'in yılda en fazla 200 bin mülteci talebi halk arasında kabul görmüyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 38'i sayının gerçekçi olduğuna inanırken yüzde 57'si öneriyi gerçekçi bulmayarak reddediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Alman bakan: Türkiye verdiği sözleri yerine getirmek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER