Merkel şimdi Türklerin eline düştü

Almanya'daki Türk gurbetçiler, seçimlerde gidişatı değiştirecek kitle olduğu için, partilerin ilgi odağı oldu.

Merkel şimdi Türklerin eline düştü

  • Almanya seçime kilitlendi, gözler 2 milyon Türk'ün oyuna çevrildi.
  • Başbakan Merkel'in partisi de dahil bütün siyasiler vaatlerini dizdi, bazıları camilerin önüne stant açıp oy istedi.
  • Her zaman entegrasyondan bahseden Almanlar, bu kez Türkler'i gerçek vatandaş saydı.

Alman Federal Meclisi, 18. dönem seçimleri için bugün sandığa gidecek. Yaklaşık 62 milyon kişi oy kullanacak. Son kamuoyu anketlerinde yüzde 44 oranıyla başa başa giden iktidar ile muhalefetin başarı durumunu ise tam 2 milyon Türk'ün oyu belirleyecek. Bu gerçekle yüz yüze kalan Almanlar, seçimin son anına kadar Türkler'in kapısını çaldı. Her daim "uyum yasalarından ve entegrasyondan" bahseden Almanlar, bu kez Türkler'i gerçek vatandaş saydı. 

İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ 
İşte bu sebeple aralarında Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) adaylarının da bulunduğu siyasetçiler gurbetçiler için vaatlerin ardı arkasını bırakmadı. CDU'lu siyasetçi Armin Laschet, Dortmund'da Türk işadamlarına hitap etti. "Entegrasyon, asimilasyon değildir. Her insan kendi dinini, kültürünü, tarihini ve ailesinin köklerini muhafaza edebilir ve yaşayabilir. Bundan dolayı Almanya'da insanların dinlerini yaşayabilecekleri camilere, kültür merkezlerine ihtiyacımız var" dedi. 

TÜRKÇE BROŞÜR HAZIRLADI 
Takvim'de yer alan habere göre; Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Ludwigsburg bölgesi adayı Nicolas Schaefstoss ise Feuerbach Merkez Camii önünde stant kurarak, gurbetçilerden oy istedi. Türkçe broşür de bastıran Schaefstoss yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Almanya'da farklı kökenleri bulunanlar barış ve birlik içinde yaşıyor. Yine de insanların kökenleri ve dini inançları maalesef çoğu sosyal sorunların nedeni olarak gösteriliyor. Dayanışmacı düşünceme inanarak bu sorunlarla savaşıyorum. Çifte vatandaşlık için ve Almanya'da yıllardan beri yaşayan Alman vatandaşı olmayan insanların oy hakkı kazanmaları için de çalışıyorum." dedi. Türkler'in Nicolas Schaefstoss'a cevabı ise "Seçimden sonra da bekleriz." oldu.

ANKETLERDE BAŞA BAŞ
Merkel, 3. kez başbakan olmak için yarışacak. Sons anketlere göre Merkel'in partisi ile koalisyonunun oy oranı yüzde 44. Muhalefetteki Sosyal Demokratlar'da da durum aynı. Bu sebeple 2 milyon Türk'ün oyu, çok önemli.

<< Önceki Haber Merkel şimdi Türklerin eline düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER