Merakla beklenen kitap fuarı açıldı!

Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı, 267 yayınevinin katılımıyla açıldı.

Merakla beklenen kitap fuarı açıldı!

Malatya Belediyesi hizmet binası yanındaki alanda bulunan dev fuar çadırında düzenlenen Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı’nın açılış törenine Malatya Valisi Vasip Şahin, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Belediye Başkan Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İl Genel Meclisi Başkanı M. Naci Şavata, İl Müftüsü H. Yusuf Gül, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Aksoy, Malatya Belediyesi eski başkanlarından Seyhan Semercioğlu, Malatya Barosu Başkanı Eyüp Kutlubay, fuarın onur konuğu Yazar Rasim Özdenören ve eşi ile çeşitli vakıf, oda, dernek başkanları, belediye başkan yardımcıları, şirket genel müdürleri, öğrenci, öğretmen ve çok sayıda davetli katıldı.
 
NALÇACI: 267 YAYINEVİNE YER VERMENİN SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ

Açılış töreninde ilk olarak konuşan Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı, Malatya’nın gerçek bir kültür şehri olduğunu belirterek, “Bugün burada 267 yayınevine yer vermenin sevincini yaşarken diğer taraftan da 50’ye yakın yayınevine ‘maalesef yerimiz kalmadı sizlerden özür diliyoruz’ demenin hüznünü yaşıyoruz. Fuarımız ikinci yılında olmasına rağmen büyük bir değişikliğe imza attı ve Malatya Anadolu kitap Fuarı’na doğru, Anadolu’nun bağrından çıkan güzel insanlarla birlikte olma noktasına geldi” dedi.
 
BULUT: MALATYA DÜN DE OKUYAN BİR ŞEHİRDİ BUGÜN DE OKUYAN BİR ŞEHİR

Malatya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, konuşmasında, “Malatya ilimiz kitap noktasında kitapla barışık, kitaba yatkın, kitapla geçmişi olan özdeş bir şehirdir. Biz inanıyoruz ki Malatya dün de okuyan bir şehirdi bugün de okuyan bir şehir.

Birçok yetişkin insanımız, öğrencilerimiz, yazarları bu fuar ortamında görüp kitaplarını imzalatacaklar, onlarla söyleşilerde bulunacaklar. Fuar, öğrencilerimiz için Milli Eğitim Bakanlığımızın yönetmelikleri çerçevesinde gezi gözlem, özellikle kitap kulübü ile alakalı olarak fiilen yapacakları bir etkinlik fırsatı olacak” ifadelerini kullandı.
 
ONUR KONUĞU ÖZDENÖREN: KENDİMİZİ OKUMAYA TAHSİS ETMEMİZ GEREKİR

Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı Onur Konuğu Yazar Rasim Özdenören, yaptığı konuşmada, “Kitap deyince aklımıza gelen ilk husus okuyucudur. Okuyucu yoksa kitabın kendi başına bir anlamı yok demektir. Şayet okuyucu varsa kitapta vardır ve kitabın bir manası vardır. Okuyucu kim? Okuyucu, okumayı başarabilen kendi meslek kitaplarının dışında edebiyat kitaplarını, sosyal bilimlerle, sosyal alanlarla ilgili kitapları okumayı bir disiplin haline getirmiş olan kimseye okuyucu diyoruz” dedi.

Ülkemizde sayısal olarak okuyucunun durumunun pek de iç açıcı olmadığını kaydeden Özdenören, konuşmasında şunlara yer verdi:

“Fuarların tertipleniyor olmasını, kitap okuma faaliyetine bir destek olması açısından şükran ve tebriklerle karşılanabilecek bir olay olarak görüyoruz. Okurluk bizde ciddiye alınan bir olay gibi maalesef görülmüyor. İnsanlara ‘Niye okumuyorsun?’ diye sorduğumuzda bize verdiği cevaptaki bahaneler ya ‘fırsat bulamıyorum’ yahut da ‘vaktim olmuyor’ ya da ‘boş zamanım yok’ şeklinde oluyor. Oysa siz zamanınızı okumaya ayırmadıkça okuma orada durur, kitap orada durur. Bir türlü okumaya fırsat bulamazsınız. Dolayısıyla okumaya boş zaman ayırmak değil, bütün zamanlarımızı değerlendirebilmek için kendimizi okumaya tahsis etmemiz gerekir.”

Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Öncelikle başta Rasim hocam olmak üzere fuara katılan bütün yazarlarımıza bizleri şereflendirdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
 
BAŞKAN ÇAKIR: KÜLTÜREL ANLAMDAKİ YATIRIMLAR ÇOK DAHA ANLAMLI

Malatya Belediyesi olarak bugüne kadar yaptıkları yatırım ve geliştirdikleri projelerde şehrin gelişmesiyle birlikte, şehrin kültürel dokusunu etkileyecek yatırım ve projeleri de bir o kadar önemsediklerini vurgulayan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, şöyle konuştu:

“Kültürel-sosyal içerikli yatırımlarımızla ilgili olarak her yıl bütçemizi iki katına çıkarıyoruz. Yine bunu önümüzdeki yıl için de aynı şekilde planladık.

Şehir hangi yatırımı alırsa alsın, hangi ekonomik gelişmeyi, fiziki yapılanmayı alırsa alsın eğer içerisinde kültürel bir anlayış yoksa, hedeflemiş olduğumuz medeniyet seviyesinden uzaklaşacağımız anlamına geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu vesileyle de şunu belirtelim ki; biz bugün şehirde çok önemli altyapı yatırımları, üst yapı düzenlemeleri yaptık. Gerçekten çok önemli fiziki yatırımlar yapıyoruz, ama biz kültürel anlamdaki yapmış olduğumuz bütün yatırımların, projelerin, programların çok daha anlamlı olduğuna yürekten inanıyoruz. Bu amaçla da şehrimizin her tarafında kültürel-sosyal anlamda faaliyetlerin yapılabileceği mekanları inşa ettik.

Belediye olarak şehrin her kesimine hitap edebilecek; özellikle kadınlara yönelik Kadın Kültür ve Spor Merkezi, Aile Danışma Merkezi, Sanat Merkezini hizmete açtık. Bununla birlikte şu an planladığımız engelliler sarayımız olsun, emeklilere yönelik parklar olsun çeşitli projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Düzenlemiş olduğumuz birçok panel, fuar; inanıyorum ki, şehrin gelişmesine de kültürel-sosyal canlılığa da önemli katkılar sunmaktadır. Malatya’da her yıl 6 fuar düzenliyoruz. Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı, belki en çok önemsediğimiz, en önemli bulduğumuz fuarlarımızdan biri.”
 
BAŞKAN ÇAKIR: TÜM MALATYALILARI BEKLİYORUZ

Belediye Başkanı Çakır, Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı’nı çok daha kapsamlı hale dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, “Geçen yıl 280 bin ziyaretçimiz vardı ki bu sayı, Türkiye’de gerçekten İstanbul’dan sonra rekora yakın denilebilecek bir ziyaretçi sayısıdır. Ama bu seneki hedefimiz inşallah onun da üzerine çıkmak. Tüm Malatyalıların kitap fuarımızı ziyaret etmelerini gönülden arzu ediyoruz, gelmelerini bekliyoruz” dedi.
 
MİLLETVEKİLİ ŞAHİN: FUAR, OKUMA ORANININ ARTMASINA VESİLE OLACAK

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, fuarın Malatya’daki okuma oranının yükselmesine vesile olacak ikinci adım olacağını kaydederek, “Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta belediyemiz olmak üzere bütün yazarlarımıza, yayın evlerine ve bütün katılımcılara en kalbi şükranlarımı sunuyorum” dedi. “Japonya’da kişi başına düşen kitap okuma oranı 25, Fransa’da 7 iken Ülkemizde veya ilimizde bu rakamlara biraz daha uzak kaldığımızı görmekteyiz” diyen Şahin, şöyle konuştu:

“Biz yaratılmış olduğumuz ilk günden itibaren bize emredilen mutlaka cehaletle mücadele için okumamız gerektiği noktasında Yüce Yaradan’ımızın buyrukları var. İlimle, okumayla, öğrenmeyle alakalı Yüce Kitabımızın Peygamber Efendimize ilk inen ayetin ‘Oku’ emri olduğunu bilmekteyiz. Onun için, teknolojinin artık bizi esareti altına almış olduğu bu çağda, başta sorumluluk annelerimize, babalarımıza düşmekte.

Kitaplarla barışık olmamız lazım, kitaplarla dost olmamız lazım. Yunus Emre’nin deyimi ile ‘İlim ilim bilmektir/İlim kendin bilmektir/Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır. Okuduğumuzun güncel hayatımıza yön verecek tarzda olması gerekir. 
Belediyemizin bugüne kadar yapmış olduğu semt konaklarında, özellikle mahallelerimizdeki okuma oranının yükseltilmesi noktasında Semt Konaklarında oluşturdukları kitaplıkların, kütüphanelerin, okuma salonlarının ilimize artı katma değer sağladığını görmekteyiz. Gerçekten belediyecilikte sadece alt yapı hizmetlerini yapmakla yetinmemeli. Şu ana kadar Belediye Başkanımızın yapmış olduğu çalışmaları görmekteyiz. Başta diğer alanlarda yapılan fuar çalışmalarının da insanlarımızın ufuklarını açması bakımından olsun, değişen teknoloji ile buluşmalarını sağlamaları anlamında olsun gerçekten önemli.”

Malatya Valisi Vasip Şahin ise Malatya’nın insanı ile mükrim bir şehir olduğunu belirterek, “Malatya tarihi ile kültürü ile mükrim bir şehirdir. Bugün yine bir ziyafet sofrası açmış durumda. Bu ziyafet sofrasında inşallah gönüllerimiz, kalplerimiz ve kafalarımız doyacaktır” dedi.
 
VALİ ŞAHİN: KAİNAT OKUNMALI, EVREN OKUNMALI, HAYAT OKUNMALI

Fuarın yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Vali Şahin, şöyle konuştu:

“Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı, biraz önce bahsedildiği gibi Allah’a çok şükür katılanlarımızın yanında katılamayanlarımızın da olduğu bir fuar. Yani ihtiyaca cevap veremedik. İnşallah önümüzdeki sene ihtiyaca cevap verebilecek daha büyük mekanlara fuarımızı taşırız ve herkes buraya katılma imkanı bulur. Tabi okumak aslında kendini bilmek olmalı, içine dönük olmalı, içine derinleşmeyi amaçlamalı, hikmeti aramalı, bilgiyi aramalı, kainatı anlamalı. Okumak başkasına üstünlük sağlamak; bir kibir ya da gurur, övünç kaynağı olmamalı. Yunus’un diliyle ‘kendini bilmeli’. ‘Kişi kendini bilmezse bu bir israf olarak kabul edilmelidir’ diye bir anlayışla okunmalı. Kainat okunmalı, evren okunmalı, hayat okunmalı hayatın sonrası okunmalı. Bugünkü Kitap Fuarı’mız ve bundan sonraki okumalarımız bu yolda daha fazla katkı sunacaksa o zaman kârdayız diye düşünürüm. Aksi takdirde okumanın aslında bir istismar aracı olmaya hizmet etmesini sağlamış oluruz.”

Yapılan konuşmalardan sonra protokol üyelerince açılış kurdelesi kesildi ve hep birlikte Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı gezildi.
 
BAŞKAN ÇAKIR’A ÖĞRENCİ İLGİSİ
Bu arada fuarı gezen Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Fuarı gezmeye gelen ilk, orta ve lise öğrencileri; Belediye Başkanı Ahmet Çakır’la fotoğraf çekerek, fuardan aldıkları kitaplara imza vermesi için yarışa girdiler.

Öğrencilerin isteklerini geri çevirmeyen Başkan Çakır, hatıra fotoğrafı çektirip, kendileriyle sohbet etti.

Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı, 30 Nisan – 5 Mayıs 2013 tarihleri arasında açık kalacak.

<< Önceki Haber Merakla beklenen kitap fuarı açıldı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER