CHP'den özel istihdam bürolarına eleştiri


CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, hükümetin 13 yılda bir milyon bir milyon 400 bin iş kazası yaşandığını ve 75 bin işçinin kazalar nedeniyle iş göremez hale geldiğini anlatt; "Bunlar cumhuriyet tarihi rekorlarıdır. 13 yılda 17 bin işçi iş cinayeti sonucu hayatını yitirdi. Bakın iç savaşta ölenlerin sayısı kadar işçimiz öldü. Türkiye'yi taşeron cumhuriyetine dönüştürdünüz. Biz bu taşerona karşı çıkarken siz şimdi taşerondan daha geri ve daha ilkel olan özel istihdam bürolarını yasallaştırmaya çalışıyorsunuz. İşçiyi adeta bir mal gibi bir köle gibi kiralamaya çalışan kanuna sahip çıkıyorsunuz. Sayın bakan buradan sizi bir kez daha uyarmak istiyorum. Sizden önceki çalışma bakanları çok işçi cenazesi namazları kıldılar. Bu anlayışla bu kafa ile devam ederseniz sizde daha çok işçi cenazesi namazına katılır ve çok daha fazla işçi ailesi feryatları dinlemek zorunda kalırsınız. o yüzden taşerondan ve özel istihdam bürolarından vazgeçin." diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurul, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin üçüncü turunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı bütçeleri de ele alınıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi üzerine söz aldı. Devletin kesesinden tek bir kuruş çıkmayacak denilen projelerde kredilere hazine garantisi verilmesi nedeniyle yükün vatandaşın sırtına yüklendiğini söyleyen Özcan, Kanal İstanbul projesinin sadece arsa ve arazi spekülasyonlarına neden olduğunu kaydetti.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine söz aldı. Hiçbir milletvekilinin dolaylı veya dolaysız Yüce önder Atatürk'e, İsmet İnönü'ye ve arkadaşlarına yanlış kelime sarf etmesinin söz konusu olmadığını belirten Yalım, "Bu tür yanlış kelimeleri sarf eden bütün milletvekillerini kınıyorum. Karşısında olacağımızı dile getiriyorum. AKP'li arkadaşlarımın yüzde 99'unun hepsinin Atatürkçü olduğunu CHP'lilerin, HDP'lilerin ve MHP'lilerin de Atatürk'ü savunduğunu biliyorum ama maalesef her yerde olduğu gibi birkaç tane çürük elma çıkıyor. Onları da kınıyorum." dedi.

CHP'Lİ YALIM: DÜNYANIN EN PAHAYI KÖPRÜ GEÇİŞİ ÜCRETİNDEN DOLAYI ŞAMPİYONU OLDUK

Ulaştırma Bakanının yakında birkaç dalda şampiyonluk ödülü alacağını vurgulayan Yalım, "Tebrik ederim. İzmit Körfez geçiş köprüsünü bitirmek üzeresiniz ve bitirdiniz. 6 yıl önce fiyatını belirlediniz. Fiyatı 35 dolar artı KDV yani 41 dolar bugünün parasıyla 120 TL. Bakın buna örnek olarak dünyada 6-7 ülkede aynı uzunluktaki köprülerin fiyatları. Türkiye'dekinin uzunluğu 2 bin 682 metre. Danimarka'da 6 bin 790 metre var fiyatı 35 dolar, Norveç'te bin 380 metre fiyatı 25 dolar, Japonya'da 3 bin 915 metre fiyatı 20 dolar, İngiltere iki köprü var 7 dolar, iki ülkede İsveç'de bin 687 metre ve Güney Kore 2 bin 260 metre ücretsiz. Bundan dolayı dünyanın en pahalı köprü geçişişi ücretinden dolayı sizi tebrik ediyorum 41 dolar yani 120 lira dünyanın en pahayı köprü geçişi ücretinden dolayı şampiyonu olduğunu özellikle belirtiyorum." ifadelerini kullandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu bütçesi hakkında söz aldı. CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine konuştu.

AKKAYA, KÜRSÜDE TAŞERONLAŞMA VE KİRALIK İŞÇİ MODELİNİ PANKARTLARLA ELEŞTİRDİ

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. Akkaya kürsüye 'Ranta Değil, Emekçiye Bütçe' yazılı pankartla çıktı. Akkaya kürsüde iken, 'Taşeron modern köleliktir, taşerona hayır' yazılı pankart kaldırdı. Taşeronların ne zaman kadroya alınacağını soran Akkaya konuşmasının sonunda 'Kıdem tazminatı hakkıma dokunma' ve 'Kiralık işçilik modern köle simsarlığıdır' yazılı pankartları milletvekillerine gösterdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi hakkında konuştu. 2012 yılında İş Sağlığı ve İş Güvenliği kanunluğu çıkarıldığı ve bundan dolayı bakanlığı tebrik ettiğini anlatan Demirtaş, "Ama bu kanun iş kazalarını iş cinayetlerini önlemeye yetti mi? İşte orası bir sonu işareti." dedi.

Hükümetin hep rekorlarla övündüğünü ancak 13 yılda iş cinayetleri rekorları kırdıklarını ifade eden Demirtaş, "13 yılda bir milyon 400 bin iş kazası cumhuriyet tarihinin rekorudur. 13 yılda 75 bin işçi yaşıyor ama şuanda iş göremez halde cumhuriyet tarihi rekoru. 13 yılda 17 bin işçi iş cinayeti sonucu hayatını yitirdi. Bakın iç savaşta ölenlerin sayısı kadar işçimiz öldü. İşçi ölümleri adeta iç savaşları gibi. İş kazalarında Avrupa birinciliği ve dünya üçüncülüğü. İşte böyle bir acı tablo sizin iktidarının yüz akı değil yüz karası bir tablo." diye konuştu. İş kazalarında iki temel sebep olduğunu bunlarından birinin denetimsizlik diğerinin ise taşeronlaşma olduğunu ifade eden Demirtaş, "Denetim mekanizmasını işletmiyorsunuz. Çünkü şirketler ve patronlar artık yandaş hale gelmiş. Kendi yandaşınızı denetlemiyor ve dokunmuyorsunuz. ikincisi taşeronlaşma. Türkiye'yi taşeron cumhuriyetine dönüştürdünüz. Biz bu taşerona karşı çıkarken siz şimdi taşerondan daha geri ve daha ilkel olan özel istihdam bürolarını yasallaştırmaya çalışıyorsunuz. İşçiyi adeta leasingli bir makine gibi mal gibi bir köle gibi kiralamaya çalışan kanuna sahip çıkıyorsunuz. Sayın bakan buradan sizi bir kez daha uyarmak istiyorum. Sizden önceki çalışma bakanları çok işçi cenazesi namazları kıldılar. Bu anlayışla bu kafa ile devam ederseniz sizde daha çok işçi cenazesi namazına katılır ve çok daha fazla işçi ailesi feryatları dinlemek zorunda kalırsınız. o yüzden taşerondan ve özel istihdam bürolarından vazgeçin." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'den özel istihdam bürolarına eleştiri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER