Tam 1,5 milyon Suriyeli Türkiye'ye dağıldı

Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci sayısı 1,7 milyona dayandı.

Tam 1,5 milyon Suriyeli Türkiye'ye dağıldı

Şanlıurfa Valiliği son dalgada gelen 130 bin kişiden sadece 5 bininin kamplara yerleştiğini açıkladı. 22 kampta yaklaşık 225 bin Suriyeli barınırken; 1,5 milyona yakın mülteci Türkiye’nin çeşitli illerine dağıldı.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteci sayısı BM rakamına göre 1,7 milyona ulaştı. Sınırların mültecilere açılmasıyla birlikte sadece son 3 günde 130 bin Suriyeli Türkiye’ye giriş yaptı. Şanlıurfa Valiliği son dalgada gelen 130 bin kişiden sadece 5 bininin kamplara yerleştiğini açıkladı.

225 bin Suriyeli sınır kentlerinde oluşturulan 22 kampta barınırken; 1,5 milyona yakın mülteci Türkiye’nin çeşitli illerine dağıldı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş söz konusu bölgenin toplam nüfusunun 400 bin olduğunu ve ciddi bir göç dalgasının daha kapıda olduğunu açıkladı.  

OTOGARLAR SURİYELİ DOLDU

Özellikle sınır illerinde cami avluları, taziye evleri, Kuran kursları, bodrum, sokak ve parklar Suriyeli doldu. Binlerce Suriyeli’nin ağırlandığı sınır kentlerinde hayırseverler ve ilçe belediyeleri mülteciler için seferber oldu.

Türkiye’nin farklı illerinde hayat mücadelesi veren Suriyeliler sınır kentlerindeki otogarları doldurdu. Otobüs firmalarının İstanbul, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin her yanına dağılan Suriyeliler’in taleplerine yetişmekte zorlandığı belirtildi.

BM: HERKES SAYILIP KAYDEDİLMEDİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kobani’den iki gün içinde 100 bini aşkın kişinin Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden Türkiye’ye giriş yaptığını açıkladı.

Suriye’den Türkiye’ye kaçan göçmenlerin şimdiye kadar görülmemiş bir biçimde arttığını belirten Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, “Son üç buçuk yıldır iki günde 100 bin kişinin sınıra akın edip Türkiye’ye girdiğine tanık olmamıştık” dedi.
İnsani yardım görevlilerinin, Cuma ile Cumartesi arası 70 bin Suriyeli’nin Türkiye’ye geçtiğini saydıklarını belirten Batchelor, “Ama herkes sayılıp kaydedilemedi. Yüz bini çoktan aşmış olabilir” diye konuştu. Türkiye’de bulunan mülteci sayısının 1.7 milyona yaklaştığını belirten BM yetkilisi, bu sayının nerede son bulacağını kestiremediklerini söyledi.

AFAD: 3 GÜN SONRA KAYIT

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye yönelik yoğun göç hareketi olduğuna işaret edildi. 18 Eylül 2014 tarihinden itibaren ekiplerin bölgeye sevk edildiği belirtilen açıklamada, 3 gün sonra 21 Eylül 2014’ten itibaren  Suriyeliler’in kayıt altına alındığı ifade edildi. Türkiye'ye son günlerde giriş yapan Suriyeliler’in 130 bine ulaştığı ifade edilerek şunlar kaydedildi: “Suriyeli misafirler kurulan kayıt merkezinde güvenlik ve sağlık taramasından geçirilmekte ve misafirlerin kayıtları oluşturulmaktadır. Kayıt işlemleri tamamlanan misafirler, Türkiye'de akrabaları bulunması durumunda ailelerine teslim edilmekte, aksi takdirde AFAD’ın bölgedeki geçici barınma merkezlerine sevk edilmektedir.”

ŞANLIURFA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK: 5 BİN KİŞİ KAMPLARDA

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD'in saldırdığı Kobani ve çevresindeki köylerden başlayan göçün sürdüğünü belirterek, geçişlerin artık düzenli ve kontrollü şekilde yapıldığını kaydetti. Sınırlarımızda endişe edecek bir durum olmadığını söyleyen Vali Küçük, “Birliklerimiz tankı, topuyla sınırda 24 saat görev yapıyor. Yanlış bir durum olursa da angajman kurallarının gereği yapılır” dedi. Küçük, göç dalgasının başladığı ilk gün 11 ayrı noktadan geçişlerin yapıldığını ve 10 saatlik süreçte 70 bine yakın insanın Türkiye'ye geldiğine dikkat çekti. 

Küçük, “Daha sonra geçişleri 8 noktadan kabul ettik. Dünden itibaren de yoğunluğun azalmasıyla birlikte 2 noktadan mülteci alımını başlattık. Şu anda bu 2 noktadan sığınmacılar kontrollü ve düzenli şekilde Türkiye'ye arama yapılarak, kayıt altına alınıyor” dedi. Vali Küçük, Suruç'a çadır kent kurulacağını hatırlatırken, şu anda 10 bin kişinin barınması için gerekli altyapının oluşturulduğunu ancak bu barınma merkezlerinde konaklayan Suriyeli sayısının ise 5 bin civarında olduğunu belirterek, “Bu Suriyelilerin büyük bölümünün akrabalarının yanına gittiğini gösteriyor” diye konuştu.

YÜZ BİNLERCE KİŞİLİK GÖÇ DALGASI MUHTEMEL

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'ye giren Suriyeliler’in 130 bini aştığını açıkladı. Türkiye'nin yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgasına karşı hazırlıklı olduğunu belirten Kurtulmuş, “Söz konusu bölgenin toplam nüfusu 400 küsur bin. Bunların Suriye'nin içinden başka yerlere gitmiş olduklarını tahmin ediyoruz. Ama yoğun, yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgası muhtemeldir” dedi.

24 saat bile dolmadan 70 bin kişinin içeriye alınıp, ilgili yerlere nakledilmesinin kolay iş olmadığını vurgulayan Kurtulmuş,  “Karşı tarafta kontrol edilemez bir güç sivil insanlara karşı saldırı içinde. Dolayısıyla afetin boyutu, doğal bir afetin boyutundan daha riskli, daha bilinmezleri içeren bir durumdur. Bunların hepsine hazırlıklıyız. 350-400 kilometrelik bir sınır bölgesinde IŞİD tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımızı ifade etmek mümkün” diye konuştu. Kurtulmuş, gelen mültecilerin bölgede tamamıyla kontrol, kayıt altında olduğunu da kaydetti.

IŞİD’Lİ YARALIYA TEDAVİ TARTIŞMASI

Bugün'ün haberine göre, Su­ri­ye­’nin Ko­ba­ni ken­ti­ni ele ge­çir­mek için yak­la­şık bir haf­ta­dır sal­dı­rı­la­rı­nı sür­dü­ren IŞİD ile PKK’­nın Su­ri­ye ko­lu PYD ara­sın­da şid­det­li ça­tış­ma­lar sü­rer­ken ça­tış­ma­lar­da ya­ra­la­nan IŞİD mi­li­tan­la­rı­nın Şan­lı­ur­fa­’da te­da­vi edil­di­ği id­di­ası or­ta­lı­ğı ka­rış­tır­dı. Dün sa­bah sa­at­le­rin­de 28 ya­şın­da­ki Am­mar Alo ad­lı ki­şi IŞİ­D’­in elin­de bu­lu­nan Tel Ab­ya­d’­ın he­men kar­şı­sın­da yer alan Ak­ça­ka­le­’ye ge­ti­ril­di. Ön­ce Ak­ça­ka­le Dev­let Has­ta­ne­si­’ne kal­dı­rı­lan ağır ya­ra­lı şa­hıs da­ha son­ra Şan­lı­ur­fa Meh­met Akif İnan Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si­’ne gö­tü­rül­dü. IŞİD üye­si ol­du­ğu id­di­a edi­len şah­sın has­ta­ne­nin ze­min ka­tın­da­ki acil bö­lüm­de tu­tul­du­ğu be­lir­til­di.

Ya­nın­da her­han­gi bir re­fa­kat­çi bu­lun­ma­yan şah­sın ka­pı­sın­da po­lis­le­rin nö­bet tut­tu­ğu id­di­a edil­di. Şan­lı­ur­fa Va­li­si İz­zet­tin Kü­çük ise id­di­ala­rı ya­lan­la­dı. Dün IŞİ­D’­in elin­de­ki en önem­li mer­kez­ler­den olan Rak­ka ken­tin­de­ki ça­tış­ma­lar­da ya­ra­la­nan 4 ki­şi da­ha te­da­vi için Ak­ça­ka­le­’ye ge­ti­ril­di. Ak­ça­ka­le Dev­let Has­ta­ne­si aci­lin­de ilk mü­da­ha­le­le­ri ya­pı­lan 4 ki­şi da­ha son­ra Şan­lı­ur­fa'ya sevk edil­di.


<< Önceki Haber Tam 1,5 milyon Suriyeli Türkiye'ye dağıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER