"Elini kolunu sallayan Türkiye’ye gelecek"

Yabancılara çalışma izni verilmesini düzenleyen tasarıyı eleştiren CHP'li Atıcı, "Bu düzenleme Türkiye'nin başını öne eğer. Elini kolunu sallayan gelir" dedi. Atıcı, tasarının Türk vatandaşlarının aleyhine olduğunu belirtti.



Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, yabancılara çalışma izni verilmesini düzenleyen Uluslararası İş gücü Kanunu Tasarısı'nın vatandaşın aleyhine yabancıların lehine olduğunu belirtti. “Bu tasarı kendi vatandaşlarını inciten, işsiz bırakan yabancılara kendi öz evladından daha çok kucak açan, ayrıcalıklar tanıyan bir düzenlemedir” dedi.

AKADEMİK YETERLİLİK ARANMIYOR

Komisyonda kabul edilen tasarının kendi vatandaşında aradığı koşulları yabancılardan istemediğine dikkat çekti. Atıcı, “Mühendislik, mimarlık, hekimlik gibi hizmetlerde yabancılarda akademik ve mesleki yeterlilik aramıyor” dedi. Meslek odasının, TMMOB'un görüşlerinin alınmasının ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.

VERGİ ÖDEMEDEN HİZMET

Atıcı, “Ülkeye gelmek isteyen ve bir imza atmak isteyen herhangi bir şirket ortağına doğrudan doğruya çalışma izni veriliyor. Böylece asırlardır vergi ödeyen evlatlarımızla haksız bir rekabet ortamı yaratılmış oluyor. Yabancılara çalışma ve ikamet izni dahi almalarına gerek kalmaksızın muafiyet tanınıyor” ifadelerini kullandı. Tasarı ile yabancı hizmet sunucularına mütekabiliyet koşulu aranmasının kaldırıldığına dikkat çeken Atıcı şunları söyledi: “Bu bizi uluslararası arenada küçük duruma düşürür. ABD bize vize uyguluyor, biz de onlara vize uyguluyoruz. Eğer mütekabiliyet yani ilkesi yok edilirse, dışarıda Türkiye Cumhuriyeti devletinin başı öne eğilir. Her elini kolunu sallayan buraya gelir.”

TURKUAZ KART TAMAMEN MUĞLAK

Turkuaz Kart düzenlemesindeki belirsizliklere de işaret eden Atıcı, “Tamamen muğlak, ne olduğu belirsiz. 3 milyon Suriyeliyi bir şekilde istihdam etmek ve daha sonrasında da Türkiye'yi bu tip insanlar için cazibe merkezi hâline getirmek için hazırlanmış. Turkuaz Kart çalışma izni veriyor ve doğrudan doğruya vatandaş yapıyor” ifadelerini kullandı.

BAKANLARA ORANTISIZ YETKİ

Atıcı şunları dile getirdi: “Bakanlar Kuruluna, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde izin muafiyeti verilmesi yetkisi veriliyor. Bakanlar Kurulu istediği şekilde, istediği adama istediği izni verebilecek. Bakana istisna tanıma yetkisi veriliyor. Ayrıca önceden bir yabancı geldiğinde ilgili bakanlığa ve İçişleri Bakanlığına soruluyordu. Şimdi, öğretim üyesiyse sadece YÖK'e sorulacak.”

Yabancı sağlık çalışanları, öğretmen gibi meslek sahiplerinin kamuda çalışması için vatandaşlık şartının kaldırıldığına dikkat çeken Atıcı, “Bu yanlıştır, kendi evlatlarımız dururken, her alanda insanlar işsizler varken benim vergilerimle yürüyen devletime elin adamını getirip koyamazsınız” dedi.  



<< Önceki Haber "Elini kolunu sallayan Türkiye’ye gelecek" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER