Davutoğlu: Cerattepe'de işletme çalışmasını durdurulacak


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin Cerattepe'de işletilmesi planlanan ve doğaya zarar vereceği için halkın tepkilerine neden maden işletmesinin çalışmalarının mahkeme kararına kadar durdurulacağını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, memleketi Konya'da 42 tesisin toplu açılış ve temel atma törenine katıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde yapılan törende konuşan Başbakan Davutoğlu, "Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygı duyacak." dedi.

"TABİATLA EN BARIŞIK KADRO BİZİZ"

Tabiatla en barışık siyasi kadro olduklarını savunan Davutoğlu, "Mutlulukla, gururla ifade ediyorum ki tabiatla en barışık siyasi kadro biziz. AK Parti hükumetlerinin çevrecilik anlayışına, bu anlayışla gerçekleştirdiklerine, muhalefetin hayali bile yetişemez. Çevreye, yeşile, suya, tabiata duyarlı olan herkes bilsin ki biz şu 13 yılda tam 3,5 milyar ağaç fidanı diktik. Bir hayalimizdir, o hayalimiz de dünyadaki her insan için Türkiye'de bir fidan dikmek. İnşallah ağaç sayımız da böylece 7 milyar, 8 milyar olacak." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN KALKINMASI İÇİN TABİATA KARŞI HOYRAT DEĞİLİZ"

Türkiye'nin kalkınmasının temel hedefleri olduğunu ancak bunu gerçekleştirirken tabiata karşı asla hoyrat davranmadıklarını kaydeden Davutoğlu şunları söyledi: "Biz tabiatı emanet olarak görüyoruz. Biz insanın, hayvanın, nebatatın, ağacın, ormanın, börtü böceğin ve bütün yaratılmışların hukukunu gözetmeyi esas alıyoruz. Şehirleri bu anlayışla inşa ediyoruz. Dağlarımızı, ovalarımızı, nehirlerimizi bu anlayışla koruyoruz. Temel hedefimiz olan Türkiye'nin kalkınmasını gerçekleştirirken tabiata karşı asla hoyrat değiliz. Adaletsiz bir kalkınma, küçük bir zümre haricinde herkes için ve hatta çevremiz için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Elbette kalkınacağız, elbette yeni iş alanları, yeni fabrikalar, yeni yollar, barajlar, köprüler, barajlar inşa edeceğiz. Ancak bütün bunları yaparken tüm insanlığın ve tabiatın hakkına hukukuna riayet edeceğiz. İlk başta maliyetli gibi görünen çevre yatırımları orta ve uzun vadede hepimize menfaat sağlayacaktır. Suyla, toprakla ilişkimizde bırakın hoyratlığı, dar imkanlardan bile fırsatlar çıkaran bir ihtivamız var."

"MESELE, HER İKİ GÖREVİ DE BİRBİRİYLE ÇELİŞMEDEN YAPMAKTIR"

Davutoğlu, ülkenin doğasını korumak kadar ekonomik zenginliklerini de en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini ve bunun birbiriyle çelişmeden yapılabileceğini belirten sözlerine şöyle devam etti: "Artvin Cerattepe ile ilgili bütün gelişmeleri ilk günden beri yakından takip ediyorum. Konu hakkında ilgili bakan arkadaşlarımla, Artvin'den gelen dernek temsilcileri ve sivil toplum örgütü yöneticileri ile bir araya geldik. Hep birlikte konuyu enine boyuna istişare ettik. Şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim ki Türkiye'nin havası, suyu, taşı, toprağı ve güneşi hepimize 78 milyona emanettir. Artvin, dünyanın en güzel coğrafyalarından birisidir. Yaylaları dağları ve dereleri ve tepelerinin korunması bizim için asli bir görevdir. Benzer şekilde zengin maden kaynaklarımızı değerlendirmek, ülkemizin ekonomik zenginliği ve refahı bağlamında bir diğer öncelikli görevimizdir. Mesele her iki görevi de birbiri ile çelişmeden yapabilmektir. Bu ülkenin doğal kaynaklarının da ekonomik katkı olarak sunulması için hep beraber çalışacağız. Bunlar birbiriyle çelişen konular değil, illa birini diğerine karşı tercih etmek zorunda da değiliz. Biz her iki önceliği birlikte gözeten tutum ve anlayış içinde olmalıyız."

"CERATTEPE'DEKİ MADEN İŞLETMESİ ÇALIŞMALARINI DURDURACAK"

Başbakan Davutoğlu, Cerattepe'deki maden işletmesinin mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracağını vurgulayarak, "Buradan bütün bu hususları vatandaşlarıma zikretmek istiyorum, öncelikle Cerattepe'deki maden işletmesi mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygı duyacak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak şuana kadar Artvin'de bu anlamda yapılan bazı istismarların da önüne geçilecek." dedi.

"KAPALI GALERİDEN ÇIKARILAN MADEN TELEFERİKLE TAŞINACAK"

Davutoğlu, Cerattepe'deki maden işletmesinin doğaya zarar vermemesi için kapalı galeri olarak işletileceğini aktararak şu bilgileri verdi: "İkinci olarak maden işletmesi kesinlikle kapalı galeri olacak. Bugün veya yarın her ne şekilde olursa olsun açık galeri uygulamasına geçilmeyecek. Üçüncü olarak galeriden çıkarılan maden yerinde işletilmeyecek, taşınarak işletilecek. Dördüncü olarak galerilerden çıkarılan madenin Murgul'a taşınması çevre dokusunun korunması amacıyla kara yoluyla değil, teleferikle olacak. Beşinci olarak, madenin teleferikle taşınması için kesilen ağaçlar minimum düzeyde tutulacak ve misliyle bu ağaçlar yeniden dikilecek. Bütün bu teminatlar, hem Artvin'in doğal dokusunun korunmasına, hem de vatandaşların endişelerine verdiğimiz önemi göstermektedir. Bütün bu teminatlara ve tedbirlere rağmen, birileri 'Siz hangi tedbirleri alırsanız alın biz zenginliklerimizin yer altında kalmasını istiyoruz' derse bunu da hoş karşılamamız mümkün değildir. Hele hele, buradan hareketle birtakım illegal gösteriler yapılmaya devam edilirse, birtakım yanlış uygulamaların içine girilirse Artvin'de de Türkiye'nin her yerinde de kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir. Bu çerçevede hem çevremizi koruyacağız hem de yeraltı zenginliğimizi koruyarak ekonomimize katkı sağlayacağız. Herkesin de bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyoruz. Nasıl bu hukuki sürece saygı bağlamında görüşmeler yaptıysak -bütün Artvinli hemşehrilerimize seslenerek ifade ediyorum- bunu istismar eden çevrelere de hiçbir şekilde pirim vermeyeceğiz ve Artvin'in en büyük teminatının bizler olduğunu unutmayın." CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Cerattepe'de işletme çalışmasını durdurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER