Başsavcılık 'mahkeme kararını' tanımadı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Çarşamba günkü algı operasyonu ile ilgili skandal bir açıklama yaptı.

Başsavcılık 'mahkeme kararını' tanımadı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Çarşamba günkü algı operasyonu ile ilgili skandal bir açıklama yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görev sahası olmamasına karşın Tekirdağ ve Edirne’de yapılan operasyonları savunmaya çalışan başsavcıvekili Hüseyin Fidanboy, polislerin gözaltına alınma gerekçesi olarak mahkeme kararlarıyla yaptıkları dinlemelerini delil diye gösterdi.

Tekirdağ ve Edirne emniyet müdürlüklerinde eski Özel Yetkili Mahkemeler tarafından verilen dinleme kararlarıyla yapılan dinlemeleri usulsüz olarak tanımlayan başsavcılık, bu kapsamda 17 polis hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını savundu.

KOCAELİ ADLİ BAKIMDAN İSTANBUL'A BAĞLIYDI
Dinleme kararı veren mahkemelerin resmi belgelerinin sahte olduğunu iddia eden başsavcılık, “Bu mahkemelerin içeriği itibariyle sahte olan kararlara dayanılarak dinleme yaptıkları dolayısıyla sahtecilik eyleminin İstanbul’da gerçekleştiği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yetkisiz olduğu yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı” iddia edildi. Ancak başsavcılığın açıklaması diğer illerde yaşanılan algı operasyonları ile çelişiyor. Özel Yetkili Mahkemelerin görev yaptığı dönemde Kocaeli şehri de adli bakımdan İstanbul’a bağlıydı. Buradaki emniyet mensupları da dinlemeler için İstanbul’daki hakimlerden izin alıyorlardı. Ancak Kocaeli’nde yapılan algı operasyonunu ildeki savcılar yürütmüştü. Ancak hakimler tutuklama kararı vermemiş gözaltına alınan isimlerin tamamı serbest bırakılmıştı. İstanbul dışındaki illerde algı operasyonlarında gözaltına alınan polislerin tamamının serbest bırakılmıştı. Bu nedenle operasyonun diğer şehirlerdeki operasyonlarında İstanbul’daki hakim savcılara yaptırılma kararı alındığı ileri sürülmüştü.
HAKİM KARŞISINA ÇIKMADAN ALGI OPERASYONU YAPILIP HÜKÜM VERİLDİ
Diğer yandan yapılan açıklamada gözaltına alınan 17 polis henüz hakim karşısına çıkarılmadan haklarında kesin hüküm verilerek algı oluşturulmaya çalışıldı. Başsavcılık bugüne kadar suçluluğu ispatlanmamış kişilerle ilgili “iddia” şeklinde açıklamada bulunurken 16 polisle ilgili ise şu ifadeleri kullandı: “İçlerinde emniyet personeli, Milletvekili, Cumhuriyet Savcı ve hakimleri, basın mensubu, siyasetçi, üst düzey bürokrat olan çok sayıda kişinin sahte belgelerle, ilgisi olmadıkları yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle özel yetkili mahkemelerden alınan kararlarla dinledikleri, bu işlemin tamamen özel amaçlı yapıldığı, devletin güvenli ile ilgisi olmadığının anlaşılması üzerine.”
CHA
<< Önceki Haber Başsavcılık 'mahkeme kararını' tanımadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER