Sürgün polis müdürü bonzai için uyarıda bulunmuş

İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı’nın Ekim 2013’te bonzai için uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

Sürgün polis müdürü bonzai için uyarıda bulunmuş

İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı’nın Ekim 2013’te bonzai için uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Çakallı 17 Aralık operasyonundan sonra sürüldü. Düzenleme ise uyuşturucu maddesi gençler arasında iyice yayılıp kangrene dönüştükten sonra Mayıs 2014’te yapıldı. İstanbul polisinin gençler arasında giderek yayılan ve büyük bir soruna dönüşen bonzai tehlikesi için önceden uyardığı ancak yapılması gereken düzenlemelerin bürokratik nedenlerle geciktiği ortaya çıktı.

YASAĞI DELDİLER

Bugün'ün haberine göre; son yıllarda giderek yaygınlaşan bonzaiyi yakın takibe alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü satıcıların bu maddeyi pazarlarken diğer uyuşturuculardan farklı bir yöntem izlediklerini fark etti. Uyuşturucu tacirleri bonzai olarak bilinen kriminal literatürde “sentetik kannobionid” diye anılan maddenin yapısında kimyasal değişiklik yapıyordu. Böylece 2313 Sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunun yasakladığı maddelerin dışına çıkarıyordu.

ÜST MAKAMLAR UYARILDI

Eylül 2013’te 33,5 kilo bonzai hammaddesi ile yakalanıp tutuklanan 11 sanığın İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı’ndan gelen raporun ardından serbest kaldı. İstanbul polisi üst makamları uyardı.

Dönemin İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mahir Çakallı 31 Ekim 2013’te Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na sentetik kannobionidlerle ilgili bir yazı yazarak mevzuattaki boşlukların soruşturma ve kovuşturma açısından ürettiği problemleri aktardı: “Bu durum hukuki sıkıntılar ortaya çıkarmakta ve bu tür suç örgütleri ile mücadelede zafiyet meydana getirmektedir. Bu tür örgütlere yönelik cumhuriyet savcılarının yapmış olduğu soruşturmalarda bir ön yargı oluşturmakta şüphelilerin ifadesinin alınıp salınıverilmesi yönünde talimat vermektedirler. Bu durum suç örgütleri arasında bonzai ticareti yapmaları durumunda hukuki yaptırımla karşılaşmayacakları algısı oluşturmaktadır. İlimiz kapsamında sokak satıcılarına göre yapılan operasyonlarda suç örgütlerinin bonzai maddesine yöneldiği görülmektedir.”

Ancak bürokratik mekanizmalar hızlı işlemedi. Polisin dikkat çektiği yeni maddeler yasak kapsamına girene kadar ülkenin birçok yerinde onlarca genç bonzai mübtelası oldu.

7 AY SONRA LİSTEYE GİRDİ

İs­tan­bul Kri­mi­nal Po­lis La­bo­ra­tu­va­rı­’n­den ge­len ra­por­dan beş gün son­ra Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü KOM Da­ire’­ye ya­zı ya­zan Ça­kal­lı­’nın bu uya­ra­sı­na ce­vap ay­lar son­ra gel­di.

KOM Şu­be bün­ye­sin­de bu­lu­nan Er­ken Uya­rı Sis­te­mi (EWS) Ulu­sal Ça­lış­ma Gru­bu an­cak 27 Mart 2014 ta­ri­hin­de il­gi­li ba­kan­lık­lar­dan 21 tem­sil­ci­nin ka­tı­lı­mı ile top­la­na­bil­di. Ve ger­çek­leş­ti­ri­len top­lan­tı­da İs­tan­bul po­li­si­nin ey­lül ayın­da ger­çek­leş­tir­di­ği ope­ras­yon­da ele ge­çen PB-22 ve AB-FU­Bİ­NA­CA mad­de­le­ri­nin de için­de bu­lun­du­ğu 41 ye­ni psi­ko­ak­tif mad­de­nin da­ha 2313 sa­yı­lı Ya­sa kap­sa­mı­na alın­ma­sı­nın uy­gun ola­ca­ğı­na ka­rar ve­ril­di.

Ka­rar 23 Ma­yıs 2014 ta­rih­li ve 29008 sa­yı­lı Res­mi Ga­ze­te'de ya­yım­lan­dı. Böy­le­ce bu gü­ne ka­dar EWS Ulu­sal Ça­lış­ma Gru­bu’n­ca ta­kip edi­len top­lam 274 ye­ni psi­ko­ak­tif mad­de ya­sa kap­sa­mı­na alın­mış ol­du.

FİZAN’A SÜRÜLDÜ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde narkotikten sorumlu müdür yardımcısı olarak görev yapan Mahir Çakallı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok tarafından görevden alınmıştı. Çakallı Altınok’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında 'Birini Hizan’a birini Fizan’a sürdük' dediği iki polisten biriydi.

Bonzai kullanan genç ölümden döndü

Antalya'da bir ortaokulun bahçesinde uyuşturucu madde bonzai kullandığı belirlenen 21 yaşındaki Caner G, ölümden döndü. Çevredekilerin haber vermesiyle olay yerine gelen polisler titreyen ve kendinde olmayan Caner G. için ambulans çağırdı. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinde bonzai kullandığı anlaşılan Caner G. ambulansla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı.
<< Önceki Haber Sürgün polis müdürü bonzai için uyarıda bulunmuş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER