İçişleri'ne bombalı saldırıda yeni gelişme: 11 jandarma ve polis kusurlu bulundu

Kayseri'den gasp edilen araçla İçişleri Bakanlığı’na düzenlenen saldırıya ilişkin müfettiş raporu tamamlandı. 11 personel hakkında soruşturma izni talep edildi. Kararı Kayseri Valiliği verecek.

SHABER3.COM

İçişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki yerleşkesine 1 Ekim'de düzenlenen saldırının ardından görevlendirilen Mülkiye müfettişlerinin incelemeleri sona erdi. Müfettişlerin raporu doğrultusunda, saldırıda ihmali olduğu değerlendirilen 9 asker ve 2 polis memuru hakkında adli soruşturma izni istendi.

Bakanlık yerleşkesinin Atatürk Bulvarı'ndaki girişi önüne hafif ticari araçla gelen iki kişinin düzenlediği saldırıda, herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Saldırganlardan biri üzerindeki bombayı patlatarak hayatını kaybetti. Diğer saldırgan ise silahlı çatışma sonucunda öldürüldü.

Saldırganların, olaydan yaklaşık 11 saat önce Kayseri'nin Develi ilçesinde veterinerlik yapan Mikail Bozlağan'ı öldürerek aracını gasp ettiği ve bu araçla Ankara'ya gittiği belirlendi. Ancak Bozlağan'ın öldürülüp aracının gasp edilmesinden 2 gün önce yine Develi'de yaşanan bir olaydan sonra gerekli soruşturmanın yürütülmemiş olduğunu gazeteci Tolga Şardan gündeme getirdi.

JANDARMAYA İHBAR EDİLDİ ANCAK HAREKETE GEÇİLMEDİ
Şardan, saldırıdan 5 gün sonra kaleme aldığı yazısında, İçişleri yerleşkesi önüne giden saldırganların Develi'de 28 Eylül tarihinde başka bir aracı gasp etmek istediklerini, başaramayınca da arkadan Kalaşnikof silahlarla ateş açtıklarını, aracın içinde bulunan iki kişinin jandarma karakoluna giderek şikayetçi olduğunu ancak gerekli soruşturmanın başlatılmadığını belirtti. Şardan'ın yazısında, 28 Eylül'de araç gaspı girişiminden kurtulan ve ihbarcı olan iki kişinin, jandarmanın kendilerine etrafta yaban domuzu avcılarının olduğunu, araca isabet eden kurşunlarında avcıların silahından çıkmış olabileceğini söylediği belirtiliyordu.

İKİ BAŞLIK BELİRLENDİ
28 Eylül'deki gasp girişiminde başarısız olan saldırganlar daha sonra infaz ettikleri Bozlağan'ın aracıyla Ankara'ya kadar geldi. Saldırının ardından Kayseri'ye gönderilen Mülkiye müfettişleri hazırladıkları raporda, polis ve jandarmanın ihmalleriyle ilgili iki başlık belirledi. Başlıklardan ilki, 28 Eylül’deki gasp girişimiyle Bozlağan’ın öldürülüp aracının gasp edilmesi olaylarının birlikte değerlendirilerek terör bağlantısı olabileceği ihtimalinin göz ardı edilmesi oldu. İkinci başlık ise, Bozlağan’ın aracının gasp edildikten sonra plaka tanıma sisteminde (PTS) gerekli tespitlerin yapılmamış olmasıydı. Saldırganlar, Bozlağan’ın aracını gasp ettikten sonra yaklaşık 11 saat boyunca otoyolları ve şehir merkezlerini kullanarak Develi’den Ankara’ya kadar geldi ancak PTS kayıtlarında gerekli tespitler yapılmadı.

GÖZLER VALİLİKTE
Müfettişler, hem gasp girişimi ve sonrasındaki gaspla ilgili terör bağlantısı değerlendirmesinin yapılmaması hem de plaka tanıma sistemine gerekli girişlerin yapılmaması nedeniyle 2’si polis 9’u jandarma, toplam 11 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni istedi. Hazırlanan raporun ardından soruşturma izni talebi, Develi ilçesinin bağlı olduğu Kayseri Valiliği'ne gönderildi. 
<< Önceki Haber İçişleri'ne bombalı saldırıda yeni gelişme: 11 jandarma... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER