Ankara'nın IŞİD kararında kafa karıştıran detay!

IŞİD bildirisine imza atmayan iktidar, “Askerî harekâtta yokuz” diyor. ABD Savunma Bakanlığı ve Pentagon ise, Ankara’yla anlaştıklarını söylüyor.

Ankara'nın IŞİD kararında kafa karıştıran detay!

Türkiye’nin Suudi Arabistan’da düzenlenen zirvede ABD’nin IŞİD ile mücadele planını imzalamaması hâlâ tartışılıyor. Zirveden hemen sonra, önceki gün Türkiye’yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye temaslarında neler konuşulduğu konusu da...

Günlerdir başta AKP’ye yakın medya olmak üzere pek çok gazetede, Türkiye’nin, IŞİD’in elinde 49 vatandaşının rehin olmasını gerekçe göstererek bu 'cihatçı' örgüte karşı ABD liderliğinde düzenlenecek operasyona hiçbir şekilde askerî destek sağlamayacağı yazılıp çiziliyor. Hükümet kaynaklarına dayandırılan bu haberlerin yanında yetkililer de “Musul’da rehin alınan 49 elçilik personelimizin durumundan dolayı temkinli olmak zorundayız” şeklinde ifadeler kullanıyor. Ancak, Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, düzenlediği basın toplantısında “Türkiye’nin IŞİD’e karşı askerî operasyona katkı sağlayacağını” söyledi. Bu durumda akıllara “Acaba hükümetin kamuoyunda sakladığı birşeyler mi var?”, “Masada kamuoyuna duyurulanlardan farklı pazarlıklar mı yapılıyor” soruları akıllara geldi.

Hürriyet‘ten Tolga Tanış’ın haberine göre; Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyon bildirisini imzalamadığını ve Savunma Bakanı Chuck Hagel’in Ankara’yı ziyaret ettiğini hatırlattı. Kirby, “Biz Türkiye’ye özel bir istekle gitmedik. Bizim beklentimiz şu: Türkiye bir NATO müttefiği. Sırf coğrafi konumunun avantajı için bile (Türkiye) bu çabanın bir ortağı olacak. Ve onlar da olacaklarının, olmak istediklerinin işaretini verdiler. Ama bunun nasıl ve ne zaman beyan edileceği Türk liderleri ve Türk halkına bağlı. Bunu biz dikte etmeyeceğiz” dedi.

“HİÇ KÜÇÜMSEMEDİK”


Kirby, Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri harekâta hiçbir katkı sağlamayacak olmasının ABD için kaygı verici olup olmadığı yönündeki sorusuya ise şu yanıtı verdi: “Böyle bir mesele olduğunu düşünmüyorum. Türkiye katkı sağlayacaktır. Bunu söylediler. Ama bunu kendi yöntemleriyle, Türk halkının da iradesine uygun olarak yapacaklar.”

Kirby, basın toplantısında, ABD istihbarat örgütü CIA’in IŞİD’le ilgili değerlendirmesini revize edip örgütün savaşçı sayısını 20 bin-31 bin 500 arası olarak açıklamasını da yorumladı. Şimdiye kadar hep 10 bin savaşçıya sahip bir örgüt olduğu düşünülen IŞİD’in bu çapta büyümesini nasıl yorumladığı sorulduğunda, “Bizim Pentagon’da IŞİD’e bakışımız da hep son derece net oldu. Hiçbir zaman küçümsemedik” dedi. CIA’ye göre Suriye’de bugün 80 ülkeden 15 bin yabancı savaşçı olduğu ve bunlarının 2 bininin de Batı ülkelerinden geldiği tahmin edilirken, IŞİD’in özellikle Musul’un Haziran’daki işgali ve halifelik ilanından sonra genişlediği belirtildi. Kirby, her gün Irak’ın üzerinde yapılan 60 keşif uçuşundan gelen bilgilerle gerçekleşen hava saldırıları sırasında IŞİD’in lider kadrosunun da hedef alınıp alınmadığı sorusuna ise “Şu aşamada yapmıyoruz” cevabını verdi.

“IŞİD’LE SAVAŞTAYIZ”

Kirby, yürütülen harekâtın bir savaş olup olmadığı tartışmalarına da açıklık getirdi. Dışişleri Bakanı Kerry’nin CBS’e verdiği bir mülakatta sarf ettiği, “Savaş, yanlış bir terminoloji. Bu çok büyük bir terörle mücadele operasyonu” sözlerinin ardından başlayan tartışmayla ilgili Kirby, “Nasıl El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide ve onun unsurlarıyla bir savaştaysak, IŞİD ile de bir savaşta olduğumuzu biliyoruz” dedi.

MEHMET ALİ ŞAHİN: TEMKİNLİ HAREKET ETMELİYİZ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ABD’nin Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı düzenlenecek operasyon konusunda “Biz Türkiye olarak bu konuya yaklaşımımızı gerek Başbakan gerekse Cumhurbaşkanı seviyesinde kendilerine takdim ettik. Bizim bu örgütün elinde 49 diplomatımız ve onların yakınları var. Dolayısıyla bunların can güvenliğini korumak, onların başına bir hal gelmemesi için duyarlı olmak ve temkinli hareket etmek mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

BASKIN ORAN: TÜRK DIŞ POLİTİKASI REHİN

Siyaset bilimci Prof. Dr. Baskın Oran, “Ortadoğu’da IŞİD gibi İslami teröre karşı çıkabilecek tek güç olarak Kürtler görünüyor. Hükümet bu kadar sıkıştığı bir ortamda bile IŞİD’e karşı Kürtler’in silahlandırılmasına karşı çıkıyor. Böyle bir ortamda Kürtler Erdoğan yönetimine nasıl itimat edecek?” diye sordu. Rudaw’a konuşan Oran, “IŞİD sadece 49 kişiyi değil, Türkiye dış politikası rehin alınmış vaziyette. Üstelik 49 kişinin rehin alınması da Türkiye’nin hatası. Neçirvan Barzani, Türkiye’ye ‘gidip kurtaralım’ önerisinde bulunmuş. Bunun kabul edilmemesi çok korkunç bir durum” ifadelerini kullandı.
TARAF
<< Önceki Haber Ankara'nın IŞİD kararında kafa karıştıran detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER