FIFA Etik Kurulu: 2 milyon Frank ödemenin hiçbir yasal dayanağı yok


FIFA Etik Kurulu geçen hafta savunmalarını aldığı Sepp Blatter ve Michel Platini hakkındaki kararını verdi. Her iki futbol adamı da haklarında iddia edilen 2 milyon İsviçre Frankı para transferi konusunda belge gösteremediklerinden dolayı tüm futbol aktivitelerinden 8 yıl süresince men edildiler.

Bir tarafta hayatının 40 yılını FIFA'da geçirmiş ve son 17 yıldır dünya futbolunun zirvesinde bulunan İsviçreli Blatter, diğer tarafta üç kez Ballon D'or kazanma başarısı göstermiş Fransız futbol efsanesi Michel Platini. Her ikisinin de bugün hayatlarının en kara günü olarak futbol tarihine geçmiş durumda.

Geçen yıl patlak veren FIFA yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası birbiri ardına gelen iddialar ve şüpheler bu iki ismi kamuoyunun merkezine taşıdı. Haklarında ortaya çıkan iddialara rağmen FIFA başkanlığına aday olay Blatter ve Platini'ye FIFA'nın iç hukuk mekanizması devreye girerek ortaya atılan iddialara cevap vermeleri istendi. Her ikisi de iddia edilen 2 milyon İsviçre Frank'ını doğrularken Blatter bunu 2002 yılında kendisine verilen danışmanlık hizmetinin Platini'ye yapılan ödemesi olarak açıkladı. Fakat bu hizmetin 2011 yılında FIFA başkanlık seçimlerinden önce ödendiğine mantıklı bir açıklama getiremedi.

2 milyon İsviçre Frank'ını alan Michel Platini de benzer açıklamaları yaparken vermiş olduğu danışmanlık hizmeti hakkında her hangi bir belge ve fatura beyan edemedi. FIFA Etik Kurulu'nun haklarında ortaya çıkan rüşvet iddiaları üzerine iki futbol adamına 90 gün süre ile hak mahrumiyeti kararı vermiş ve her ikisinin de FIFA başkanlığı için adaylıkları dondurulmuştu.

Geçen hafta itibari ile Blatter ve Platini FIFA Etik Komitesi yargıçlarına son savunmalarını verdiler. Sepp Blatter savunmasını bizzat yaparken Michel Platini FIFA'ya olan güveninin kalmadığını ve masumiyet karinesine riayet etmediklerini iddia ederek duruşmalara katılmamıştı.

"YASAL DAYANAĞI OLMAYAN BİR ÖDEME"

FIFA Etik Kurulu bugünkü toplantısı sonrası Sepp Blatter ve Michel Platini'yi haklarındaki iddialara delil gösteremediklerinden ötürü 8 yıl süresince tüm futbol aktivitelerinden men eden kararı verdi. Kurul ayrıca 2011 yılında FIFA'dan Platini'ye yapılan ödemenin hiçbir yasal dayanağının olmadığını vurguladı. Ayrıca Sepp Blatter tarafından Kurula yapılan savunmadaki argümanların hiçbirinin inandırıcı bulunmadığı açıklandı.

Etik Kurulu yargıçları her iki futbol yöneticisini gösterdikleri 'kötü yönetim, çıkar çatışması ve yetkilerin kötüye kullanılması' açısından da suçlu buldu. Bu bağlamda Platini 80 bin İsviçre Frankı, Blatter ise 50 bin İsviçre Frank'ı para cezasına çarptırıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber FIFA Etik Kurulu: 2 milyon Frank ödemenin hiçbir yasal... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER