Maaşlarını alamayan maden işçileri ocağa kapanarak açlık grevine başladı

TMSF'nin Yıldızlar SSS Holding'e devrettiği Doruk Madencilik'te 165 maden işçisi hakları için 3 gündür yeraltında açlık grevinde. Şimdiye dek 5 işçi rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

SHABER3.COM

Eskişehir’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’e devredilen şirkette çalışan maden işçileri maaş ve ödenmeyen alacakları için kendilerini ocağa kapatarak açlık grevine başladı. 

Başlattıkları oturma eylemini altı gün sürdüren işçilerin Ankara’ya yürüyüş talepleri de engellendi. İşçiler bunun üzerine eylemlerini bugünden itibaren açlık grevi boyutuna taşıdı.

Madenciler açıklamalarında mağduriyetlerini anlatarak maden şirketinin TMSF’ye devriyle gelen satışın ardından haklarının ödenmediğini duyurdu.

İşçiler, TMSF’nin satış sürecinde, hak kaybı uğramayacaklarına dair söz verdiğini ancak hakları ödenmediği için de yanlarında olmadığını belirtti. Maaşlarının düzensiz ve eksik yattığını anlattı:

“Herkesin burada 10-15 senelik emeği var. Herkesin emeğini TMSF giderseydi, hiç kimse burada durmazdı, kıdem tazminatı alsaydı yani. Mağduriyetimiz büyük. Hepimizin evde çoluğu, çocuğu bekliyor. Okullar açılacak. Hepimiz okul alışverişi yapacağız. Adamlar bize 10- 10,5 bin lira para yatırmışlar. Adamlar asgari ücret bile yatırmamışlar. BES kesmişler, benim iznim bile yok. BES’i de karşı tarafa yatırmamış, iptal ettiremiyorum. Benim evim kira, bir çoğumuzun evi kira. Herkesin çocuğu var okula gidecek. Bir çoğumuz gurbetçi… Bizim normalde ayın 7’si ile 10’u arası maaş alıyorduk, adam kafasına göre maaşı 20’sinde, 25’inde, 30’unda yatırıyor. Bir diğer aya sarkıyor. Birinci ayın maaşını üçüncü ayın 5’inde yatırıyor.

Yıldızlar Holding, bu kadar usulsüz iş yapıyor, TMSF denetlemiyor. Neden denetlemiyor? Bize imza atmadan hiçbir yükünü sunmadan, sözleşme yapmadan bizi cezalandırıyor. Aylıklarımızı yarı yarıya veriyor, sigortalarımızı yer üstünden yatırıyor. Yetmiyor, santralde, her yerde çalıştırıyor… Ayın birinden itibaren de hepimizi, 165 işçiyi ücretsiz izne çıkarılmış.”

Öte yandan  açlık grevinde olan maden işçilerinin sağlık durumlarının giderek kötüleştiği, işçilerin genelinde halsizlik ve ishalin başladığı öğrenildi.

Akşam saatlerinde  grevde olan bir işçi daha fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. 
İşçinin arkadaşları ve grevini sürdürmeye devam eden madenciler çektikleri videoda “Madencilerin sesi ne zaman duyulacak” diye isyan etti:
 “Bugün çıkartılan beşinci arkadaşımız. Daha kaç arkadaşımız böyle çıkarılacak, madencinin sesi ne zaman duyulacak!”

<< Önceki Haber Maaşlarını alamayan maden işçileri ocağa kapanarak... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER