Gözlerini kaybetti ama azmi ile yüksek mühendis olmayı başardı

Gözlerini kaybetti ama azmi ile yüksek mühendis olmayı başardı

Erzurum'da bir okulda memur olarak çalışan görme engelli Murat Dolayman, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Entomoloji Bölümü'nde, 'Böcekler ve insanlar arasındaki pozitif ilişkiler' konulu yüksek lisans tezi ile bu alanda bir ilke imza atıp ziraat yüksek mühendisi olma hakkını elde etti.

'Başaramazsın' diyenlere en güzel cevabı 'yüksek mühendis' olarak veren Dolayman, "Görme yeteneğimi kaybettim, ama hayata, yarına ve mesleğe dair umutlarımı asla kaybetmedim." dedi.

A.Ü bitki koruma bölümünden 24 yıl önce mezun olan Murat Dolayman, gözlerinde oluşan rahatsızlık sonucu görme yeteneğini tamamen kaybetti. Erzurum merkez Palandöken ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi'nde 5 yıldır engelli kadrosunda memur olarak görev yapan Dolayman, hayalini kurduğu ziraat yüksek mühendisliği için A.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü'ne 2 yıl önce yüksek lisans için başvuruda bulundu. Murat Dolayman, normal öğrenci şartlarını sağlayarak yüksek lisans eğitimine başladı. Lisans sınıf arkadaşı ve Bitki Koruma Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Önder Çalmaşur'un danışmanlığında, 'Böcekler ve insanlar arasındaki pozitif ilişkiler' konulu yüksek lisans tezine başladı. Yaklaşık 3 bin kaynağı bilgisayar ve word ortamında tarayıp derleme yapan Dolayman, yaklaşık 280 sayfalık yüksek lisans tezini bitirdi. Atatürk Üniversitesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi'nden öğretim üyelerinden oluşan 3 kişilik jüri karşısında tez savunmasını başarı ile yapan Dolayman, ziraat yüksek mühendisi ünvanını kazandı.

'BAŞARAMAZSIN' DEDİLER AMA ASLA UMUDUMU KAYBETMEDİM

Hayalini kurduğu ziraat yüksek mühendisliği yüksek lisans tezini başarı ile verdiği için mutlu olduğunu belirten görme engelli Dolayman, Milli Eğitim'deki görevinden Tarım Bakanlığı'na geçerek, mesleğini icra etmek istediğini söyledi. Yakın çevresinden ve üniversitedeki bazı bölüm hocalarının kendisine başlangıçta, 'başaramazsın' gibi ön yargılı yaklaşımlarda bulunarak bölümden uzaklaştırmak istediklerine işaret eden Dolayman, şunları kaydetti: "Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nden mezun olduktan sonra göz arkası iltihaplanması nedeniyle görme yeteneğimi kaybettim. Ama hayata, yarına ve mesleğe dair umutlarımı asla kaybetmedim. Sağ olsun öğrencilikte fakülteden sınıf arkadaşım Prof. Dr. Önder Çalmaşur'un danışmanlığında yüksek lisans tezimi verdim. 2 yıllık süreçte 3 bin kaynağı bilgisayar ortamında tarayıp, word dosyasına aktardım. 273 sayfalık tez savunmamı yaparak hayali ile yaşadığım ziraat yüksek mühendisi unvanını kazandım. Çalışmam sırasında böceklerle şahsım arasında bir bağ olduğunu, böceklerde de görme veya işitme engelinin olduğunu, ancak bunun görevlerini yapmaya engel olmadıklarını öğrendim. Asıl engelin uzuv değil çevremizdeki insanların tutumudur. Artık, mesleğimi icra edebileceğim."

PROF. DR. ÇALMAŞUR: GÜVENDİK VE İNANDIK

Murat Dolayman'ın Tez Danışmanı Prof. Dr. Çalmaşur, sınıf arkadaşı ve öğrencisinin görme yeteneğini kaybetmiş olmasına rağmen azim ve fedakarlıkla büyük bir başarıya imza attığını söyledi. Böcekler ve insanlar arasındaki ilişkileri araştıran tez çalışmasının zengin bir literatür araştırması sonucu yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Önder Çalmaşur, "Sınıf arkadaşımın, öğrencimin tez çalışmasını başarı ile vermesinden mutluyum. Kendisine başından beri inanıyordum, güveniyordum. İnanç ve güvenimizi boşa çıkartmadı. Görme engelli olarak Türkiye'nin yüksek lisans tezini vererek ilk yüksek ziraat mühendisi unvanını aldığı için de kendisini tebrik ediyorum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Gözlerini kaybetti ama azmi ile yüksek mühendis olmayı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER