Uzmanları bile şaşkına çevirdi!

Kilise duvarında böyle bir şeyin yer almasına şaşıran uzmanlar, yaptıkları incelemede çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Uzmanları bile şaşkına çevirdi!

Aksaray'daki Ihlara  Vadisi'nde, Ortodoks mezhebinin kurucularından Saint Georgios adına yaptırılan  700 yıllık kilisenin duvar resmindeki sarıklı kaftanlı kişinin, kiliseyi yaptıran  Hristiyan yönetici Basileios olduğu ortaya çıktı.     Kapadokya bölgesinin en önemli yerleşimlerinden Ihlara Vadisi, Anadolu'da  Hristiyanlığın ilk izlerinin rastlandığı kiliseleri ile dikkati çekiyor.    Vadinin Ihlara beldesi ile Belisırma köyü arasındaki bölümünde kayalık  bölgede yer alan Kırkdamaltı (Saint Georgios) Kilisesi'nin zengin duvar  freskoları arasında sarıklı ve katanlı bir kişinin resmi göze çarpıyor.

         Tavan ve duvarları dini konular içeren resimlerle süslenmiş kilisedeki en  büyük tasvir olduğu için dikkati çeken sarıklı kişinin kilise duvarında yer  almasına şaşıran uzmanlar, yaptıkları incelemede çarpıcı sonuçlara ulaştı.
         
         -Kilise duvarında sarıklı resim, kitabede Sultan Mesud övgüsü-
         
         Kilisenin duvardaki kitabesinden, sakallı, kaftanlı ve sarıklı kişinin,  kiliseyi yaptıran Hristiyan yönetici Amirarzes Basileios, yanındaki kişinin de  adına kilise yapılan Aksaray'ın Güzelyurt ilçesi doğumlu Ortodoks mezhebinin  kurucularından Saint Georgios olduğu ortaya çıktı.

         Aynı kitabede dönemin Selçuklu Hükümdarı Sultan Mesud ise ''Yüceler  yücesi soylular soylusu Büyük Sultan Mesud'' sözleriyle övülüyor.
         Uzmanları şaşırtan bu sonuçla ilgili Aksaray Kültür ve Turizm Müdür  Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok tanrılı Roma  İmparatorluğu döneminde Anadolu'da yayılan Hristiyanlığın baskı gördüğü için  Ihlara Vadisi gibi korunaklı ve gizlenmeye uygun yerleşimlerde varlığını  sürdürdüğünü ifade etti.

         Kapadokya'daki kaya oyma mekanların ve yer altı şehirlerinin bu baskı  nedeniyle arttığını vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

         ''4. yüzyılda Hristiyanlar baskı altında dinlerini yaşarken, 11 ve 12.  yüzyılda bu bölgede Selçuklu hakimiyeti başlıyor ve bölgede yaşayan  Hristiyanların inancına, yaşam biçimlerine kesinlikle müdahale edilmiyor. Vadide  Hristiyanlığın özellikle ilk dönemlerine ait, okuma-yazmanın yaygın olmadığı  dönemlerde çok güçlü freskolar var. Hristiyanlık, okuma yazma bilmeyenlere bu  resimlerle anlatılıyor'' dedi.
         
         -Kilise duvarındaki sarıklı resim hoşgörünün sonucu-
         
         Doğan, 17 kilometre boyunca yüzlerce kilise ve binlerce kaya oyma mekanın  olduğu Ihlara Vadisi'nde Selçuklu döneminde Hristiyanların inancına ve yaşam  tarzına müdahale edilmediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

         ''O dönemde yapılan Kırkdamaltı, diğer adıyla Saint Georgios Kilisesi  duvarlarındaki resimlerle Kapadokya'daki tüm kiliselerden ayrılıyor. Bölgede  yönetici konumunda olan Amirarzes Basileios ve eşi Tamara, Aziz Georgios adına  kilise yaptırıyor. Kaya oyma olarak yapılan kilisenin duvarında Hz. İsa'nın da  resmedildiği pek çok dini tasvir var. Duvar resimlerinden en büyüğünde ise  Basileios ve eşi Tamara, Aziz Georgios'a kilisenin bir maketini sunarken  resmedilmiş. Basileios Selçuklular adına bu bölgeyi idare eden Hristiyan  yönetici. Bu resimde Basileios'un başında sarık ve üzerinde kaftan var. Yani o  dönemdeki Müslüman Selçuklu kıyafeti içinde. Bir Hristiyan yöneticinin Türk  sarığı ve kaftanıyla kilise duvarında yer alması o dönemde Türkler'in  Hristiyanlara karşı hoşgörüsünün ispatı. Selçuklulardan o kadar memnunlar ki,  böylesi önemli bir kilisenin duvarına Müslüman sarığı ve kaftanıyla resmini  yaptırıyor ve Sultan Mesud'dan 'Yüceler Yücesi' sözleriyle bahsediliyor.''
         1283-1295 yıllarında yapılan kilisenin kitabesindeki ifadelerin ve  duvarındaki resmin bu açıdan çok özel olduğunu aktaran Doğan, ''Bu, Kapadokya ve  Türk tarihi açısından çok önemli. Ihlara Vadisi'ni bu nedenle bir hoşgörü vadisi  olarak niteleyebiliriz. Çünkü, yine vadide kaya oyma bir kilise ile bir cami yan  yana bulunuyor'' ifadelerini kullandı.
         
<< Önceki Haber Uzmanları bile şaşkına çevirdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER