Denizbank'ı zor duruma sokan yaptırım

Batı’nın Rusya’ya yaptırımları Denizbank’ı zor durumda bıraktı.

Denizbank'ı zor duruma sokan yaptırım

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle Sberbank’ın Avrupa Birliği Konseyi ve Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından kara listeye alınması, bu bankanın iştiraklerinden Denizbank’ı da zor durumda bıraktı.

2012 yılında Denizbank’ı yaklaşık 6,5 milyar liraya satın alan Rus bankacılık devi Sberbank, geçen hafta Denizbank’a 115 milyon Euro tutarında 10 yıl vadeli sermaye benzeri kredi sağladı. Kredinin ilk beş yılı için yıllık yüzde 6,2 sabit, ikinci beş yılı için ise 5 yıllık Euro faiz oranı takası (IRS) artı yüzde 5,64 sabit faiz uygulanacak. 

AB Konseyi ve Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin aldığı karar Sberbank’ı iş yapamaz hale getirirken, uzmanlar alınan kararların doğrudan Denizbank ile ilgili olmamasına rağmen Sberbank’ın kontrol ettiği bankaları da kapsadığını ve uygulanan müeyyidelerin Denizbank için de geçerli olacağını ifade ediyor. Banka bu kararların ardından yurtdışına yapacağı ihraçlar ve yurtdışından yapacağı muhtemel yeni borçlanmalarda zorlanabilecek. Bu da Denizbank’ın yeni kredi bulma aşamasında sıkıntı yaşaması anlamına geliyor. 

AB Konseyi Rus finans kuruluşları ile ilgili temmuz ve eylül aylarında 833 ve 960 sayılı iki tüzük maddesini yürürlüğe koydu. Bunlara göre, vadesi 30 günü aşan menkul kıymet ve para piyasası araçlarının alınması, satılması, ihraçları için aracılık hizmetleri dahil, 1 yıl süreyle yasaklanıyor. Diğer yandan Amerikan Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) de Rus bankaları kara listeye ekledi. Bu durum süreci Sberbank ve sahip olduğu kuruluşlar açısından daha da güç hale getiriyor. OFAC bu kapsamdaki kuruluşların vadesi 30 günü geçen yeni kredi almasını dahi engelleyebiliyor. 

31 Ekim 2014’te toplanacak olan AB Konseyi’nin Rusya’ya yönelik yaptırımların kapsamını genişletebileceği ifade ediliyor.ZAMAN
<< Önceki Haber Denizbank'ı zor duruma sokan yaptırım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER