İspanya ve Brezilya'da ağır hapis cezaları, İran’da tutuklamalar, bizde...

Brezilya’da politikacılara ağır hapis cezası getirildi. İran’da 20 kişi gözaltına alındı. İspanya’yı sarsan yolsuzluk iddianamesinde ise 19 yıl 6 ay hapis ve 3.5 milyon euro para cezası talep edildi...

İspanya ve Brezilya'da ağır hapis cezaları, İran’da tutuklamalar, bizde...

İspanya’yı sarsan yolsuzluk iddianamesinde, savcı Kral Felipe’nin kayınbiraderi Urdangarin için 19 yıl 6 ay hapis ve 3.5 milyon euro para cezası talep etti.

İspanya Kraliyet Ailesi’ni sarsan yolsuzluk iddialarına ilişkin yürütülen ’Noos Soruşturması’nın iddianamesi tamamlanarak dün mahkemeye sunuldu. 2010’da açılan soruşturmanın savcısı Pedro Horrach, Kral VI. Felipe’nin kayınbiraderi Palma Dükü Inaki Urdangarin için 19 sene 6 ay hapis ve 3.5 milyon euro para cezası istedi. Kral’ın ablası Prenses Cristina ile evli olan Urdangarin, 2004-2006 yılları arasında yöneticiliğini yaptığı ‘Noos Ensititüsü’ adlı vakıf aracılığı ile kamuya ait milyonlarca euro’yu zimmetine geçirmekle suçlanıyor. Savcı Horrach, Noos Enstitüsü’nün diğer 14 yöneticisi hakkında da toplam 100 yıldan fazla hapis cezası ve milyonlarca euro para cezası talep etti.

Urdangarin’in paravan şirket olarak kullandığı ‘Aizoon’ adlı aile şirketinde, yüzde 50 ortak olan Prenses Cristina için hapis cezası istenmezken, faydalandığı 587 bin 413 Euro’yu geri vermesi istendi.

Yolsuzluk sıralamasında Türkiye başa güreşirken, birçok ülke rüşvet ve yolsuzluğa bulaşan politikacı ve kamu görevlileri için hapis cezası getiriyor. 

Brezilya’da, “para havuzu” işletenler, haksız kazanca aracılık edenler ve yasadışı yollardan zenginleşen politikacılar “ hapse girecek.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkede yapılan yolsuzlukların İslam Devrimi’ni tehlikeye attığı uyarısında bulundu. Hasan Ruhani, başkent Tahran’da düzenlenen yolsuzlukla mücadele amaçlı bir toplantıda yaptığı ve televizyondan naklen yayınlanan konuşmasında, “İran’da bir zamanlar gizlice verilen paranın şimdi açıktan verildiğini” söyledi. İranlılardan yolsuzlukla hep birlikte ve tüm güçleriyle mücadele etmelerini isteyen Ruhani, yolsuzluğun ana kaynağının “tekelleşme” olduğunu vurgulayarak, “Eğer sermaye, gazeteler, haber ajansları, askeri güç ve diğer güç elemanları tek bir kurumda toplanırsa bu kurumun başındakiler Ebuzer ve Selman dahi olsalar yolsuzluk kaçınılmazdır. Halk, bizden yolsuzlukla kesin ve ayrım gözetmeksizin mücadele etmemizi istiyor. Bu mücadeleyi yapabilmek için e-devlet sistemini yaygınlaştırmamız çok önemli” ifadelerini kullandı.

Bir dizi skandal

İran, Türkiye’deki 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun bir numaralı zanlısı olan Reza Zarrab’ın ortağı Babek Zencani’nin mal varlığına el koyarak hakkında yargılama başlatmıştı. İran, Türkiye’den de Zencani’nin ortağı olan İran asıllı Reza Zarrab’ın iade edilmesini istemiş, ancak bu talebi Türk hükümeti tarafından kabul edilmemişti. BBC Türkçe’nin haberine göre, İran’da Ruhani hükümetinin Ağustos 2013’te göreve gelmesinden sonra bir dizi yolsuzluk skandalı patlak vermişti. Mayıs ayında milyarder iş adamı Mahafarid Emir Hüsrevi zimmet, rüşvet, sahtecilik ve kara para aklama suçlarından mahkum olduktan sonra idam edilmişti. Skandalın İran’da 14 bankaya toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar 600 milyon dolardı. Eylül ayında da eski Cumhurbaşkan Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’nin yolsuzluktan mahkum olduktan sonra hapse atıldıği bildirilmişti. Rahimi’nin bağlantısı olduğu bildirilen milyarder işadamı Babek Zencani, uluslararası yaptırımları etkisiz kılmak için kurulan şirketler aracılığıyla, hükümet adına İran petrolünü satarak elde edilen gelirin 2 milyar 700 milyon dolarlık kısmını zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

Kararlı adımlar

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney de ülkedeki yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidilmesini istedi. Hamaney aynı toplantı için resmi internet sitesinde yayınladığı mesajında, yolsuzluklarla ilgili hassasiyeti takdirle karşıladığını, fakat bunun gibi toplantıların sorunun çözümünde yeterli olmadığı ifadelerini kullandı. Hamaney, şunları kaydetti: “Yöneticiler ve yetkililer arasında fikir birliliği varken niçin kararlı adımlar atılmıyor ve her şey ortaya çıkarılmıyor? Beklentim, ister konferanslarla ister konferanssız, yetkililerin bu konuda kesin ve kararlı adımlar atmaları ve uygulamalarıdır.”

İran’da 20 kişi gözaltında

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde yapılan yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili aralarında önceki hükümetten üst düzey bürokratların da olduğu 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Türkiye’de Rıza Sarraf ile de ilişkisi olduğu iddia edilen Babek Zencani isimli işadamı, yolsuzluk soruşturmalarının odağında bulunuyor. İran resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, Ahmedinejad döneminde yapıldığı tespit edilen yolsuzlukla ilgili olarak aralarında önceki hükümetten üst düzey bürokratların da bulunduğu 20 kişinin gözaltına alındığını, 30 kişinin ise ifade vermek üzere adli mercilere davet edildiğini söyledi. Alevi, gözaltına alınan 20 kişiden 3’ünün tutuklandığını belirtti. Tutuklananların kimliği hakkında bilgi vermeyen Alevi, soruşturmaların devam ettiğini belirterek, soruşturmanın ayrıntılarını daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.


<< Önceki Haber İspanya ve Brezilya'da ağır hapis cezaları, İran’da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER