ABD Savunma Bakanı Ankara ziyaretini iptal etti!

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in, Avrupa turu kapsamında 27 Ocak’ta Ankara’ya planlanan ziyareti, iptal edildi.

ABD Savunma Bakanı Ankara ziyaretini iptal etti!

 ABD Savunma Bakanlığı tarafından, ziyaretin iptali konusunda herhangi resmi bir açıklama yapılmadı. Hagel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz başta olmak üzere, üst düzey yetkililerle bir araya gelecekti.

Milliyet'in haberine göre; Hagel’in ziyareti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, iki ülke arasında gerilime neden olan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Riccardone’ye yönelik 17 Aralık operasyonu konusundaki sözlerinin ardından ilk resmi ziyaret olacaktı. Diplomatik kaynaklar, Hagel’in iptal edilen ziyareti hakkında herhangi bir yorum yapmaktan kaçınırken, ziyaretin “önümüzdeki günlerde gerçekleşmesini umut ettiklerini” dile getirdi. İptal edilen ziyaret, diplomatik çevrelerde, ABD’nin Ankara’ya “uyarı mesajı verdiği” şeklinde yorumlandı.

İlişki gerilmişti

ABD Savunma Bakanı’nın Hagel’in, Ankara ziyareti kapsamında, başta El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı örgütler olmak üzere Suriye’deki son gelişmeler ve Çin ile görüşmelere başlanan uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi konusunu görüşmesi bekleniyordu. ABD, ihale görüşmelerinde Çin ile irtibata geçilmesinin ardından, Ankara’ya birçok kez dolaylı olarak mesaj vermişti.

Türkiye’nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi kapsamında ABD’nin kara listesinde bulunan Çin’in CPMIEC firmasıyla görüşmelere başlaması, ABD-Türkiye ilişkileri açısından soğuk rüzgârların esmesine neden oldu. Yaşanan krizin ardından, ihale tekliflerinin yenilenmesi gündeme geldi. Tekliflerin güncellenmesi için 31 Ocak 2014’e kadar tanınan süre, cuma günü doluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bitmiş bir anlaşma yok” demişti.
<< Önceki Haber ABD Savunma Bakanı Ankara ziyaretini iptal etti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER