Ahmet Davutoğlu'ndan şok talimat

Bakan Davutoğlu büyükelçilik ve temsilciliklere, yurtdışındaki Türk okullarının kapatılması için girişimde bulunulması talimatı verildiğini doğruladı.

Ahmet Davutoğlu'ndan şok talimat

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin 2015-2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üye adaylığına destek için New York’ta, yurtdışındaki Türk okullarıyla ilgili tartışılacak açıklama yaptı. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, yurtdışındaki Türk okullarının kapatılması için Türk büyükelçilikleri ile temsilciliklerine verilen ‘girişimde bulunulması’ talimatına, Davutoğlu’ndan ilginç savunma geldi. Davutoğlu talimata gerekçe olarak, Türkiye’yi yurtdışına şikâyet eden sözde mektupları gösterdi.

KİME FAYDA GETİRECEK?

Mektupların içeriği hakkında bilgi vermeyen Davutoğlu, sözde mektuplara karşı görevleri gereği tedbir almak durumunda olduklarını savundu. Davutoğlu ayrıca “Bu sorular tekrar tekrar gündeme geliyor. Biraz da Türkiye’nin gündemiyle ilgilenseniz çok iyi olur” diye gazetecilere çıkıştı. Davutoğlu, ‘BMGK üyeliği için destek arayışı içinde olduğu bir dönemde Türkiye’nin, dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarının kapatılması talimatı kime fayda getirecek’ şeklindeki soruya, geçmişte Türk okullarına her türlü desteği verdiklerini söyleyerek şu cevabı verdi: “Bu okullarla ilgili söylemiyorum ama, Türkiye’de son dönemde yaşananları gördüğümüzde, sivil toplum faaliyetlerinin ötesine geçen çalışmalar, hatta hatta New York’ta, Washington’da dağıtılan mektuplar elime geçtiğinde, açıkçası Türkiye’yi ve kendi vatanını bu derece sorumsuzca şikayet eden yaklaşımları gördüğümde, ki bu mektupları bana bazı dış yetkililer iletti, o zaman da gerçekten bu faaliyetlerin nereye hizmet ettiği konusunu da sorgulama hakkı doğar.”

Okullar mektup göndermedi

Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti­’nin ba­şa­rı­la­rın­dan her va­tan­da­şın onur ve gu­rur duy­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ak­ta­ran Da­vu­toğ­lu, ‘’­Hâl­bu­ki ger­çek­ten bü­yük üzün­tü du­ya­rak, sor­ma­sa­nız söy­le­mez­dim ama bu okul­lar­la il­gi­li, Ame­ri­ka­’da bu­lu­nan okul­la­rı da kas­te­di­yo­rum, ba­zı si­vil top­lum li­der­le­ri­nin ve­ya tem­sil­ci­le­ri­nin, ya­ban­cı tem­sil­ci­le­re ken­di ül­ke­si­ni şi­kâ­yet eden mek­tup­la­rı­nı gör­dü­ğü­nüz­de esas bu­nun sor­gu­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­rü­m” de­di. Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti­nin im­kân­la­rı­nı kul­la­na­rak bu­gün­kü ko­nu­mu­na gel­miş olan STK’­la­rın şi­ka­yet­ler­le kam­pan­ya yü­rüt­tü­ğü ko­nu­su­nu ıs­rar­la vur­gu­la­yan Da­vu­toğ­lu, ‘O­kul­lar mı mek­tup­la­rı gön­der­di?’ şek­lin­de­ki so­ru­ya kar­şı­lık, “Ha­yır, bu okul­lar­la ir­ti­bat­lı si­zin de çok iyi bil­di­ği­niz ba­zı ku­ru­luş­lar ve tem­sil­ci­le­ri gön­der­mi­ş” di­ye ce­vap ver­di.

TÜRK BAYRAĞI 160 ÜLKEDE

Dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteren sayısı 2 binden fazla olan Türk okulları çok sayıda öğrenciye eğitim veriyor. Türk okulları  Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda aldığı madalyalarla da sık sık gündeme geliyor.

ORTAÇAĞ DÜŞÜNCESİYLE EŞDEĞER

Başbakanlar çocuklarını göndermek istiyor

Dışişleri eski Bakanı ve eski ABD Büyükelçisi İlter Türkmen: Benim zamanımda böyle okulların sayısı çok azdı. Fakat benim konuştuğum büyükelçiler, Türk okullarıyla ilgili olarak çok iyi şeyler söylediler. Hatta bulundukları ülkenin politik adamları başbakanların, bakanların çocuklarını Türk okullarına göndermek için çaba harcadıklarını aktardılar. Böyle bir yanı olduğunu bilemezdim. Öte yandan yapılan Türkçe Olimpiyatları’nı da gördük. Doğrusu insanı duygulandıran şeyler bunlar. Devlet ile Cemaat arasında böyle bir tartışma çıkmış olması çok üzücü.

YAVRULARIMIZ ÜZERiNDEN KiN SÖYLEMi

CHP Grup Baş­kan­ve­ki­li En­gin Al­tay: Baş­ba­ka­n’­ın ki­şi­sel hu­su­me­ti eğiti­me ta­şı­ma­sı ve bu ki­ni sür­dür­me­si ka­bul edi­le­mez. Bir Ca­mi­a’yı he­def ala­rak okul­la­rı aşa­ğı­la­yı­cı bir şey yap­mak sağ­lık­lı in­sa­nın ya­pa­bi­le­ce­ği iş de­ğil. Dev­le­tin ye­ti­şe­me­di­ği du­ru­mu bu okul­lar kar­şı­lı­yor. Ki­şi­sel kav­ga­ya eği­tim alet edil­me­me­li.  Kü­çük yav­ru­la­rı­mı­zın üze­rin­den bu kin söy­lem­le­ri etik de­ğil­dir.

CHP’li Mahmut Tanal: Toplumu karanlığa götürmek istiyorlar. Okulları kapatmak yanlış. Toplumun bilinçlenmesinden korkan-ların ve diktatörlerin başvurduğu bir yöntemdir.

OKULLAR SAYESİNDE HERYERDE TÜRK ADI VAR

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru: Türk adını yurtdışında yaşatanların yaptığı okulu kapatmak doğru değil. Türk kelimesi bulunan bir şey kapatılamaz. Türk okulları her türlü güzel faaliyetleri verirken bu kapatma kinden başka bir şey değildir. Bunu tarih affetmez. İstiklal Marşı’nın söylendiği ve Türkçe’nin öğretildiği bir eğitim yerini kapatmak doğru olmaz. Aksine buraları kapatmak yerine daha da katkı sağlanması gerekir.  Bu okullar sayesinde her yerde Türk adı geçiyor.

KİŞİSEL HUSUMETiN GÖSTERGESi

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: Şimdiye kadar okul açmadıkları için okulları kapatabilirler. Okulları kapatmadaki durumları tamamen ideolojik. Milli Eğitim müfredatına aykırı bir şey varsa gereken yapılır. Okulları kapatmak tamamen kişisel husumetin göstergesidir. Hukuk çerçevesinde hareket edilmeli. Okul kapatmak ortaçağ düşüncesiyle eşdeğerdir. Okul kapatmak gibi bir ifade Twitter’ın birden sansüre uğraması gibi tamamen despot bir anlayışın göstergesidir. Bu mantık geri kalmış zihniyette var. (Fatma Eren)

Vahim bir yanlış

Türk Ocakları eski Başkanı Nuri Gürgür: Bu okullarla ilgili Süleyman Demirel, rahmetli Bülent Ecevit ve diğer bakanlara kadar herkesten güzel sözler işittim. Başbakan Haziran ayında Türkçe Olimpiyatları’nda okulları ve öğretmenlerini övdü. Bugün ne değişti? Bu okulları kapatmak vahim bir yanlış ve çok üzücü olur. Bu okullar Türkiye’yi son derece iyi temsil ediyor. Fahri bir müşavir gibi Türkiye’den giden girişimcilere de yardımcı oluyorlar.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Ahmet Davutoğlu'ndan şok talimat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER