Ergenekon davasında tarihi gün!

Ergenekon davası 6 yıl önce, Ümraniye'de 27 el bombasının bulunmasıyla başladı.

Ergenekon davasında tarihi gün!


Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Özel Harekât Dairesi eski Başkanı İbrahim Şahin, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu toplam 275 sanık yargılanıyor.

2 bin 455 sayfa ve 441 klasörden oluşan Ergenekon iddianamesinde şok delillere yer verildi. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, 12 Haziran 2007’de başlatılan soruşturma kapsamında Ergenekon ana davasıyla 23 farklı  iddianame birleştirildi.
 
MÜHİMMAT VE KAOS

Şok kaos ve suikast planları yanı sıra Ergenekon davası, ele geçirilen mühimmatla da dikkat çekti. Albay Mustafa Dönmez’de 26 Ocak 2009’da ele geçirilen krokiler üzerine Ankara Zir Vadisi’ndeki aramalarda 72 el bombası, 12 bubi tuzağı, 12 tüfek bombası, 6 gösteri bombası gibi mühimmat bulundu.
 
AYNI SERİ NUMARASI

Emekli Binbaşı Fikret Emek’in Eskişehir’deki evinde 11 kilo C-3 tipi plastik patlayıcı,1 Kanas,1 Kalaşnikof, 1 av tüfeği, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) yapımı 10 el bombası, gaz ve sis bombası, 12 TNT düzeneği, 11 kilo C-3 tipi plastik patlayıcı bulundu.

Emek'ten ele geçirilen el bombalarından birisinin hem fünye numarası hem kafile numarası, Cumhuriyet gazetesine 5 ve 11 Mayıs 2006’da atılan el bombalarının numarasıyla bire bir aynı çıktı.

MÜEBBET TALEBİ

İşte, 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Ergenekon soruşturmasında adım adım önemli gelişmeler:

12 Haziran 2007 – El Bombasıyla başladı

Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirildi. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk tutuklandı.

5 Temmuz 2008 

Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay gözaltına alındı. Eruygur ve Tolon, TSK içerisinde Ergenekon yapılanmasını yürüttükleri ve yönlendirdikleri’ iddiasıyla tutuklandı. Aygün tahliye edildi, Balbay ise tutuklandı.

23 Eylül 2008-8. DALGA OPERASYONLARI

Gazeteci Tuncay Özkan, İstanbul eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi 8. dalgada gözaltına alındı.ardından tutuklandı.

8 Ocak 2009 YALÇIN KÜÇÜK TUTUKLANDI

12 ilde aralarında muvazzaf subayların da bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Yarbay Mustafa Dönmez, eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, Çağdaş Türkiye Partisi Başkanı Hasan Ataman Yıldırım, Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan, gözaltına alındı.

8 Ocak 2009-ŞOK SUİKAST PLANLARI

Eski Özel Harekât Şube Müdürü İbrahim Şahin'in İstanbul'daki evinde Ankara Gölbaşı civarını gösteren bir kroki ele geçirildi. Aramada 2 adet kullanılmaya hazır lav silahı, 10 adet el bombası 1 kilogram kadar patlayıcı, 1 adet anti personel tüfek bombası, ele geçirildi. Şahin'in bir suikast timi kurarak Ermeni ve Alevi önderlere yönelik suikast planlandığı belirlendi.

12 Haziran 2009-EYLEM PLANI

Taraf gazetesi, Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığında görevli Albay Dursun Çiçek’in imzasının yer aldığı  Kamuoyu’nun  ‘AK PARTİ ve Gülen’i bitirme’ olarak bildiği“İrtica ile mücadele eylem planı” başlıklı belgeyi yayınladı.

29 Temmuz 2011- ‘İnternet andıcı operasyonu’ 

AK Parti hükümeti aleyhine kara propaganda amaçlı internet sitelerinin Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi'nce işletilen kurulduğu ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından işletildiği ortaya çıktı. ‘İnternet andıcına’ ilişkin YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında iddianame düzenlendi. Dava, ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası’ ile birleştirildi.

15  Şubat 2012

Başbuğ hakkında 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle düzenlenen iddianame kabul edildi.

18 Mart 2013 – 2 BİN SAYFA MÜTALAA

Savcılar 2 bin 271 sayfalık esas hakkındaki mütalaayı mahkemeye sundu. 'Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır' ifadelerine yer verilen mütalaada İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 64 sanığın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

28 Ocak 2008 – SORUŞTURMA GENİŞLETİLDİ

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, Kemal Kerinçsiz, Sami Hoştan, Ali Yasak (Drej Ali), Fikri Karadağ, Sevgi Erenerol, tutuklandı. birçok sanıkta örgütün ana dokümanları ele geçirildi.

24 Mart 2008-İP BAŞKANI TUTUKLANDI

Ankara’da İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Perinçek tutuklandı. Alemdaroğlu ve Selçuk ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

20 Ekim 2008 – ERGENEKON DAVASI BAŞLADI  

Ergenekon davasında yargılama başladıİddianamede, örgütün legal ve illegal alanlarda örgütlendiği, askeri birimler dahil her türlü kamu kurumunun örgütün faaliyet alanında olduğu anlatıldı. Başbakan Erdoğan Fener Patriği Bartelemeos, Ermeni Patriği Mutafyan ve Musevi İşadamı İshak Alaton'a yönelik planlandığı tespit edildi.

25 Mart 2009 ‘İkinci iddianame’ kabul edildi

1909 sayfalık ikinci iddianamenin kabul edilmesiyle emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur, CHP milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı ve CHP Milletvekili Sinan Aygün, Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, emekli Albay Arif Doğan, Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt, ile birlikte 56 sanık hakkında dava açıldı.

20 Nisan 2009 ‘Danıştay ve Ergenekon birleşti'

Ankara’da görülen Danıştay davası Ergenekon davasıyla birleştirildi. 17 Mayıs 2006’da avukat Alparslan Arslan Danıştay’a silahlı saldırı düzenlemiş yargıç Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmişti ve 4 Danıştay üyesi yaralanmıştı.

4 Haziran 2009 – ‘Poyrazköy dalgası’

13. dalgada Poyrazköy'deki kazılarda bulunan 22 lav silahı ve çok sayıda patlayıcı ile ilgili soruşturmada pek çok muvazzaf asker tutuklandı. Cephaneliğin, Ergenekon tutuklusu emekli Albay Göktaş’ın tahliye edilmemesi durumunda Ergenekon savcılarına suikast için kullanılacağı, kaos ortamı oluşturup hükümeti ve meclisi devre dışı bırakmak için Koç Müzesi’nde çocuk katliamı ve suikast planlarının da yapıldığı belirtildi.

5 Ağustos 2009 ‘3. iddianame kabul edildi’ 

Aralarında CHP Milletvekili Mehmet Haberal, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski MGK Genel Sekreteri emekli orgeneral Tuncer Kılınç, Yalçın Küçük ile bazı üniversite rektörlerinin de aralarında bulunduğu 52 sanık hakkında hazırlanan üçüncü iddianame kabul edildi.

19 Aralık 2011 – AK Parti müdahil oldu

İrtica ile Mücadele Eylem Planı Mahkemesi heyeti, AK Parti'nin "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle davaya müdahil olmasına karar verdi.

6 Ocak 2012-İlker Başbuğ tutuklandı

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, tutuklandı. Başbuğ hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' ve 'Terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Bu iddianame kabul edilerek Ergenekon davası ile birleştirildi.

21 Haziran 2013

Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu sanıklar son sözlerini söylediler.
<< Önceki Haber Ergenekon davasında tarihi gün! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER