CHP'li Akkaya, işten atılan işçilerle TBMM'de basın toplantısı yaptı


CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve CHP'li vekiller, Konya Cihanbeyli'de bulunan Panplast fabrikasında işten atılan işçilerle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Akkaya, "Bugün Konya'dan gelen işten atılan bu kış soğuğunda orada ekmek mücadelesi veren işine sahip olmak için, mücadele veren anayasal özgürlüklerini kullandıkları için kapı önüne konulan bu işçi arkadaşların yanındayız. Bu süreci Meclis'te bütün milletvekili arkadaşlarımızla takip edeceğiz." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ve Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Konya Cihanbeyli'de bulunan Panplast fabrikasında çalışmakta olan 305 işçinin aylardır sendikal haklarına kullanmalarının sonucunda değişik bahanelerle işveren baskısına maruz işten atıldığını kaydeden Bozkurt, "Performans yetersizliği ya da iş akdine aykırı davranmak gibi bahanelerde ciddi bir işveren baskına maruz kalmakta. İki gün önce çıkarılan 11 işçi dahil 87 işçi maalesef bu kış ortamında iş akitleri fes edilerek ekmeklerinden olmuş durumda." dedi.

Bugün burada bulunan işçiler sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten Akkaya, şöyle devam etti: "Bu Türkiye'de ilk kez olan bir şey değil. Ne yazık ki Türkiye'de örgütlenme ve hakkını arama adına yasal hakkı olmasına rağmen, yasal süreyi yerine getirmesine rağmen arkadaşlarımız bu süreyi kullandıkları için ne yazık ki işten atılmaya devam ediyorlar."

Anayasa'nın 50. Maddesinin açık olduğunu ve herkesin özgürce istediği sendikaya üye olabildiğini anlatan Akkaya, "İstediği sendikaya üye olan arkadaşlarımız emekçilerimize hiç kimsenin bir baskı yapma gibi bir durumda olmaması gerekir. Anayasamızın 51. Maddesi işveren dahil hiç kimsenin sendikaya üye olmaya veya üyelikten zorla ayırma gibi bir baskıya imkan vermemekte. Türkiye'de yasalar var ama yerine getirilme konusunda yeterli uygulamanın olmadığını görüyoruz. Türkiye'nin her yerinde işçi hakkını aradığı ve işine sahip çıkmak için mücadele eden fabrika kapısında çadırlarla bu kış soğuğunda bekleyen çeşitli illerinde arkadaşlarımız var, bu Türkiye'nin acı gerçeklerinden bir tanesi." ifadelerini kullandı.

CHP olarak emek sömürüsünün her zaman karşısında olduklarını vurgulayan Akkaya, şunları söyledi: "Geçen gün Genel Başkanımız, Konya'ya Şeb-i Aruz kutlamalarına gittiğinde işten atılan işçileri ziyaret edip onlara destek sözü verdi. Türkiye'nin neresinde olursa olsun haksızlığa uğrayan tüm işçi ve emekçilerin yanındayız. Uzun süredir, 14-15 yıldır özellikle örgütlenme konusunda siyasi iktidarın acımasız baskısını burada görüyoruz. Dün Meclis'e Türkiye'deki sendikasızlaştırmayla ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasıyla ilgili bir araştırma önergesi verdik. Siyasi partilere ve demokrasi ve özgürlüğe temel insan haklarını savunan tüm siyasi partilerin de her şeyden önce verdiğimiz önergeye destek vermelerini bekliyoruz."

Akkaya, "Bugün Konya'dan gelen, işten atılan, bu kış soğuğunda orada ekmek mücadelesi veren, işine sahip olmak için mücadele veren, anayasal özgürlüklerini kullandıkları için kapı önüne konulan bu işçi arkadaşların yanındayız. Bu süreci Meclis'te bütün milletvekili arkadaşlarımızla takip edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül de "10 Ekim'den beri Cihanbeyli'de Panplas'ta örgütlenme çalışmaları yaptık. Ne yazık ki geldiğimiz noktada Çalışma Bakanlığı'ndan çoğunluk tespitini aldıktan sonra işveren kendi içinde bir gecede iş akdini fesh edip başka bir iş koluna geçiriyor arkadaşları. Şu an 90 üyemiz var. Diğerleri iş kolu değişikliği nedeniyle 243 arkadaştan 90 kişi kaldık. 87'sinin de iş akdini fesh etti. Ümit ediyorum, en kısa zamanda bu çığlığımızı duyarlar. Duymazlar ise mücadeleye devam edeceğiz sonuna kadar." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Akkaya, işten atılan işçilerle TBMM'de basın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER