Darbe planlayan emekli iki komutana 4,5 yıl hapis

Rusya’nın Ural bölgesi Yekaterinburg kentinde darbe yaparak yönetimi ele geçirmeyi planlayan 2’si üst düzey komutan 9 kişi hakim karşısına çıktı.

Darbe planlayan emekli iki komutana 4,5 yıl hapis

Kentin santrallerini patlatmak, yerel yöneticileri öldürmek ve halk arasında panik oluşturarak yönetimi zorla ele geçirmekle suçlanan zanlılara hapis cezası yağdı. Yekaterinburg kent mahkemesi Afganistan’da görev yapmış emekli komutanlar Leonid Habarov ve Viktor Kralin’e 4,5 yıl, diğer sivillere ise 2-7 yıl arasında hapis cezası verdi.

Savcının iddiasına göre kargaşa oluşturarak kent yönetimini ele geçirmeyi planlayan grup Kremlin yönetimini de ele geçirecekti. Darbe planını yapan Aleksandr Yermakov’un şizofren olduğu tespit edilirken, diğer altı kişinin herhangi bir askeri tecrübesi olmadığı belirtiliyor.

Habarov ve Kralin’in avukatı basına yaptığı açıklamada, savcının elinde yeterli delil olmadığını, kararı doğru bulmadıklarını söyledi. Darbe planlayan kişilerin patlayıcı madde ve silah edinmeye çalıştıkları yönünde somut delillerin mahkemeye sunulduğu belirtiliyor. Darbe girişiminde bulunmakla suçlanan zanlılar 19 Temmuz 2011’de gözaltına alınmış, aramalarda yasal olmayan mühimmat ve bir kısım belgelere de el konulmuştu.

Habarov’un ay başında darbe girişimi nedeni ile 13 yıl hapse mahkum olan emekli Albay Vladimir Kvaçkov’un aşırı ulusalcı örgütü ile bağlantılı olduğu da tespit edildi. Savcının iddialarına göre Kvaçkov’un Kremlin’e yürüyüşü için farklı kentlerde halkın galeyana getirilmesi planlanıyordu.

DARBE PLANINI RUS GAZETE YAYINLADI

Komsomolskaya Pravda gazetesi, Habarov’un darbe planlarını yayınlamıştı. Gazetenin ulaştığı not defterlerinde “kurşuna dizilecek kişilerin” listesinin yayınladığı belirtildi. Listenin başında Yekaterinburg kent Musevi Hahamı Zelik Aşkenazi, Musevi dernekleri başkanları Mihail Oştrah ve liya Haçkeleviç yer alıyor. Listede kentteki çoğu Kafkas kökenli olmak üzere etnik diaspora dernek liderlerinin isimleri de bulunuyor. Gazete, isyancıların öncelikle İçişleri Bakanlığı’na ait silah deposunu ele geçirmeyi planladığı belirtiliyor. İddialara göre, 2 Ağustos Rusya Hava Kuvvetleri Günü’nde isyancılar önce kentte bir kaç elektrik trafosunu patlatarak halk arasında panik yapmayı planlıyordu.

Rusya’da silahlı darbe yapmayı planlayan askeri dış istihbarat GRU emeklisi Albay Vladimir Kvaçkov da 8 Şubat’ta görülen davada 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Savcılar Kvaçkov’u Rusya Halk Kurtuluş Cephesi olarak bilinen bir milis grubun lideri olmak, çeşitli askeri birliklerden silah elde etmek, Moskova’da yürüyüş yapmak ve yönetimi güç kullanarak devirmeye çalışmakla suçluyor. Özellikle 11 Aralık 2010’da Kremlin’in yanı başında Manej Meydanı’nda 5 bin kişilik ırkçı gösteride Kvaçkov’un da parmağı olduğu iddia ediliyor.
<< Önceki Haber Darbe planlayan emekli iki komutana 4,5 yıl hapis Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER