İnce: Yaklaşık 500 imza toplandı, CHP'nin büyük değişimi yaşamasını istiyoruz

İnce: Yaklaşık 500 imza toplandı, CHP'nin büyük değişimi yaşamasını istiyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Muharrem İnce, olağanüstü kurultay için eski il başkanları başta olmak üzere şimdiye kadar 500 civarında imza toplandığını söyledi. CHP'nin geleneklerinde imza toplayarak olağanüstü kurultayın pek olmadığını belirten İnce, "Zaten 500 kişi işini gücünü bırakıp notere gitmişse, 100 liranın üzerinde para harcamışsa, bunu kargoya verip göndermişse ciddi bir problem var demektir. Bundan önceki olağanüstü kurultay benim bir sözüm üzerine toplanmıştı. Olağanüstü kurultay gereklidir demiştim, Sayın Genel Başkan da 'madem öyle gelin olağanüstü kurultaya' demişti. O gün bir sözü olağanüstü kurultay için yeterli görenler bugün noterden gelen 500 imzayı yeterli görmüyorsa ortada ciddi bir sorun var demektir. Biz CHP'nin yeniden umut olmasını, bir büyük değişimi yaşamasını istiyoruz, bunun için yollardayız." diye konuştu.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Bugün artık imzalar için son gün ne aşamada, değerlendirmeniz ne olacak?" sorusuna İnce, şu cevabı verdi: "Türkiye'nin başı belada. Türkiye'nin başı belada iken tabi ki derdimiz kurultay, koltuk değil. Derdimiz Türkiye. Derdimiz çocuklarımız, derdimiz umut olmak. Ama madem sordunuz değerlendirelim. Daha önce Eylül 2014'te 177 imza bulmuştum. 415 oy almıştım. Sayın Genel Başkan 944 imza ile girip 740 oy almıştı. Bugün sadece benim değil başka arkadaşlarımızın da eski il başkanlarımız başta olmak üzere hepsinin topladığı imzalar yaklaşık 500 civarında, şu anda buraya gelirken 4 imza daha geldi. Onun için tam net bir şey söyleyemiyorum. Postada olanlar var, bugün gelenler var, 500 civarında. CHP'nin geleneklerinde imza toplayarak olağanüstü kurultay pek yoktur. Zaten 500 kişi işini gücünü bırakıp notere gitmişse, 100 liranın üzerinde para harcamışsa, bunu kargoya verip göndermişse ciddi bir problem var demektir.

Bundan önceki olağanüstü kurultay benim bir sözüm üzerine toplanmıştı. Olağanüstü kurultay gereklidir demiştim, Sayın Genel Başkan da 'madem öyle gelin olağanüstü kurultaya' demişti. O gün bir sözü olağanüstü kurultay için yeterli görenler bugün noterden gelen 500 imzayı yeterli görmüyorsa ortada ciddi bir sorun var demektir. Biz CHP'nin yeniden umut olmasını bir büyük değişimi yaşamasını istiyoruz, bunun için yollardayız. Ayrıca 16-17 Ocak kurultay yapacağını duyurmak parti meclisini saf dışı etmektir. Parti meclisinin nasıl toplanacağı tüzükte yazılı. CHP'nin il ilçe kongreleri bitmeden, parti meclisi kararı olmadan Ocak ayının 17'sinde kurultay yapacağını söylemek parti meclisine hakarettir. Yarın yapılacak olan parti meclisinin kararı belli olmadan kurultayın açıklanması o parti meclisi üyelerinin kendilerinin konu mankeni konumuna konmasına, kendilerinin devre dışı bırakılmasına tepki göstereceklerdir diye düşünüyorum."

"FİİLİ OLARAK BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR TÜRKİYE'DE, BAŞKAN GİBİ YÖNETİYOR TÜRKİYE'Yİ"

Düşürülen Rus uçağı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama yapıldığını ifade eden İnce, "Sizce doğru mu bu? Biz başkanlık sistemine geçtik mi geçmedik. Açıklamayı kim yapmalıdır? Başbakanlık'tan yapılmalıdır bu açıklama. CHP de AKP'ye benziyor. Fiili olarak başkanlık sistemi var Türkiye'de, başkan gibi yönetiyor Türkiye'yi. Anayasa'yı taktığı yok. CHP'nin bundan farkı ne arkadaşlar? Parti meclisi karar almamış, il ilçe kongreleri bitmemiş, kurultay tarihi açıklıyorsunuz. Kendinizi parti meclisi yerine koyamazsınız. Türkiye bir hukuk devletidir, CHP sosyal demokrat bir partidir. Olağanüstü kurultay kararını sayın genel başkan verebilir. Olağan kurultay tarihini sayın genel başkan bile veremez. Tüzük ortada. Bu yetki parti meclisine ait bir yetkidir. Bütün bu yanlışları söylemeye devam edeceğiz. Çok huzursuz insan var, partimizin tabanı bu gidişten rahatsız. CHP'nin yeniden umut olması lazım. 177 imza ile 415 oy alınıyorsa 500 imza ile kaç oy alınacağını siz tahmin edin. Eğer 500 kişi notere gidip imza veriyorsa ben bu işten rahatsızım diyorsa... Bir 300-400 de gidemem şimdi notere, uğraştırma beni, sonra görürüz bu hesabı diye söyleyenler var. Ne yaparlarsa yapsınlar bu delegeler mevcut yönetimi seçmiştir. Eğer yetkiyi bunlar vermişse hesabı da bunlara vermek lazım. Olmadı. Bunlar beni yener, bunlar beni yendirir, o zaman delegeleri değiştireyim, yenileriyle yarışayım, bu doğru değil, yenileri de bu partinin evladıdır. Göreceksiniz yenileri de sizi yenecektir. Değişim başlamışsa ne yaparsanız yapın, partinin tarihini iyi bilen birisiyim, geçmiş yıllarda bin oy alıp genel başkan olup, sonra salona giremediğiniz durumlar bile olabilir. Onun için bu değişimin önünde durulamaz. Türkiye'nin CHP'ye ihtiyacı var, CHP'nin bir büyük değişime ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "500 imza seçim gündemi için yeterli görünmüyor. Bu durumda genel merkezin seçim kararı koymasını mı bekliyorsunuz?" sorusuna İnce, "240 imza ile toplayabiliriz biz. Seçimli olması için yarı artı bir. Yani 1200 delege dediğinizde yarısı 600, yani 601 imza. Zaten yarı artı biri bulduğunuzda ne olmuş olur, güvenoyu alamamış olur, zaten yönetim düşmüş sayılır." cevabını verdi.

"Seçimli kurultay için siz gerekli delege imzasını toplayamadınız mı?" sorusuna İnce, "Akşam 5'e kadar zaman var." dedi.

"Toplayamazsanız yeterli imzayı yine de toplanan imzaları genel merkeze verecek misiniz?" sorusuna ise İnce, "Hayır vermeyeceğiz tabi ki niye verelim. İmzaları verirsek afişe etmiş oluruz arkadaşlarımızı. Onları vermeyeceğiz." karşılığını verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber İnce: Yaklaşık 500 imza toplandı, CHP'nin büyük değişimi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER