Gültekin Avcı, röportaj nedeniyle hakim karşısına çıktı


Köşe yazıları nedeniyle tutuklanan Gültekin Avcı, tutuklu eski Emniyet Müdürü Serdar Bayraktutan ile röportajında iftira ve hakaret ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıktı. Avcı'nın talebi üzerine mahkeme, Bayraktutan'ı tanık olarak çağırdı. Avcı'nın Bayraktutan'ın ifadelerine dayanan söz konusu röportajda, Van'da o dönem başlayan El Kaide operasyonunu devlet yetkililerinin engellediği, Efkan Ala'nın da o dosyada görev alan polisleri gözaltına alma talimatı verdiği belirtiliyor.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Gültekin Avcı cezaevinden sesli ve görüntülü olarak bağlandı. Şikayetçi olan İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın avukatı da duruşmada hazır bulundu.
Dava konusu haberde, "Bayraktutan ve ekibinin terör operasyonunu yasaları çiğneyerek durduran Vali, İçişleri Bakanı ve emniyet müdürü suç işlemiştir" dediği için hakaret ve iftira suçundan yargılanan Avcı, savunmasını yaptı.

Terörle mücadele uzmanı Serdar Bayraktutan cezaevine konulduktan sonra röportaj yaptığını anlatan Avcı, "Ben yazı dizisinde Bayraktutan'ın anlattıklarına yer verdim. Böyle bir hukuksuz müdahale olmuşsa ki ceza muhakemesi kanununa göre, hiçbir valinin, içişleri bakanının, emniyet müdürünün bir adli soruşturmayı 'durdurun' deme yetkisi yok. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de böyle. Açık ve net. Ben 3,5 aydır tutukluyum. Bu süre içinde bir değişiklik olmadıysa yasalar böyle. Hal böyle iken 'Bu operasyonları durdurun, aramalardan vazgeçin' diyen kişi valiyse, bakansa, emniyet müdürü ise bu suçtur." dedi.

Avcı, savunmasında şunları söyledi: "Daha önce paralelci polisler masum insanlara operasyon yapıyor dediler. Şimdi aynı isimleri El Kaide operasyonlarıyla tutukladılar. Yazımda eski bir savcı ve ceza hukukçusu olarak yasanın öngördüğü şekliyle vali, bakan ve emniyet müdürünün silsile halinde suç işlediğini 'suç örgütü' kapsamında yargılanması gerektiğini yorumladım. Dün Van Cumhuriyet Başsavcısının talimatıyla El Kaide'ye yönelik operasyon yapan terör polislerine müdahale edip durdurdular. 'Aramadan vazgeçin' dediler. El Kaide'nin Türkiye sorumlusu Halis Bayancuk'u serbest bıraktılar. Hükümetin müdahalesiyle bu operasyon durdurulmadı mı? Van Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan, 'neden suçsuz insanlara yönelik operasyon yaptın' denilerek tutuklanmadı mı? Bunu tüm Türkiye biliyor. Bugün El Kaide ile mücadele ediyoruz diyerek aynı isimleri yakaladılar. Bayancuk'u tutukladılar. Ancak El Kaide ve IŞİD yüzünden bir sürü insan öldükten sonra. Bugün bu soruşturmaları yapanlar da tutuklanmalı o zaman."

Avcı'nın savunmasından sonra söz alan Efkan Ala'nın avukatı Köksal Yurtseven, "Sorumlu gazetecilik cezaevinde tutuklu bulunan birisinin tahminlerini gerçekmiş gibi yazmamaktır. Halen müvekkilim için suç örgütü ifadesi kullanıyor." dedi.

Yurtseven'in bu ifadeleri üzerine Avcı, avukatın bilgisizliği karşısında şaşırdığını belirtti. Avcı, "Serdar Bayraktutan herhangi birisi değil. Van Terör Şube Müdürü olarak El Kaide operasyonunu yöneten kişidir. Başsavcının emirlerini uygulayan kişidir. Ben sözlerimin arkasındayım. Operasyon yasaya aykırı olarak durdurulmuş. Soruşturulması gereken bir suç örgütü var." şeklinde konuştu.

Avcı, mahkemenin Serdar Bayraktutan'ın da bilgisine başvurabileceğini ifade etti. Mahkeme, Bayraktutan'ın tanık sıfatıyla dinlenmesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.

Bayraktutan dava konusu olan röportajda, "El Kaide terör örgütü soruşturması Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülüyordu. 14.01.2014 tarihinde mahkeme kararı ve savcı emirleri istikametinde operasyon yaptık. Ekiplerim arama/yakalama işlemlerine devam ederken, Van İl Emniyet Müdürü telefonla beni aradı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile Van Valisi Nezih Doğan'ın 'operasyona giden tüm ekipleri derhal geri çekin, yoksa hepinizi açığa alacağız' talimatlarını telefonda bana iletti." demişti. Bayraktutan, El Kaide operasyonunda görevli TEM polislerini gözaltına alma emrini Efkan Ala'nın verdiğini öğrendiğini de belirtmişti.
CİHAN
<< Önceki Haber Gültekin Avcı, röportaj nedeniyle hakim karşısına çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER