Emniyet'e yeni bir algı operasyonu hazırlığı

Emniyet'e yönelik taltif soruşturması yeni bir algı operasyonuna dönüştürülmeye çalışılıyor.

Emniyet'e yeni bir algı operasyonu hazırlığı

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü teftiş raporunda idari cezaya gerek görülmeyen incelemeyi soruşturmaya çeviren savcı, yeni bir algı operasyonu başlatmak için şimdi de 17 polis hakkında iddianame hazırladı. Oysa ki Ankara 4. Sulh Ceza Hakimi, aynı savcının gözaltına aldırdığı polisleri serbest bırakmış ve gerekçeli kararında 'suç tespit edilemedi' tespitinde bulunmuştu.

Taltif soruşturması adıyla başlayan kumpası, daha önce de İçişleri Bakanlığının 26 Haziran 2014 tarihli Yüksek Disiplin Kurulu raporu, somut delil bulunmadığı kararıyla boşa çıkarmıştı. Bütün bunlara rağmen, hukuk teammülleri altüst edilerek Savcı Alper Türközmen tarafından yazılan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi ve 17 polis hakkında dava açıldı.  

Soruşturmayı yürüten Savcı Alper Türközmen, yeni bir suç yöneltilmeden, mesleki hiyerarşiyi de yok sayarak EGM eski Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Halil Dumanlı'yı bir numaralı sanık olarak yazması ise yeni bir algı operasyonu yapıldığını gözler önüne serdi. Hükümet medyası da bunu fırsat bilip "Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın kardeşi bir numaralı sanık" şeklinde yıpratma amaçlı başlıklar atmakta gecikmedi.

SAVCI MÜFETTİŞ RAPORUNU DELİL DİYE SUNDU

İddianamede, polislere yöneltilen suçlamalara ilişkin somut hiçbir unsura yer verilmiyor. Savcı, polislerin ağır cezada yargılanmaları için delil göstermeksizin tahrifat suçlaması yapması dikkat çekiyor. 17 kişi hakkındaki 18 sayfalık iddianamede, delil olarak sadece müfettişe yazdırılan bir rapora yer verilmesi algı operasyonunu gösteriyor.

SULH CEZA HAKİMİNİN GEREKÇELİ KARARI: SUÇ DA DELİL DE YOK

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimi Deniz Gül, tutuklanma taleplerini, somut delil yetersizliği ve adli kontrol hükümleri ölçüsüz olacağı gerekçesiyle reddetmişti. Gerekçeli kararda, kumpası deşifre eden şu önemli tespitlere yer vermişti: “Şüphelilerin hali hazırda emniyet görevlisi olarak görev yapmaları, dosyada mevcut beyanlar içeriği itibariyle yüklenen suçların işlendiği tarihte İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü'nde görevli olmadıkları, listelerin hazırlanması kontrol ve imzalanmasının insan kaynakları Şube Müdürlüğü'nde  olduğu, kaçma şüphesini gösteren emarelerin bulunmayışı, şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediği yönünde suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunmayışı, tutuklanmayı gerektiren sebeplerin bulunmadığı ve talep edilen güvenlik tedbirinin şüpheliler hakkında uygulanması halinde ölçülü olmayacağı, mağduriyete sebep olacağı hususlar göz önüne alınarak adli kontrol taleplerinin ayrı tüm şüphelileri yönünde reddine.”

BAKANLIK RAPORUNA GÖRE, HİYERARŞİK YAPI GEREĞİ 17 POLİSİN SORUMLULUĞU BİLE YOK

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından 26 Haziran 2014 tarihinde hazırlanan rapor da polislere yönelik kumpası gösteriyor. Savcılığın “evrakta sahtecilik ve taltif usulsüzlüğü” suçlamasında bulunurken, bakanlığın raporunda polislerle ilgili olarak “soruşturmaya gerek olmadığı” vurgulanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 46 nolu Genelgesine göre isim listelerinin hazırlanması, kontrol ve imzalanmasının İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü personelinin sorumluluğunda bulunduğu hatırlatılıyor. Personel Bilgi Sistemi şifresinin sadece insan kaynakları şube müdürlüğü personelinde bulunduğunun anlaşıldığından, 17 emniyet müdürünün bir sorumluluğunun olmadığı, ödüllendirme sürecinde yapılan iş ve işlemlerin yürürlükteki mevzuata yönerge ve genelgelere uygun olarak yapıldığı dolayısıyla maddi ve manevi unsurlarıyla birlikte bir suç bulunmadığı altı çiziliyor..

CEZAYA MAHAL OLMADIĞINA OY BİRLİĞİ KARAR VERİLDİ

Raporun sonuç kısmında ise şu bilgi yer alıyor; “ 1.Sınıf Emniyet Müdürü Bekir Akarsu, 2.Sınıf Emniyet Müdürü Halil Dumanlı, 3.Sınıf Emniyet Müdürleri Saruhan Kızılay, Gökhan Kabukçu, Hüseyin Şimşek, Zeki Akyol, Davut Gürbüz, Faik Ozan Karadağ, 4.Sınıf Emniyet Müdürleri Gökmen Tekin, Veli Yılmaz, Servet Deniz Kalem, Hakkı Okumuş, Cemil Çevik, Yakup Aslantepe, Emniyet Amirleri; Ahmet Yazılıtaş, Çetin Çetin,  Komiser Gökmen Askoldamca, Komiser Yardımcıları Serdal Öremiş, Mehmet Değirmenci, Emre Çörek, Özgür Yardımcı, Murat Serdar, İlyas Özkan, Ahmet Şahin, Murat Namidar, Selman Karakaya, Mustafa Asil, Hüdaverdi Yıldıray, Osman Cantaş, Muhammed Söylemez, Fikret Güney, Levent Gürbüztürk, Şener Göçmez, , Serdar Şahin, Ömer Can Kalkan, İsmail Karakaş, Hüseyin Levent Bağtaş, Mustafa Doğan, Mustafa Yıldız, Bora Uçar hakkında ceza tayinine mahal olmadığına 26 Haziran 2014 tarihinde kurulumuzca oybirliği ile karar verildi.” 

<< Önceki Haber Emniyet'e yeni bir algı operasyonu hazırlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER