Demirtaş: Roboski dosyasını kapatmaya gücünüz yetmeyecek

Uludere'de 28 Aralık 2011'de kaçakçılığa giden 34 köylü, ölümlerinin 3'üncü yıl dönümünde Gülyazı'da anıldı.

Demirtaş: Roboski dosyasını kapatmaya gücünüz yetmeyecek

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hukuken, kanunen dosyanın üstünün örtüldüğünü belirterek, "Tek bir onbaşı bile suçlu değil dediniz. Vicdanen dosyayı kapatabildiniz mi, ahlaken kapatabildiniz mi? Bak dosya olduğu yerde açık duruyor. Sizin ahlaksızlığınızı, sizin vicdansızlığınızı bu dosyada sizi mahkum edene kadar Roboski dosyasını kapatmaya gücünüz yetmeyecek." dedi.

Uludere'de 28 Aralık 2011'de kaçakçılığa giden bir grup köylü, Irak'ın kuzeyinden dönüşte terörist zannedilerek Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları tarafından bombalandı. 34 kişinin öldüğü Uludere katliamının üzerinden 3 yıl geçti. Katliamda ölenlerin anısına Roboski'de anma etkinliği yapıldı. Sabahın erken saatlerinde çevre il ve ilçelerinden binlerce kişi, anmanın yapılacağı Gülyazı köyüne geldi.

DOSYAYI KAPATMAYA GÜCÜNÜZ YETMEYECEK

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, katliamın olduğu günün sabahında hastanede bu katliamın üstünün örtüleceğini, kapatılacağını anladıklarını söyleyen Demirtaş, o sabah devletin bütün görevlileri katliamın üstünü örtmek için toplandığını ve bunun nasıl üstünü örteceklerinin hesabını yaptıklarını ifade etti. Hukuken, kanunen dosyanın üstünün örtüldüğünü aktaran Demirtaş, "'Tek bir onbaşı bile suçlu değil' dediniz. Vicdanen dosyayı kapatabildiniz mi, ahlaken kapatabildiniz mi? Bak dosya olduğu yerde açık duruyor. Sizin ahlaksızlığınız, vicdansızlığınız bu dosyada sizi mahkum edene kadar Roboski dosyasını kapatmaya gücünüz yetmeyecek. Adliyedeki dosyayı kapatabildiniz sadece. Sizin emrinizde olan savcılara, sizin emrinizdeki istihbaratçılara emir vererek, sadece size ait olan dosyayı kapattınız. Halkın gönlündeki dosya açık." şeklinde konuştu.

34 ÇOCUĞUN KANI SANA SIÇRADI BİR KERE

"Ey Cumhurbaşkanı makamında, sarayında oturan; unutma Roboskili 34 çocuğun kanı sana sıçradı bir kere." diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Sen bu dosyanın kapatılmayacağı sözünü Roboskili ailelerle havaalanında görüşünce vermedin mi? Asla bu dosyayı kapatmalarına izin vermeyeceğiz demedin mi? Şimdi sarayda oturuyorsun, sanma ki sarayda huzur bulacaksın. Şu dağlardaki katliamın ilk sorumlusu sensin. Ey sarayda oturan, ey altın kaplamalı bardaklarda su içen, unutma iki elimiz senin yakandadır. Bu katliamı yaptırandan da saklayandan da üstünü örtmeye çalışandan da hesap sormadan gitmeyeceğiz bu dünyadan inşallah. İki elimiz yakanızda olmaya devam edecek. Basit bir olaydan bahsetmiyoruz."

AKP'NİN ÜÇ KAĞITLI POLİTİKALARINI HERKES BİLİYOR

AK Parti'nin 12 yıl iktidarları boyunca 376 çocuğu sokaklarda katlettiğini ifade eden Demirtaş, "Ya gaz fişeğiyle ya copla ya gerçek mermiyle. Şimdi bunların kendi talimatlarıyla, emirleriyle Türkiye'de vurdukları insan sayısı binleri geçti. Sivillerden bahsediyorum. Binlerce sivil onların dönemlerinde infaz edildi, katledildi. Ama laf lafa gelince biz eli kanlı olanlarız bunlar maşallah sütten çıkmış ak kaşık gibi davranıyorlar. Utanmadan sıkılmadan yüzleri kızarmadan televizyonlara çıkıp bizi, kanla şiddetle suçluyorlar. İki yüzlüler, çirkinler işledikleri katliamın işledikleri cinayetlerin üstünü örtmekte maharetliler. Bunlar bütün Türkiye'yi kandıracaklarını zannediyorlar. Ama artık halk uyanmıştır. AKP'nin ne mal olduğunu artık herkes biliyor. AKP'nin üç kağıtlı iki yüzlü politikalarını artık herkes biliyor." dedi.

"AKP'NİN BÜTÜN SUÇLARININ HESABI SORULANA KADAR BİRBİRİMİZE MÜCADELE SÖZÜ VERDİK"

"Roboskili analar başta olmak üzere AKP'nin bütün suçlarının hesabı sorulana kadar biz birbirimize mücadele sözü verdik." Diyen Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti: "Bütün dostlarımızla, arkadaşlarımızla birlikte vicdanı olan, kardeşlik ve barış duygusuyla birbirine el uzatan birbirimize söz verdik bunlardan hesap soracağız. Biz inşallah önümüzdeki seçimlerde sandıktan öylesine güçlü çıkacağız ki o zaman işte bunların dizleri titremeye başlayacak. O zaman Roboski'nin de hırsızlığında, rüşvetin de katliamlarında hesabını soracağız. Ve onlara şu sözü her zaman verdik, AKP'ye ve AKP'nin yöneticilerine bu sözü her zaman verdik. Biz sizin adil yargılanmanızı sağlayacağız. Sizin gibi vicdansız, sizin gibi iki yüzlü değiliz. Sizi adil yargılayacağız merak etmeyin. Adil bir mahkemenin karşısına çıkmanızı sağlayacağız. Sizin gibi kurduğumuz kendi mahkemelerimizde kendimize bağlı hakimlerle savcılarla yargılamayacağız. Vicdanlı hakimlerle sizleri yargılayacağız ki hak ettiğiniz cezayı alın. Vicdanlı hakimler sizi yargılasın ki bu suçlarınız birer birer açığa çıksın ve gerekli cezaya çarptırılabilesiniz. Size de bu sözü veriyoruz."

Konuşmaların ardından DBP ve HDP heyeti, katliamı anmak için gelen vatandaşlar ve ölenlerin yakınları katliamda ölenleri mezarları başında dua ederek andı.

CİHAN
<< Önceki Haber Demirtaş: Roboski dosyasını kapatmaya gücünüz yetmeyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER