Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı

İş adamı Hayyam Garipoğlu hakkında ''Sümerbank'ın zarara uğratılması''na ilişkin davada, yakalama kararı çıkartıldı

Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı

         Sümerbankın zarara uğratılmasına ilişkin davada, haklarında kurulan hüküm  Yargıtay tarafından bozulan bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun da  aralarında bulunduğu 5 sanığın yargılanmasına devam edildi.

         İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Cem  Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç, Metin Berk ve Cengiz Biçer katıldı. Sanık Hayyam  Garipoğlu ise duruşmaya gelmedi.

         Hayyam Garipoğlu'nun avukatı, müvekkilinin rahatsız olduğu için rapor  aldığını ve duruşmaya katılamadığını belirtti.
         Diğer sanık avukatları da dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesi talep  etti.

         Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, sanık Hayyam Garipoğlu'nun, duruşmalara  katılmadığını ve her celse aynı yönde rapor sunarak mazeret bildirdiğini ifade  ederek, bu duruşmada mahkemeye sunduğu mazeretin reddedildiğini açıkladı.

         Başkan Tosun, sanık Hayyam Garipoğlu'nun duruşmalardan kaçtığı izlenimi  uyandırdığı ve avukatı tarafından sunulan mazeretlerin inandırıcı olmadığı  anlaşıldığından sanık hakkında yakalama emri düzenlenmesine karar verildiğini  bildirdi.

         Yeniden bilirkişi incelemesi talebini de reddeden Tosun, taraflara esasa  yönelik iddialarını hazırlamak üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.
         
         -Davanın geçmişi-
         
         Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin yapılan yargılama sonucunda  mahkeme heyeti, 1 Haziran 2005'te, Hayyam Garipoğlu'nu, ''zimmet'' suçundan 20  yıl hapis ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan da 7 yıl 3 ay 15 gün hapis  cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, bankanın zararının da Garipoğlu'ndan  tazminine karar verdi.

         Davanın 15 sanığını ''zimmet' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından  1 yıl 8 ay ile 13 yıl 9 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptıran  mahkeme heyeti, diğer 36 sanıktan bazılarının beraatine, bazılarının da  haklarındaki davanın zaman aşımından düşmesine hükmetti.

         Bu kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu ile 5  sanık hakkındaki hükmü usulden bozdu.
         Yeniden yapılan yargılama sonucunda mahkeme heyeti, 29 Ocak 2007 tarihli  duruşmada, Hayyam Garipoğlu'nu, ''bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık''  suçundan 3 yıl 7 ay 22 gün hapis, ''ihtilasen zimmet'' suçundan da 12 yıl 11 ay  16 gün hapis cezasına mahkum etti. Diğer 4 sanığa çeşitli cezalar verilen  mahkeme, bir sanığın dosyasını zaman aşımından ortadan kaldırdı.

         Yargıtay 7. Ceza Dairesi yeniden yaptığı inceleme sonucunda aldığı 11  Kasım 2010 tarihli kararında, zimmet miktarına nazaran hakça orandan ceza  belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam  Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği  belirtildi.
         Zimmet bedelinin bir kısmının soruşturma başlamadan önce ödendiği  gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken Hayyam Garipoğlu'nun  cezasında hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim yapıldığı  belirtilen kararda, Garipoğlu hakkındaki hükmün bu nedenlerle bozulduğu  kaydedildi.
         Daire, sanıklar Cengiz Biçer, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve Metin  Berk hakkındaki hükmü ise çeşitli nedenlerle bozdu.
         
<< Önceki Haber Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER