İşte '7 milyar dolar' yalanını çökerten belge

Koza İpek Grubu'na yapılan operasyonun gerekçesinde yer alan “yurtdışına 7 milyar dolar para transferi” iddiasını Sermaye Piyasası Kurumu'na gönderilen ve SPK'nın denetiminden de geçen bilançolar da boşa çıkardı.

İşte '7 milyar dolar' yalanını çökerten belge

Bugün'ün haberine göre, Ko­za İpek Gru­bu­'na ya­pı­lan ope­ras­yo­nun ge­rek­çe­sin­de yer alan “yurt­dı­şı­na 7 mil­yar do­lar pa­ra trans­fe­ri­” id­di­ası­nı Ser­ma­ye Pi­ya­sa­sı Ku­ru­mu'na (SPK) gön­de­ri­len bi­lan­ço­lar bo­şa çı­kar­dı.

2014'te 1,1 mil­yar li­ra


SPK'­nın de­ne­ti­min­den de ge­çen bu bi­lan­ço­la­ra in­ter­net­ten de çok ra­hat­lık­la ula­şı­la­bi­li­yor. Bu­na gö­re Ko­za Al­tın ve iş­ti­rak­le­ri­nin na­kit var­lı­ğı 2012 yı­lın­da 927 mil­yon 400 bin li­ra, 2013'de 940 mil­yon 599 bin Türk Li­ra­sı olur­ken, bu ra­kam ge­çen yıl 1 mil­yar 70 mil­yon li­ra ola­rak ger­çek­leş­ti.

An­cak 360 mil­yon do­lar

SPK'­nın de­ne­ti­min­den ge­çen bu ra­kam­la­ra gö­re şir­ke­tin na­kit var­lı­ğı ge­çen yıl iti­ba­riy­le do­lar ba­zın­da yak­la­şık 360 mil­yon do­lar ola­rak ger­çek­leş­ti. Bu ra­kam bi­le tek ba­şı­na 7 mil­yar do­lar trans­fer id­diası­nın ne ka­dar abar­tı­lı bir ra­kam ol­du­ğu­nu or­ta­ya ko­yu­yor.


Akıl dışı bir iddia

Es­ki Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı ve MHP Mil­let­ve­ki­li Dur­muş Yıl­maz, Ko­za İpek Hol­din­g'­e ope­ras­yon ge­rek­çe­si ola­rak gös­te­ri­len 7 mil­yar do­lar­lık pa­ra çı­kı­şı id­di­asıy­la il­gi­li ko­nuş­tu.


İl­gi­li ban­ka­ya gi­de­cek

Ko­za İpek Hol­ding Baş­ka­nı Akın İpek'in, “7 mil­yar do­la­rı trans­fer id­di­ası­nı sor­mak için bas­kın yap­mış­lar. Bu­nu ba­na de­ğil ban­ka­la­ra so­ru­n” açık­la­ma­sı­nı yo­rum­la­yan Yıl­maz, şu ko­nu­la­ra dik­kat çek­ti:

- Doğ­ru söy­lü­yor. İd­di­ayı or­ta­ya atan­lar, 7 mil­yar do­lar trans­fe­rin ol­du­ğu­nu is­pat ede­cek.

- Trans­fe­rin ol­du­ğu id­di­a edi­len ban­ka­ya gi­de­cek o ban­ka­nın ka­yıt­la­rı­na ba­ka­cak.

- MA­SAK ve di­ğer ku­rum­lar bu id­di­a var­sa gi­de­cek il­gi­li ban­ka­ya 'Si­zin ka­yıt­la­rı­nız­da bu ka­dar bir trans­fer var mı' di­ye­cek.

- Çün­kü ka­yıt­lar­da bu­nun öde­me em­ri var­dır. Ora­dan bu­nu çı­kar­tır.

- Var­sa böy­le bir pa­ra is­pa­tı için de il­gi­li­ler gi­de­cek han­gi ban­ka­dan ya­pıl­dıy­sa gi­de­cek o ban­ka­dan ka­yıt­la­rı­nı çı­ka­ra­cak. İs­pat edip bel­ge­le­mek zo­run­da­” de­ğer­len­dir­me­si yap­tı.  

“7 mil­yar do­lar Mer­kez Ban­ka­sı sis­tem­le­rin­de gö­rü­lür müy­dü?” so­ru­su­na da Yıl­maz, şu ya­nı­tı ver­di: "Ka­ra ­pa­ra ak­la­ma, te­rö­rün fi­nans­ma­nı gi­bi şey­le­ri ban­ka­lar Mer­kez Ban­ka­sı Öde­me­ler Den­ge­si Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­'ne ra­por­la­mak zo­run­da. Öde­me­ler Den­ge­si de MA­SA­K'­a bil­dir­mek zo­run­da idi. Bel­li bir meb­la­ğın üze­rin­de­ki pa­ra ha­re­ket­le­ri­ni Mer­kez Ban­ka­sı il­gi­li ma­kam­la­ra bil­di­ri­yor.” Dur­muş ay­rı­ca, is­te­ni­len mik­tar pa­ra­nın ban­ka­lar üze­rin­den yurt­dı­şı­na çı­ka­rı­la­bi­le­ce­ği­ni ha­tır­lat­tı.

400 tonluk kargoya denk geliyor

Bank­not ola­rak yurt­dı­şı­na pa­ra çı­kar­ma­ya iliş­kin Türk Pa­ra­sı­nın Kıy­me­ti­ni Ko­ru­ma Hak­kın­da­ki Ka­nun'­da iki ke­re de­ği­şik­lik ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Yıl­maz, ba­vul­la, uçak­la pa­ra çı­kar­ma­nın müm­kün ol­du­ğu­nu söy­le­di. Yıl­maz, şöy­le de­vam et­ti:

“A­ma 7 mil­yar do­lar pa­ra çok bü­yük. Hep­si­ni 100'lük bank­not­tan oluş­tur­sa­nız 400 ton kar­go ya­par. Bu­nun Av­ru­pa­'ya gön­der­diy­se­niz gi­den ül­ke ka­bul eder mi? İs­viç­re, Lon­dra ka­bul et­mez.

Çev­re ül­ke­le­re, Or­ta­do­ğu­'ya gön­de­rir­sen bu bel­ki müm­kün. Ama 10 TI­R'­lık ya da 5-6 uçak­lık pa­ra­yı gü­ven­lik al­ma­dan gön­der­mek çok zor.

Ay­rı­ca ora­dan bu­ra­dan do­lar top­la­ya­cak­sı­nız. 7 mil­yar do­lar kaç se­ne­de top­la­nır bil­mem."
<< Önceki Haber İşte '7 milyar dolar' yalanını çökerten belge Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER