"Maliye 30 milyar TL ödeneği iptal etti; 51 milyar TL yeni ödenek ekledi"


CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Maliye Bakanı'nın kafasına göre A bakanlığının ödeneğini iptal edip, B bakanlığına yeni ödenek verdiğini belirterek, "Maliye Bakanı bu Meclis'ten geçen 2015 bütçesinden geçen yıl 30 milyar 386 milyon liralık ödeneği iptal etmiş, yerine 51 milyar liralık yeni ödenek eklemiş." dedi.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta ise bütçede 33 milyar lira ödenek üstü harcama olduğunu ifade etti. "Eğer bu kadar büyük harcama yapılıyorsa bütçenin Meclise gelmesinin bir anlamı yok." diyen Usta, "Bütçede yüzde 7,5'e varan ilave harcama yapılıyor; Meclise hiç uğramadan." ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bütçe ve Kesinhesap Kanunu tasarıları geneli ile Sayıştay tezkereleri üzerinde görüşmeler başladı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye'nin bir hukuk devleti olmaktan hızla uzaklaştığını söyledi. Bunun hayatın her alanında görüldüğünü ve yaşandığını belirten Çam, Türkiye'de suçluların cezasız kaldığı, suçsuzların zindanlara atıldığı, zulüm gördüğü, horlandığı bir dönemden geçildiğini ifade etti.

"Yaşanan bütün bu haksızlıkların, hukuksuzlukların gerisinde kamu kaynaklarının nasıl talan edildiğini, birilerine nasıl peşkeş çekildiğini dolayısıyla halkın nasıl soyulduğunu görmemizi engelleme niyetinin yattığını biliyoruz" diyen Çam, 2015 yılında Meclisin hükümete 472 milyar 992 milyon liralık bir bütçe ödeneği verdiğini ancak bir süre sonra bütçedeki ödeneklerin Meclis'ten geçen bütçeyle ilgisi ve alakası olmadığını vurguladı.

"MALİYE BAKANI KAFASINA GÖRE ÖDENEK İPTAL EDİP ÖDENEK VERİYOR"

"Maliye Bakanı, kafasına göre A bakanlığının ödeneğini iptal edip, B bakanlığına yeni ödenek veriyor." diyen Çam, şöyle devam etti: "Hepimizin yakından bildiği bir örneği tekrarlamak istiyorum. Meclis 2015 yılı için Cumhurbaşkanlığına 397 milyon lira ödenek verdi. Maliye Bakanı, bu yetmez deyip Cumhurbaşkanlığın ödeneğini 543 milyon liraya çıkardı. Yani 146 milyon lira daha ödenek aktardı. Cumhurbaşkanı da 471 milyon lira harcadı. Meclis, Başbakanlığa 929 milyon lira ödenek kullanabilirsin demiş. Daha doğrusu Başbakanlık 2015 yılı bütçesi hazırlanırken bana 929 milyon lira yeter diyerek buraya gelmiş. Meclis'te bunu onaylamış. Maliye Bakanının bonkörlüğü tutmuş, Başbakanlığa 1 milyar 536 milyon lira daha vermiş. Başbakanlığın ödenekleri bir kalemde olmuş 2 milyar 456 milyon lira. Diyanet İşleri Başkanlığı'na Meclis, 5 milyar 753 milyon liralık bir bütçe vermiş. Maliye Bakanı bu ödenek sana fazla demiş, 2 milyar 178 milyon lirasını kesip 3 milyar 564 milyon liraya indirmiş. Sonuçta Diyanet işleri Başkanlığı 6 milyar 37 milyon lira harcamış. Yani Maliye Bakanı'nın fazla bulduğu başlangıçtaki ödeneği göre 300 milyon lira fazla harcamış. İkinci ve en tipik örnek Milli Eğitim bakanlığı. Meclis Milli Eğitim Bakanlığına 62 milyar liralık ödenek vermiş. Maliye Bakanı bu sana fazla demiş. 16 milyar 917 milyon lirasını kesmiş. Sana 45 milyar yeter demiş. Milli Eğitim Bakanlığı 62 milyar 218 milyon lira fiilen harcamış. Yani başlangıçtaki tutara çok yakın. Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerinde yapılan değişikliklere dikkat etmek gerekiyor. Maliye Bakanı'nın bu tasarrufundan sonra her iki kuruluş da 'ödeneğinden fazla' harcama yapmış gibi bir konuma düşmüş. Aslında bu Kanuna göre suç. Kesin hesap görüşülürken bizden bu fazladan ödenek kullanımı için tamamlayıcı ödenek talebinde bulunacaklar. Ulaştırma Bakanlığına başlangıçta 13 milyar 855 milyon lira ödenek vermiş. Bir bu kadar ödeneği de Maliye Bakanı vermiş ve Ulaştırma Bakanlığı 2015 yılında tam 26 milyar lira harcamış. Meclisin öğretmenin, imamın maaşı için verdiği ödenek, Maliye Bakanının eliyle döşediği bir hortumla havuza bağlanmış. E kolay değil, havuz büyük, orayı doldurmaya meclisin verdiği para yetmez, Maliye Bakanının da bir el atması gerekir. Meclis, Milli Savunma Bakanlığına 22 milyar lira ödenek vermiş. Maliye bakanı 'Bu sana yetmez bizde para çok al sana 10 milyar lira daha' demiş. Ama Milli Savunma Bakanlığı yılın tümünde Meclisin verdiği ödenek kadar ancak para harcayabilmiş. Niçin acaba? Özet olarak Maliye Bakanı bu Meclisten geçen 2015 bütçesinden geçen yıl 30 milyar 386 milyon liralık ödeneği iptal etmiş, yerine 51 milyar liralık yeni ödenek eklemiş."

"YOLSUZLUKLARA GİDEN YOLUN TAŞLARINI, BÜTÇEDE YAPTIĞINIZ HUKUKSUZLUKLARLA DÖŞÜYORSUNUZ"

"Yolsuzluklara giden yolun taşlarını, bütçede yaptığınız bu hukuksuzluklarla döşediğinizi çok iyi biliyorsunuz. Öğretmenin, imamın maaşı için ayrılmış ödeneği haksızlığa, hukuksuzluğa kılıf yapıyorsunuz." diyen Çam, gerçeğin ömrünün sonsuz olduğunu belirterek, "Gerçek nasıl olsa bir gün ortaya çıkacak ve yaptığınız bu haksızlıkların, hukuksuzlukların hesabını bu halka mutlaka vereceksiniz. Bir ülkeyi sonsuza kadar orman kanunlarıyla yönetemezsiniz. Gün gelir devran döner. Bu yoksul halktan topladığınız vergileri, sarayın hazinesiymiş gibi, padişah fermanlarına göre harcayamazsınız. Bütçe kanunlarını Meclise, 'sarayın hazine hesabı' gibi sunamazsınız. Harcadığınız halkın parasıdır. İnsanların içtiği sudan, yediği ekmekten, alın terinden alınan vergileri harcıyorsunuz." dedi.

Siyasi alanda oluşturulan istikrarsızlıkların ekonomiyi de derinden etkilediğine dikkat çeken Çam, "Türkiye'nin insan haklarından, demokrasiden, özgürlüklerden, hukuktan uzaklaşan, düşüncesini açıklayan bilim insanlarını, aydınlarını linç etmeye yönelen, elindeki devlet gücünü kullanarak muhalefeti yok etmeye, en barışçıl protestoları copla, gazla, TOMA'yla, kalkanla, polis tekmesiyle, mermiyle susturmaya çalışan bir iktidarın Türkiye'yi götüreceği yerin asla aydınlık bir yer olmayacağını söylemekten üzüntü duyuyorum." ifadelerini kullandı.

BAKAN AĞBAL: ZORUNUZA MI GİTTİ?

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bütçe sunumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmesini de eleştiren CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Cumhurbaşkanı'nın bu bütçede ne rolü var, ne fonksiyonu var?" diye sordu.

Bakan Ağbal ise Çam'a "Zorunuza mı gitti; rahatsız mı oldunuz?" karşılığını verdi. Çam da "Rahatsızlık değil bu sizin açınızdan çok iyi bir karine değil. Bana göre değil. Burada hükümetin başı Cumhurbaşkanı değil, Başbakandır. Sizden böyle bir cümleyi görmenin de bizi üzdüğünü belirtmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu. Ağbal, "Cumhurbaşkanı biliyorsunuz devletin başıdır, unutmayın bunu." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Maliye 30 milyar TL ödeneği iptal etti; 51 milyar TL... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER