Gönüllü pisikologlar, Ankara patlamasından etkilenleri tedavi etmeye çalışıyor

Gönüllü pisikologlar, Ankara patlamasından etkilenleri tedavi etmeye çalışıyor

Ankara'daki bombalı saldırıyı yaşayan insanların yeniden güven ve adalet duygusunu kazanabilmeleri için öncelikle sorumluların, devlet tarafından biran önce ortaya çıkarılması gerektiği vurgulandı. Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) yöneticisi Dr. Şahut Duran, Ankara Tren Garı'ndaki patlamanın ardından kişilerin travmanın etkisiyle stres bozukluğu yaşadıklarına dikkat çekti ve 110 tane gönüllü ile birlikte bu travmayı yaşayanlara müdahale ettiklerini belirterek, "Devletin başta sorumluları ortaya çıkarması ve hesap sorulması, önlem alması, insanların güven duygusunu tekrar kazanması gerekiyor." dedi.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Şahut Duran, saldırının pisikolojik boyutları hakkında Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Duran, "Patlamayı yaşayan kişilere ulaşıyoruz. İnsanlar bir şekilde sivil toplum örgütlerinin yönlendirdiği ve bizim duyurularımız neticesinde bize ulaşıyor. Yakınlarını kaybedenlerden itibaren oradaki travmayı yaşayan herkese ulaşma hedefindeyiz. Şu ana kadar Türkiye genelinde psiko-sosyal dayanışma ağı altında bütün şehirlerde oluşumlar oluşturuldu. Bununla ilgili süreç hazırladık. 'Travma yaşayana nasıl yaklaşılır' diye görüşme fonları hazırladık. Kendi içimizde bunun eğitimini vererek kliniklere davet ederek tedavilerini sürdürüyoruz. TPD olarak şu ana kadar 110 tane gönüllümüz travmayı yaşayanlara müdahale ediyor." ifadelerini kullandı.

Ankara'daki patlamada, devletin öncelikle olayı aydınlatması gerektiğine işaret eden Dr. Duran, olaydan sonra insanlarda, ilk önce bir uzaklaşma isteği, yalnız kalma, kendini çaresiz hissetme, suçluluk duyguları başladığını aktardı.

Duran şöyle devam etti: "Travmayı atlatabilmek için her zaman güven ve adalet duygusunun gelişmesi çok önemli. Bu olayın bir şekilde aydınlatılması terapi sürecinin de en önemli parçasıdır. Burada devletin başta sorumluları ortaya çıkarması ve bundan hesap sorulması, önlem alması, insanların güven duygusunu tekrar kazanması gerekiyor. Ondan sonrası için de uzun psikolojik anlamda soluklu bir tedavi süreci gerekiyor. Devletin buna yönelik kapsamlı bir projesi hiçbir zaman olmadı."

Yaşanılan en büyük sıkıntının insanların sokakta, metrobüste, toplu alanlarda, son gelişen intihar eylemleriyle ilgili kaygıları olduğu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Şahut Duran, sözlerini tamamladı: "Bu da aslında yeteri kadar önlem alınmadığını gösteriyor. İnsanların güven duygusu kalmamıştır. Artık herkes kendisini koruma içgüdüsüyle hareket ediyor. Devlete bu yönde güven de azaldı. Bu da insanlarda travmaya etkiyi de artırıyor."
CİHAN
<< Önceki Haber Gönüllü pisikologlar, Ankara patlamasından etkilenleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER