Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis'te okundu. Bununla birlikte Atalay'ın vekilliği resmen düşürülmüş oldu.

SHABER3.COM

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve AYM'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Dairesi'nin verdiği milletvekilliğinin düşürülmesi kararı okutuldu ve Atalay'ın vekilliği düşürüldü.

OTURUMA ARA VERİLDİ
Bekir Bozdağ'ın yönettiği; TBMM Genel Kurulu'nda, Atalay'ın vekilliğini Yargıtay kararıyla sonlandırmak üzere fezleke okunacağı sırada muhalefet kürsüye yürüdü. Bozdağ'ın önüne 'Can Atalay'a özgürlük' dövizleri tutuldu ve Anayasa kitapçığı fırlatıldı. Düşürülme kararının ardından oturuma ara verildi.

BİRLEŞİM KAPATILDI
Aranın ardından başlayan oturumda birleşim kapatıldı.

CHP'DEN KAPALI OTURUM ÖNERİSİ
Öte yandan kararın okunmasından önce CHP'nin 'kapalı oturum' önergesi kabul edildi. Birleşime ara verildi.

CHP'nin kapalı oturum talebinde, "Konu yalnızca bir milletvekilinin seçme ve seçilme hakkının ihlal edilmesi değil, anayasal düzenin işlemez hale getirilmesidir. Demokratik rejimi tehdit eden bu gelişme üzerine kapalı oturum talep ediyoruz" denildi.

CHP, MECLİS’İ KİLİTLEMEYE ÇALIŞACAK
Gerçek Gündem’in edindiği bilgilere göre, CHP Grup Başkan Vekili “Bu konuyu perşembe gününe bırakın” dedi. Ancak Bozdağ bunu kabul etmedi üzerinde baskı olduğunu ima ederek bugün vekilliğin düşürüleceğini söyledi. CHP’li vekil üye ise Türkiye Cumhuriyeti’nde bu uygulamanın yapılmasının hukukun ayaklar altına alınması geleceğini ifade etti.

CHP Meclis Grubu bugün kararın okunmaması için Meclis’i mümkün mertebe kilitlemeye çalışacak. Gerçek Gündem’in konuştuğu bir CHP yetkilisi, “Bugün itibariyle AKP’yle hiçbir konuda işbirliği yapılamaz. Getirdikleri uluslararası anlaşmaları onaylamayacağız” dedi.

ERKAN BAŞ'TAN ÇOK SERT KONUŞMA: BU KARARI OKUTMAYI ANCAK BEKİR BOZDAĞ'A YAPTIRIRSIN
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis kürsüsüne gelerek çok sert bir konuşma yaptı.

Erkan Baş, bugüne kadar kararın Meclis’te okunmadığını ancak AKP’li Bozdağ’ın görev yaptığı gün okunduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Anayasayı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını istiyoruz. Anayasayı tanımadığını belirten bir Yargıtay kararının Meclis divanında okutulmasını tartışıyoruz. Bu karar tutanaklara girdiği an Meclis Başkanlığı, bakanlıklar, cumhurbaşkanı her şey sorgulanır. Can Atalay milletvekili ise neden hapiste? Değilse neyi düşürüyorsunuz? Can Atalay benim mücadele arkadaşım. Gezi'de de beraberdik. Yaptığı her şeyden onur duyduğunu söyledi. Kurtulmuş okutmadı, Celal Adan, Sırrı Süreyya okutmadı. Bekir Bozdağ okutuyor. Ona yakışıyor çünkü. Bunu ancak Bekir Bozdağ'a yaptırırsın” diye konuştu.

İYİ PARTİ: ATALAY'IN TARAFINDA DEĞİL, HUKUKUN VE ANAYASININ TARAFINDAYIZ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Yargıtay’ın normlar hiyerarşisine göre, en üste bulunan AYM kararlarıyla ilgili denetim yapma yetkisi bulunmamaktadır. Yargıtay’ın kendisini Anayasa’dan üstün görmesi kabul edilemez. Yargıtay, Normlar hiyerarşisini tanımayarak Türk hukuk sistemini parçalamış hem de kendisini millet iradesi üstünde konumlandırmıştır.

Bugün parlamento çatısı altında milletvekilliği düşürülecek kişinin isminden ve partisinden ziyade meseleye Anayasa temelli hukuk esaslı bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

“Biz İYİ Parti olarak Can Atalay’ın tarafında değiliz, biz hukuktan ve Anayasa’dan yana tarafız” diyen Usta, “Anayasayı fiilen ortadan kaldıracak olan bu fiili gidişatın durdurulması, gelecke nesillerimizin hukuk güvencesi altında yaşayabilmesi için bir zarurettir” dedi.

DEM PARTİ'DEN SERT TEPKİ
Görüşmelerde söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının okutulması girişimine sert tepki gösterdi.

Koçyiğit, "Burada halk iradesine darbe yapılıyor. Meclis başkanı nerede yurt dışı ziyaretinde. Siz Anayasa'yı ilga ediyorsunuz. Siz diyorsunuz ki Anayasa'yı tanımazsınız. Biz burada Kürtçe konuştuğumuz açıp iç tüzük hatırlatıyorsunuz. Kürt'e gelince, muhalife gelince anayasa var da size niye yok sayın Başkan? O zaman yazın Anayasa'nın bağladığı kişiler ve Anayasa'nın bağlamadığı kişiler.

Onlarca partisi kapatılmış bir grubuz. Bırakın hukuk devleti, kanun devleti bile olmayacak bir düzen kurmanızı reddediyoruz. Can Atalay kararını burada okumanızı reddediyoruz. Can Atalay bizim onurumuzdur. Sizi bir kez daha Anayasa'ya uymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

GÜNAYDIN: 'KİM TALİMAT VERİYORSA GELSİN O OKUTSUN'
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise yaptığı konuşmada, "Meclis Başkanı BAE'de. Sesleniyorum, BAE'de saklanarak kaçamazsın. Bu kararı okumamakta direnmişsin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakimleri sana ayar vermişler ve sen bugün BAE'de saklanarak bu meseleden kurtulabileceğini sanıyorsun Başkanlık Divanı'ndaki vekilleri bu suça ortak olmamaya davet ediyorum. Kim talimat veriyorsa gelsin o okutsun" diye konuştu.


<< Önceki Haber Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER