3'üncü köprü ve 3'üncü havalimanı ihaleleri yenileniyor mu?

Özel sektör borcuna getirilen Hazine garantisinin ihalesi yapılmış projeleri de kapsaması nedeniyle, bu ihalelerin yeniden yapılması gerektiği ifade ediliyor.

3'üncü köprü ve 3'üncü havalimanı ihaleleri yenileniyor mu?

Özel sek­tö­rün dış kre­di bor­cu­na Ha­zi­ne ga­ran­ti­si ge­ti­ren dü­zen­le­me ne­de­niy­le ya­kın za­man­da ger­çek­leş­ti­ril­miş 3’ün­cü köp­rü ve 3’ün­cü ha­va­li­ma­nı gi­bi dev iha­le­le­rin ye­ni­den ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği yö­nün­de tar­tış­ma­lar baş­la­dı.  

Şart­lar­da de­ği­şik­lik

CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve es­ki Ha­zi­ne Müs­te­şa­rı Fa­ik Öz­trak, Ha­zi­ne ga­ran­ti­si­nin geç­mi­şe dö­nük uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de kre­di gö­rüş­me­le­ri de­vam eden ta­mam­lan­ma­mış pro­je­le­rin ye­ni­den iha­le edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. “İ­ha­le bit­tik­ten son­ra şart­lar de­ğiş­miş­ti­r” di­yen Öz­trak, “Bu iha­le­le­re Ha­zi­ne ga­ran­ti­si ve­ri­le­ce­ği ön­ce­den açık­lan­say­dı hem da­ha faz­la fir­ma iha­le­ye gi­rer­di hem be­del dü­şer­di. Dev­le­tin ki­ra kâ­rı da­ha faz­la olur­du. Eğer iha­le­ler ye­ni­len­mez­se, fir­ma­la­rın ‘i­çer­den bil­gi­’ ala­rak avan­taj­lı fi­yat ver­miş ola­bi­le­cek­le­ri yö­nün­de­ki kuş­ku­lar gi­de­rek ar­ta­cak­tı­r” de­di.

Ma­li­yet­le­ri de­ğiş­ti­rir 

MHP Mil­let­ve­ki­li Doç. Dr. Meh­met Gü­nal ise ga­ran­ti­nin, iha­le­si bit­miş pro­je­le­re uy­gu­la­na­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­te­rek, şun­la­rı söy­le­di: “İ­ha­le­yi ka­za­nan­lar ga­ran­ti­ye gü­ve­ne­rek mi tek­lif ver­di? O ta­rih­ler­de bu ga­ran­ti yok­tu. Fir­ma­lar mev­cut şart­lar­da işi ya­par­sa ya­par, yap­maz­sa iha­le­ler ip­tal edi­lir. Ak­si hal­de re­ka­bet bo­zu­lur. Bir iha­le­de ga­ran­ti var­sa baş­ka, yok­sa baş­ka ma­li­yet çı­kar. Ga­ran­ti geç­mi­şe uy­gu­la­nır­sa iha­le­ye ka­tıl­ma­yan fir­ma­lar, hak­lı ola­rak, ‘ga­ran­ti­yi bil­sek biz de ka­tı­lır­dı­k’, gi­rip kay­be­den­ler de ‘ga­ran­ti­yi bil­sek çok da­ha avan­taj­lı fi­yat ve­re­bi­lir­di­k’ di­ye­cek­ler­dir.”

Ma­li­yet 2 pu­an dü­şer

Öte yan­dan, Ha­zi­ne ga­ran­ti­si­nin yurt­dı­şı borç­lan­ma­lar­da kre­di kul­la­nan­lar le­hi­ne yak­la­şık 2 pu­an fa­iz avan­ta­jı sağ­la­ya­ca­ğı ifa­de edi­li­yor. Ga­ran­ti sa­ye­sin­de fir­ma­la­rın sağ­la­ya­ca­ğı ma­li­yet avan­ta­jı­nın pro­je­de öz­kay­na­ğın pa­yı, alı­na­cak kre­di­nin tu­ta­rı, kre­di­nin va­de­si ve fa­iz ora­nı­na gö­re de­ği­şe­ce­ği, özel­lik­le yük­sek kre­di kul­la­nan­lar­da bu ka­zan­cın da­ha da yük­se­le­ce­ği he­sap edi­li­yor.

Kamu yararı oluşur

Ha­zi­ne ga­ran­ti­si sa­ye­sin­de kre­di ma­li­yet­le­rin­de olu­şa­cak ör­ne­ğin 2 pu­an­lık iyi­leş­me­nin şir­ket kâ­rın­dan zi­ya­de ka­mu çı­ka­rı­na ve mil­let le­hi­ne yan­sı­ma­sı ge­rek­ti­ği ifa­de edi­lir­ken, “Ye­ni ya­pı­la­cak iha­le­ler­de ga­ran­ti­nin fi­yat­la­ra yan­sı­ma­sı iha­le sa­lo­nun­da he­men gö­rü­le­bi­lir. Da­ha çok fir­ma, da­ha uy­gun şart­lar­da tek­lif ve­re­ce­ği için ka­mu ya­ra­rı olu­şur. İha­le­si ta­mam­lan­mış es­ki pro­je­le­re ve­ri­le­cek ga­ran­ti ise ka­mu­ya de­ğil doğ­ru­dan şir­ket­le­re ma­li­yet avan­ta­jı sağ­la­ya­ca­ğı için, ga­ran­ti ve­ri­le­cek­se iha­le­ler ye­ni­le­nip şir­ket­ler ye­ni­den ya­rış­tı­rıl­ma­lı­dı­r” de­ğer­len­dir­me­si ya­pı­lı­yor.

Bakanlar Kurulu 2 katına çıkarabilir

Özel sek­tör bor­cu­na Ha­zi­ne ga­ran­ti­si ge­ti­ren dü­zen­le­me, ga­ran­ti olu­na­cak tu­ta­rı her yıl büt­çe­ye ya­zı­la­cak tu­tar­la sı­nır­la­yıp, bu­nun Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rıy­la en faz­la iki ka­tı­na çı­ka­rı­la­bi­le­ce­ği­ni hük­me bağ­lı­yor. 2014 için bu sı­nır 3 mil­yar do­lar. An­cak es­ki pro­je­ler bu li­mi­tin dı­şın­da tu­tul­du­ğu için ga­ran­ti­nin han­gi bo­yut­la­ra ula­şa­ca­ğı bi­li­ne­mi­yor.

<< Önceki Haber 3'üncü köprü ve 3'üncü havalimanı ihaleleri yenileniyor... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER