2013 LYS'de bu taktiklerle başarıyı yakalayın

2013 LYS'ye sayılı günler kaldı. LYS'de başarılı olmak için, çalışmanın yanı sıra önemli tüyoları da bilmek gerekiyor. İşte uzmanlardan çok önemli tavsiyeler...

2013 LYS'de bu taktiklerle başarıyı yakalayın

LYS haberleri'>LYS ÖNCESİ  GEÇMİŞ YILLARIN SORULARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR.

ÖSYM’nin daha önceki yaptığı sınavlar adaylara sınavlarda gelecek soru tiplerini öğrenmeleri bakımından önemli rehberlik sağlayacaktır. Bunun için önceki yıllara ait sınav soruları mutlaka çözülmelidirler.  Adaylar çıkmış LYS ve ÖYS sorularını çözmekle; sınav konuların dağılımını, soru mantığını, soruların zorluk ve kolaylık oranlarını kavrayacaklar sınav sorularına yabancılık çekmeyeceklerdir. 

Sınav günü yaklaştıkça öğrencilerin kaygı ve korkuları daha da artıyor. Başarılı olmak isteyen adaylar ise hem sınav anına kadar iyi bir zaman yönetimine sahip olmaları hem de moral ve motivasyonunu yüksek tutmaları gerekecek. Adaylar, YGS’nin LYS katkısının % 35-40 olduğu düşünülürse adaylar toplam puanın  %60-65’ine LYS puanlarıyla ulaşacaklar. Bu dönemlerde havaların ısınması, günlerin uzaması sonucu öğrencilerde motivasyon düşüklüğü, isteksizlik ve bilinçsiz çalışma durumları ortaya çıkabilir. Mevsimsel değişikliklerle birlikte bireylerde yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, enerji azlığı, iştahsızlık ya da aşırı iştah ve uykusuzluk gözlenebilir. Adayların bu tür tuzaklara hazırlıklı olması gerekir. Kalan zamanda moral toplayıcı çalışmalar yapmak, sınav stratejilerini gözden geçirmekte yarar olacaktır.

Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimi sınavın ilk 15 dakikasıdır. Çünkü bu zamanlar ısınma süresi ve en heyecanlı olunan zaman aralığıdır. Bu nedenle adaylar sınavın ilk 15 dakikasında en iyi bildiği ve yorumdan çok bilgiye dayalı sorulara yönelmesinde fayda olacaktır. LYS testleri aynı alandan olacağından dolayı zaman kazandırıcı teknikler kullanılmalı, zihinsel yorgunluk hissettiğinde test çözümlerine ara verilmelidir. 

Sınavlarda ölçme ve değerlendirmeye yönelik herkesin yapabileceği sorular olacağı gibi, adayların zorlanabileceği seçici sorular da olacaktır. Sınavlardaki tüm soruları doğru cevaplama, en yüksek puanı alma gibi şartlı düşünceler zihni kilitleyeceğinden dolayı başarıyı olumsuz engelleyen faktördür. Bu düşünce yerine adayın “elimden geleni yapacağım” düşüncesi hem kendini rahatlatacak, hem de çalışma için uygun bir motivasyon oluşturacaktır. Unutmamak gerekir ki hem 2013 YGS’de hem de geçmiş yılların LYS’lerinde Türkiye’de derece yapmış adaylar dahi tüm soruları doğru yapmış değillerdi.

LYS’lerde puan artırıcı stratejiler

- Puan getirici çalışmalar ancak soruları dikkatli okumak ve doğru çözmekle mümkündür.
- Sorulara kendi mantıklarına göre değil, sorunun mantığına göre yaklaşılmalıdır. 
- Soruyu tam anlayabilmek için tüm ipuçlarını değerlendirmek gerekir. Sınavlarda verilen ipuçları “altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, tırnak içinde, değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün,      zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana, ikisi bir arada, ana düşünce, yan düşünce, benzer düşünce”dır.
- Soruların çözüm sırasında ön yargılardan kaçınılmalıdır. Soru ne istiyorsa sadece onu düşünmek ve verilen bilgi üzerinde yorum yapmak gerekir.  Soru cümlesi ve verilen bilgi bizim değer  yargılarımıza ters gelebilir. Bu durumda “verilen bilgi ve sorulan soru” üzerinde durulmalıdır. 
- Gerçek sınava girmeden deneme sınavlarıyla sınav stratejileri (kodlama, zamanı yetirme, hangi testten başlamalı vs) belirlenmelidir. 
- Sınava kadar uyku düzeni ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Sınavlarda soruların zorluk dereceleri birbirinden farklı ama tüm soruların puan değerleri aynı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden yapamadığınız soru üzerinde zaman kaybedilmemelidir.

2013- LYS Yerleştirme Puanları Nasıl Hesaplanacak?
 
2013-LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır.
 
Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı saptanacaktır. 
-Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
-Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
-Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
-Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte hatalı soru bulunduğu takdirde ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek ve adayların puanları diğer sorulara verdikleri cevaplarla birlikte hesaplanacaktır.
-En son işlemde adayın okul başarı puanı 250-500  arası bir değere dönüştürülecektir.
-Elde edilen değer  0,12 katsayısı ile çarpılacak. Elde edilen puan ilgili puana katılarak yerleştirme puanı hesaplanmış olacaktır.
-Aday meslek lisesi mezunu ve kendi alanıyla, ilgili bir programa yerleştirilmesinde ise başarı puanı 0,12 katsayısına  ek olarak 0,06 katsayısı ile çarpılacak ve ilgili puana eklenecektir.

Faruk ArdıçFem Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü

<< Önceki Haber 2013 LYS'de bu taktiklerle başarıyı yakalayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER