Bakın hükümetin plansızlığı neye sebep oldu

Dört beş yıldır yerinde sayan kişi başı milli geliri daha da aşağıya düştü.

Bakın hükümetin plansızlığı neye sebep oldu

Yükselen dolar kuru nedeniyle eriyen kişi başı milli gelir, Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteci de hesaba katıldığında 8 bin 500 doların altına düştü. Bu yöntemle hesaplanan kişi başı mili gelir, vatandaşın cebini doğrudan etkileyen gerçek geliri gösteriyor.

İş­siz­lik, enf­las­yon ve kur gi­bi fi­nan­sal gös­ter­ge­le­rin işa­ret et­ti­ği eko­no­mik kı­rıl­gan­lık Tür­ki­ye­’de ki­şi ba­şı­na dü­şen ge­li­ri de erit­me­ye baş­la­dı. Bİr de hükümetin plansızca ülkenin içerisine salıverdiği 2 milyon mülteci buna eklenince 2013’te 10 bin 807 do­lar ola­rak açık­la­nan ki­şi ba­şı mil­li ge­lir, Kal­kın­ma Ba­kan­lı­ğı ve­ri­le­ri­ne gö­re, 2014’te 10 bin 537 do­la­ra dü­şe­cek. An­cak va­tan­da­şın ce­bi­ne yan­sı­yan re­el ki­şi ba­şı mil­li ge­lir, fi­nan­sal he­sap­la­rın gös­ter­di­ği bu tu­ta­rın çok da­ha al­tın­da.

2013’te TÜ­İK’­in 1 tril­yon 565 mil­yar 181 mil­yon li­ra ola­rak açık­la­dı­ğı gay­ri sa­fi yur­ti­çi ha­sı­la (GSYH), Tür­ki­ye­’nin nü­fu­su olan 76,6 mil­yo­na bö­lün­dü­ğün­de or­ta­ya 20,4 bin TL se­vi­ye­sin­de bir ra­kam or­ta­ya çı­kı­yor. An­cak Tür­ki­ye­’nin nü­fu­su bu­nun­la sı­nır­lı de­ğil.

MÜL­TE­Cİ ET­Kİ­Sİ

Su­ri­ye ve Ko­ba­ni­’den ge­len 2 mil­yon ci­va­rı mül­te­ci de Tür­ki­ye­’nin GSYH’­sin­den pay alı­yor. An­cak mül­te­ci­ler, ulus­la­ra­ra­sı stan­dart­lar ge­re­ği tek­nik ola­rak fi­nan­sal he­sap­la­ma­la­ra yan­sı­tı­la­mı­yor.

Tür­ki­ye­’de 3 yıl­dır ya­şa­yan, her tür­lü gi­der­le­ri Türk ver­gi mü­kel­lef­le­rince kar­şı­la­nan fakat res­mi mül­te­ci sta­tü­sü bi­le ol­ma­yan 2 mil­yon Su­ri­ye­li de as­lın­da Tür­ki­ye­’nin GSYH’­sin­den tıp­kı Türk va­tan­daş­la­rı gi­bi pay alı­yor.

78 MİLYONA BÖLÜNÜYOR

Ya­ni va­tan­da­şın ce­bi­ni doğ­ru­dan il­gi­len­di­re­cek bir he­sap yap­mak is­ter­sek, Tür­ki­ye­’nin GSYH’­si­nin 76,6 mil­yo­na de­ğil, 78,6 mil­yo­na bö­lün­me­si ge­re­ki­yor. O za­man da ki­şi ba­şı ge­lir 19 bin 913 TL dü­ze­yin­de ka­lı­yor. Bu meb­lağ gün­cel do­lar ku­ru olan 2,35’ten he­sap­lan­dı­ğın­da or­ta­ya çı­kan ki­şi ba­şı mil­li ge­lir tu­ta­rı 8 bin 473 do­lar olu­yor.

4 MİLYAR DOLAR HARCADIK

Ba­rın­ma, sağ­lık, eği­tim ve di­ğer gün­lük ih­ti­yaç­lar he­sap­lan­dı­ğın­da, bir mül­te­ci­nin Tür­ki­ye­’ye gün­lük ma­li­ye­ti 4 ila 7 do­lar ara­sın­da. Bu he­sa­ba gö­re Su­ri­ye­li mül­te­ci­le­rin Tür­ki­ye büt­çe­si­ne ge­tir­di­ği yük bir se­ne­de 3 ila 5 mil­yar do­lar ara­sın­da. Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, 7 Eki­m’­de Ga­zi­an­te­p’­te yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da Tür­ki­ye­’nin şu ana ka­dar Su­ri­ye­li mül­te­ci­ler için 4 mil­yar do­lar har­ca­dı­ğı­nı açık­la­mış­tı.

BU SE­NE DA­HA KÖ­TÜ

Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ali Ba­ba­ca­n’­ın yüz­de 3,3’e çek­ti­ği bü­yü­me he­def­le­ri ışı­ğın­da GSYH’­nin 2014’te da­ha da düş­me­sin­den en­di­şe edi­li­yor. 2014’te yurtiçi ha­sı­la, TL ba­zın­da he­def­le­ri ya­ka­la­sa bi­le ge­çen se­ne 2,03 se­vi­ye­sin­de­ki do­la­rın bu yıl 2,37’ye fır­la­ma­sı ne­de­niy­le re­el ola­rak eri­ye­cek.

BUGÜN
<< Önceki Haber Bakın hükümetin plansızlığı neye sebep oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER