HDP'li Tan'dan Davutoğlu, Ala ve Ünal için 6 soru önergesi


HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na 6 adet yazılı soru önergesi verdi.

Tan önergelerde; Diyarbakır'ın sembolik mekanlarından biri olan Dört Ayaklı Minare, Erzurum'da sınava girmek üzere 27 Kasım 2015 tarihinde gittiği Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki sınıfında arkadaşlarının yanında gözaltına alınan Z.İ. isimli kadın öğrencinin durumu, Putin ve Rusya Başbakan'ı Dmitry Medvedev iddiaları, Silvan'daki olaylar ile Tahir Elçi'nin öldürülmesini sordu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a verilen soru önergesinde HDP'li Tan, "Tarihi değerlere sahip Diyarbakır'ın sembolik mekanlarından biri olan ve 'Dört Ayaklı Minare' olarak da bilinen 'Şeyh Mutahhar Cami Minaresi" bölgede son aylarda meydana gelen çatışmalardan dolayı ciddi anlamda zarar görmüştür. Şeyh Mutahhar Cami, 1512 yılında Akkoyunlu Sultanı Kasım tarafından inşa ettirilmiştir. Eser, Şeyh Mutahhar (Şeyh Matar) isimli şahsın kabrinin bulunduğu arazi üzerine yapıldığı için, Şeyh Mutahhar Cami adını alır. 'Dört Ayaklı Minare' ise halk arasında dört mezhebin (Hanefi, Şafi, Maliki, Hanbeli) barış ve kardeşliğini simgelemektedir. Mimari olarak türünün tek örneği olarak gösterilen bu minarenin halk nezdinde de önemli bir karşılığı bulunmaktadır." dedi ve şu soruları yöneltti:
"Dört Ayaklı Minare'nin gördüğü hasar ile ilgili bir incelemeniz bulunmakta mıdır?
Bu hasarların giderilmesi adına yürüttüğünüz yenileme ve onarım çalışmanız olacak mıdır?
Şiddet ortamlarında bu tarz tarihi eserlerin korunmasına yönelik bir adım atılması planlanmakta mıdır?"

EFKAN ALA'YA SORULAR

Altan Tan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya verdiği önergede, "Sınava girmek üzere 27 Kasım 2015 tarihinde gittiği Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki sınıfında arkadaşlarının yanında gözaltına alınan Z.İ. isimli kız öğrenci, polislerce gözaltına alınıp İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ne götürülmüştür. Sorgu odasında çırılçıplak soyulduğunu anlatan Z.İ. kendisine onur kırıcı bir şekilde davranılarak hakaret edildiğini iddia etti. Ardından kadın polislerce çıplak halde oturtulup zorla ayağa kaldırıldığını belirten Z.İ. tacize maruz kaldığını ifade etti. Z.İ. çırılçıplak soyulduğu anda ise erkek polislerce kapı aralığından izlenilip ardından fiziksel ve sözlü tacize maruz kaldığını dile getirmiştir." açıklamasında bulundu

Tan, Bakan Ala'ya kız öğrencinin ikamet ettiği yerden değil de okuduğu okulda tüm arkadaşlarının içinde gözaltına alınmasının gerekçesi nedir?
Kız öğrencinin gözaltına alınırken özellikle faşist gruplara teşhir edilmesini sağlayan polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
Z.İ'yi sorgulayan polislerin isimleri nelerdir? Haklarında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Z.İ'yi sorgulayan polislerin işkence yaptıkları iddiaları kamera kayıtlarında incelenmiş midir?" sorularını yöneltti.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NA SORULAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu için verdiği önergede Altan Tan, "Ürdün ziyareti sırasında Vladimir Putin'in Türk Silahlı Kuvvetleri'nce düşürülen Rusya uçağıyla ilgili yaptığı açıklamalarda ciddi ithamlar bulunmaktadır. Putin 'Teröristlerin ellerindeki bölgelerden büyük miktarlarda petrol ve petrol ürünlerinin Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buralarda terörist grupların ellerine büyük paralar geçiyor.' diyerek görüşlerini aktarmıştır." izahında bulundu.

Tan, bu bağlamda Davutoğlu'nu şunları sordu:
"Putin'in kastettiği iddialar gerçekliği yansıtmakta mıdır?
Bu iddialar hakkında ilgili kurumlara detaylı bir soruşturma başlatma talimatınız olmuş mudur?
IŞİD'in elinde bulunan petrollerin hangi yollarla veya kimler aracılığıyla Türkiye'ye getirilmiş olabileceği konusunda Rus yetkililerden daha detaylı bir bilgilendirme talebinde bulundunuz mu?"

HDP milletvekili Tan verdiği bir başka önergede, "Rusya Başbakan'ı Dmitry Medvedev Suriye sınırında düşürülen Rus uçağı ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'ye yönelik son derece ciddi ithamlarda bulunmuştur. Konuşmasında 'IŞİD'e ait işletmelerde üretilen petrol ürünlerinin sevkiyatına dahil olan bazı Türk yetkililerinin bu süreçte elde ettiği doğrudan finansal çıkarlar göz önünde bulundurulduğunda bu şaşırtıcı bir şey değil.' ifadesini kullanmıştır. " diyerek Başbakan Davutoğlu'na şunları sordu:

"Rusya Başbakan'ının bu konu hakkındaki ifadeleri ile ilgili kendisi ile bir görüşmeniz olmuş mudur?
Bahsettiği petrol sevkiyatından finansal çıkar elde eden Türk yetkililer hakkında elinizde bilgi ve belge bulunmakta mıdır?
Uluslararası kamuoyunda sıklıkla dile getirilen ve Rus yetkililerin ciddi ithamlarda bulunduğu IŞİD petrolleri ve Türkiye bağlantıları iddiaları ile ilgili detaylı incelemeleriniz olacak mıdır?"

İÇİŞLERİ BAKANI ALA'YA TAHİR ELÇİ SORULARI

Tan, Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin yine İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya yazılı cevaplaması için soru önergesi verdi.

"Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 18.08.2015 Salı günü saat 01.00'dan 19.08.2015 Çarşamba günü saat 07.00'ye kadar 34 saat süren sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle başlayan süreç, 13.11.2015 tarihine kadar 6 kez tekrarlanmıştır. Sokağa çıkma yasakları sürerken sivil halk en insani ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma gelmiştir." açıklamasını yapan Tan, Efkan Ala'ya şu soruları yöneltti:
"Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği ilk tarihten itibaren ilçede yaşamını kaybeden kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi sivil vatandaşlardır?
Ölen sivil vatandaşların ölümleriyle ilgili detaylar nelerdir? Bu ölümler ile alakalı açtığınız herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?
Bu süreçte yaralanan kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi sivil vatandaştır?
Polis, asker veya diğer paramiliter güçlerce öldürüldüğü tespit edilen kişi sayısı kaçtır? Bu polisler hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?
Silvan ilçesinde olaylar sırasında meydana gelen maddi hasarlarla ilgili hasar tespit çalışması yapılmış mıdır? Kaç işyeri ve kaç ev tahrip edilmiş veya kullanılamaz hale gelmiştir?
Yapılmışsa hasar tespit tutarı ne kadar olarak belirlenmiştir? Bu tutarlar hangi kriterlerce belirlenmektedir?"

HDP Milletvekili Tan başka bir önergede "Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde daha önceki çatışmada zarar gören 4 Ayaklı Minare önünde bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptığı sırada uğradığı suikast sonucu öldürülmüştü. Olayın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen hala failler bulunamamıştır. Olayla ilgili birçok soru da hala cevap beklemektedir. " dedi.

Tan, Bakan Ala'ya cevaplaması için "Olaya neden olan mermi çekirdeği neden hala bulunamamıştır?
Olayın hemen ardından sokağa çıkma yasağının uygulanmasıyla delillerin karartıldığı doğru mudur?
Polislerce takip edilen araç neden Tahir Elçi'nin basın açıklaması yaptığı yerin yakınlarında durduruldu?
Olay yerinde onlarca polis bulunmasına karşın Baro Başkanı olan Tahir Elçi neden korunamadı?
YDG-H'li olduğu iddia edilen 2 silahlı kişiden öndekinin gazetecilerin yanına gelmeden sağ elindeki silahı sol eline alarak kabzasından tuttuğuna ve ikinci kişinin gazetecilerin önünde silahı yere fırlattığına ve polislerin Elçi'nin de bulunduğu yöne doğru ateş ettiğine ilişkin görüntülere göre Elçi polisin silahından çıkan kurşunla mı vuruldu?
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüne, uzak atış mesafesinden ateşlenen silahın neden olduğunu belirten otopsi raporuna göre Elçi, üçüncü bir noktadan gelen bir kurşunla vurulmuş olabilir mi?
Olay yerindeki bazı gazetecilerin emniyete götürülerek olay yeri kayıtlarının polislerce silindiği iddiaları incelenmiş midir?
Bölgeyi gören bütün MOBESE kameraları çalışmakta mıydı ve hepsi incelenmiş midir?
Böyle bir eylemin yapılacağına dair tarafınıza ulaşan bir istihbarat bilgili bulunmakta mıydı? Eğer bulunmaktaysa neden hiçbir önlem alınmamıştır?" sorularını yöneltti.
CİHAN
<< Önceki Haber HDP'li Tan'dan Davutoğlu, Ala ve Ünal için 6 soru önergesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER