Amerika'da çalışan Türk profesör Çobanoğlu: Turizm, terörle bir arada yaşamaz

Amerika'da çalışan Türk profesör Çobanoğlu: Turizm, terörle bir arada yaşamaz

Amerika'da University of South Florida (USF), Turizm ve Teknoloji Fakültesi'nde turizm teknolojileri alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Cihan Çobanoğlu, Türkiye'nin turizm potansiyeli ve son dönemde yaşanan terör olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Terörle turizmin bir arada yaşamasının mümkün olmadığını belirten Çobanoğlu, "Turizmin olması için barış olması lazım. Bundan dolayı da ülkemize barışın gelmeli. Terör durmalı." dedi.

Türkiye'ye gelirken ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kendisini Türkiye'ye gitmemesi yönünde uyardığını ifade eden Cihan Çobanoğlu, bir Türk vatandaşı olarak bu durumun kendisine acı verdiğini vurguladı.

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Çobanoğlu, Türkiye'nin turizm potansiyelinin göz kamaştırdığını kaydetti. Bir akademisyen olarak 58 ülke gezdiğine değinen Prof. Dr. Cihan Çobanoğlu, şunları kaydetti: "Benim ülkem olduğu için söylemiyorum. Türkiye bana göre; dünyadaki en üst sıralarda ilk 10'un içine giriyor."

Turist sayılarının da Türkiye'nin potansiyeline dair önemli ipuçları verdiğini hatırlatan Çobanoğlu, "Türkiye'ye gelen turist sayısı her yıl artıyor. Bu sene nasıl olacak göreceğiz. Terör saldırıları ve Rus Rublesi'nin değer kaybetmesinden dolayı neler olacağını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son dönemlerde yaşanan siyasi gerilim ve terör olaylarını da değerlendiren Prof. Dr. Çobanoğlu, bu durumun dışarıdan çok olumsuz bir etki oluşturduğunu kaydetti. Binlerce rezervasyonun iptal edildiğini, ancak bu rezervasyonu iptal edenleri suçlayamayacağını belirten Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Terör yapar bunu. Turizm terörle beraber yaşayamaz. Turizmin olması için barış olması lazım. Bundan dolayı da ülkemize barışın gelmesi lazım. Terörün durması çok önemli."

TURİST SAYISI ARTIYOR, TURİZM GELİRİ AZALIYOR

Turizmin hem terörden hem de ekonomik krizlerden darbe aldığını söyleyen Çobanoğlu, "Türkiye gelen turist sayısı her yıl artıyor. Tabi bu güzel bir haber bunu duyanlar 'ne kadar güzel' diyeceklerdir. Ancak işin iç yüzü o kadar parlak değil. Türkiye'ye gelen turist sayısı artarken ortalama harcadıkları para düşüyor. Buraya gelen turistler daha ucuza geliyor. Bizim maalesef gözlemlediğimiz şey şu; Türkiye'de plansız bir turizm gelişmesi olduğu için fiyat politikası hayatta kalmak üzerine kurulu. Otelcilerin bilerek ya da bilmeyerek düşürdükleri fiyatlar maalesef gelen turist sayısını artırırken onların harcadığı para miktarını düşüyor." şeklinde konuştu.

Bilinçsizce yapılan 'her şey dahil' fiyat uygulamasının bu probleminin en büyük problemlerden birisi olduğunu ve bu konuda uzun yıllardır uyarılar yaptığını hatırlatan Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir uygulama yanlış değil. Ancak bunun planlı yapılması lazım. Görüştüğümüz turizmciler, 5 yıldızlı otellerde 30 Euro'ya her şey dâhil paketler sattıklarını söylüyor. Türkiye'deki özellikle Antalya'daki 5 yıldızlı oteller dünyanın hiçbir yerinde yok. Türkiye'nin üniversitelerde turizm fakültesi politikalarına ihtiyacı var. Bunların bilinçli olarak yapılması bu insanların turizm büyümesini planlı yapmasını öğrenmesi gerekiyor."

Turizm teknolojisi alanında da çalışmalara yapan Çobanoğlu, Amerika'dan Las Vegas örneği vererek teknolojinin turizmde etkin bir şekilde kullanılmasına değindi. Amerika'daki bu şehrin kısa süre öncesine kadar turizmde söz sahibi olmadığını belirten Cihan Çobanoğlu, ancak teknolojinin turizmde kullanılmasıyla burada çok kısa sürede koordinasyon sağlanabildiğini vurguladı. Çobanoğlu, "Las Vegas'ta 100 -200 bin kişinin katıldığı konferanslar yapılıyor. Biz 150 kişilik küçük bir konferans yapmak istedik. Biz bunun için Las Vegas ziyaretçiler birliğine başvurduk. Hemen bizim yaptığımız teklif önerisini civardaki bütün otellere elektronik ortamda gönderdiler. Bize oradan teklifler geldi. 3-4 günde çok sayıda otel bizim küçük grubumuzu almak için birbiriyle yarıştı. Bu planlı destinasyondan kaynaklanıyor. Küçük gruplara da büyük gruplar kadar önem veriliyor." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Amerika'da çalışan Türk profesör Çobanoğlu: Turizm,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER