Yeni yolsuzluk soruşturmasında çok çarpıcı isimler!

Savcı Akkaş tarafından başlatılan 100 milyar dolarlık yeni yolsuzluk operasyonunda, 30 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği öne sürüldü.

Yeni yolsuzluk soruşturmasında çok çarpıcı isimler!

  • İddialara göre 1,5 yıl önce başlatılan soruşturmanın ekonomik büyüklüğü 100 milyar doları buluyor.
  • Savcılık 28 büyük ihale ve usulsüz işlemi yakın takibe aldı. 
  • Bazı bürokratlar ve işadamlarının da bulunduğu isimlere ciddi suçlamaların yöneltildiği öne sürülüyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın yeni bir soruşturma daha başlattığı iddiaları dün gündeme bomba gibi düştü. Ergenekon davasının da savcıları arasında yer alan Muammer Akkaş’ın, karapara aklama, rüşvet, yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan 30 kişi hakkında gözaltı ve arama kararı aldığı ileri sürüldü. Ancak Emniyet’in savcılığın talimatına rağmen söz konusu isimleri gözaltına almak için harekete geçmediği, bunun üzerine savcının İstanbul Valisi,  Emniyet Müdürü ve Mali Şube Müdürü hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. İddialara göre 1,5 yıl önce başlatılan soruşturmanın ekonomik büyüklüğü 100 milyar doları buluyor. Savcılık 28 büyük ihale ve usulsüz işlemi yakın takibe aldı. Aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yakınları, bazı bürokratlar ve işadamlarının da bulunduğu isimlere ciddi suçlamaların yöneltildiği öne sürülüyor.

TÜRGEV DE LİSTEDE İDDİASI
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, 100 milyar dolarlık ekonomik çapı olan 28 çok büyük ihale ve usulsüz işleme ilişkin takibat yapıldığı öne sürülürken, dosya kapsamında 4 bakanlık ile Başbakanlık Kalkınma Ajansı’ndan birçok şüpheli işlemin izlemeye alındığı kaydedildi. Soruşturma kapsamında Yasin El Kadı, Üsame Kutup, A.T, H.D, Başdanışman İ.K, M.L.T, A.B, S.K, Bakan danışmanı Ö.S, İ.Y, İşadamları C.K, M.C, A.Ç ve O.C.K. gibi isimlere ağır suçlamalar bulunuyor. Ayrıca büyük bir medya grubu ile Bosphorus 360,  Başbakanlık Kalkınma Ajansı, KİPTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRGEV ve son dönemde büyük ihaleleri alan bazı şirketlerin de soruşturmada yer aldığı öne sürüldü. Soruşturmada milyar dolarlık arsaların ihalesiz çok ucuza devredildiği, madenlere  zorla çökerek işadamlarının elinden gasp edildiği, ihalelerin önceden ayarlandığına ilişkin net tespitler yapıldığı, dağıtılan rüşvet paraları ile beş işadamından ihale karşılığı 100 milyon dolar rüşvet alınarak bir medya grubuna para temini yapıldığı gibi şok suçlamaların yer aldığı iddia edildi. Ayrıca Yasin El Kadı’nın gizli şirketleri ve bu şirketlere verilen milyarlarca dolar usulsüz işler ile sit alanlarının rüşvet çarkıyla derecelerinin değiştirilerek imara açılıp devasa rantların elde edildiği gibi dehşete düşüren suçlamaların dosyada yer aldığı öne sürüldü.

İşte iddialar:

İstanbul  Etiler’de bölgenin tek boş arazisi olan ve piyasa değeri 1 milyar doları bulan Etiler Polis Okulu arazisi 460 milyon dolara bir şirkete ihalesiz satıldı. Bu yolla devlet yaklaşık 600 milyon dolar zarara uğratıldı. Arazinin üzerine yapılacak konut ile zararın birkaç milyar dolarları bulacağı hesaplandı.

Söz konusu şirket, Orman Bakanlığı’nın maden için izin vermediği Sultanbeyli Paşaköy orman sahasında bulunan maden arazisine bir ay gibi kısa bir sürede işletme izni aldı. 10 milyar dolarlık maden işletme izni karşılığında işletme sahibine herhangi bir ödeme yapılmadan yüzde 50 hisse ile ortak olundu. Daha sonra ise işletme sahibi ortaklıktan çıkarıldı ve şirket işletmeye tamamen el koydu.

Bir medya grubunun elinde bulunan yazılı ve görsel medya organlarının satın alınması için bazı işadamlarından 100’er milyon dolar para toplandı.

İstanbul Pendik Üçağaç mevkii civarında bulunan 249 parseldeki arazinin Kadıköy 3. İcra İflas Müdürlüğü’nden pazarlık ile satışı gerçekleştirildi. İhaleye çıkmadan önce fason şirketler kuruldu ve ihaleye bunların girmesi sağlandı.

İzmir Urla sınırları Zeytineli dolaylarındaki bir arazi tamamen usulsüz şekilde 1. derece sit alanından 3. derece sit alanı haline getirildi. Arazinin henüz imara açılmadan üzerinde binalar yapılmaya başlandı.

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı İhalesi’ne fesat karıştırıldı. İhale tarihinden birkaç gün önce bazı şirketlerin yöneticileri bir araya gelerek ihalede verilecek teklifleri birlikte kararlaştırdı.

Planlanan 14 termik santral, özelleştirme kapsamından çıkarıldı ve yenilenmesi için bir şirkete ihale edildi.

İnşaat sektöründe imar sorunu yaşayan işadamlarına rüşvet karşılığında yardımcı olundu. İşadamları aldıkları kamu ihalelerine karşılık, bazı siyasi yakınlarına bağış adı altında rüşvet verdi.

Bir vakfa usulsüz şekilde ve siyasi nüfuz kullanılarak kamu arazileri devredildi. Bunlar arasında İGDAŞ ve İETT’ye ait araziler de yer aldı. Vakfa devredilen bir başka kamu arazisine otel yapılmak istenmesi üzerine, araziye sınır özel bir arazi tehditle satın alınmak istendi.

TCDD tarafından Marmaray projesi dahilinde olan Yenikapı istasyonunda yapılacak “Büfe-Büvet-Cafe” işletmelerinin ihaleyle kiralanmasına fesat karıştırıldı. Savcılık takibine dair şüpheler TİB üzerinden doğrulatıldı ve faaliyete ara verildi.

Viranşehir-Kızıltepe’de yapılan yol ihalesi konusunda bir şirket, maliyet fiyatını önceden öğrendi ve bu şekilde ihaleye fesat karıştırıldı.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi’yle ilgili bir ihalede gizli kalması gereken bilgilere ulaşıldı ve ihaleye fesat karıştırıldı.

<< Önceki Haber Yeni yolsuzluk soruşturmasında çok çarpıcı isimler! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER