Merkel, dört yıl sonra neden Suriyeli mültecilere kapıyı açtı? (Analiz)


Almanya'nın dünyadan kalifiye eleman getirebilmek için Göç Yasası çıkarmayı ve 2030'a kadar 6 milyon çalışanın emekli olacağını tartıştığı bugünlerde Suriyeli mülteciler, Almanya'nın yaşlanan nüfusuna ve azalan kalifiye çalışan sorununa bir miktar çözüm sunuyor.

Suriye'deki iç savaş 2011 yılında başladı. 250 binden fazla insanın canına mal oldu. Milyonlarca insan mülteci konumuna düştü. 2 milyondan fazla insan Türkiye'ye sığındı. Almanya, diplomasinin dışında ciddi olarak Suriyeli mültecileri yıllarca gündemine almadı. Ne oldu da bir anda binlerce Suriyeli mülteci Almanya'ya akın etti ve mültecileri daha çok Türkiye'nin sorunu olarak gören Almanya, kapılarını sığınmacılara açtı? Başbakan Angela Merkel'in siyasi hayatını riske atacak şekilde mülteci politikasında sert değişim göstermesinin değişik sebepleri var.

DEMOGRAFİK DEĞİŞİM VE KALİFİYE ELEMAN EKSİKLİĞİ

İhracat şampiyonu Almanya'nın gelecekti en önemli sorunu azalan nüfus. Her yıl ortalama 400 bin dış göçe ihtiyacı var. Göç olmadan Almanya'nın ekonomik refahını koruması mümkün gözükmüyor. Her yıl çalışma piyasasından ortalama 200- 250 bin insan emekli oluyor. 2030 yılına kadar 6 milyon kalifiye çalışanın emekliye ayrılacağı bunların yerine yeni çalışanların istihdam edilememesi halinde Alman ekonomisinin ve refahının ayakta durması mümkün değil. Yunanistan ve İspanya gibi AB ülkelerinden ekonomik krize rağmen kalifiye göçü çekemeyen Almanya, bir ara işi Asya ülkelerinden bakıcı getirmeye kadar götürdü. Almanya'ya gelen 100 binden fazla Suriyelinin büyük çoğunluğu genç ve eğitimli insanlardan oluşuyor. Bunun için Merkel devamlı olarak "Sığınmacılar riskten çok şans olarak görülmeli" açıklamasını yapıyor. Almanya'nın dünyadan kalifiye eleman getirebilmek için Göç Yasası çıkarmayı tartıştığı bugünlerde Suriyeli mülteciler, Almanya'nın yaşlanan nüfusuna ve azalan kalifiye çalışan sorununa bir miktar çözüm sunuyor. Ayrıca Almanya'nın son iki yıl içerisinde Arap ülkelerine artan ihracatını, Arap ülkelerinde aldığı ihaleler göz önüne alındığında, Suriyeli mültecilerin kabulü Orta Doğu'da Almanya'ya olan bakış açısını olumlu etkileyecektir.

PEGİDA İLE ZARAR GÖREN ALMANYA İMAJINI İYİLEŞTİRME FIRSATI

Sekizi Türk, birisi Yunan 9 kişiyi öldüren aşırı sağcı NSU terör hücresi ve İslam ve göçmen karşıtı PEGİDA hareketi Almanya'nın dünyadaki imajına ciddi zarar verdi. Almanya dış dünyada göçmenlerin sevilmediği ve istenmediği bir ülke olarak algılanmaya başlanmıştı. Bu imaj akademik çalışma için Almanya'yı tercih eden yabancıların sayısında düşüş yaşanmasına sebep oldu. Kriz bölgelerinde ve dünya barışı için aktif rol olmak isteyen Almanya'nın işini zorlaştırıyordu. Merkel, Macaristan'a kadar gelmiş sığınmacılara Almanya'nın kapılarını açarak, dünya genelinde büyük bir sempati kazandı. Uluslararası platformda elini güçlendirdi. Merkel'in kararını değiştirmesinde etkili olan diğer bir sebepte İngiltere Başbakanı David Cameron'un İngiltere'ye Suriyeli mülteci kabul edeceğini açıklaması oldu. Merkel, ayağına kadar gelmiş imaj çalışması fırsatını Cameron'a kaptırmak istemediği için mültecilerin Almanya'ya girişine izin verdi. Almanya, Türkiye'nin 2 milyon Suriyeli sığınmacıyı kabul etmesine rağmen yapamadığı imaj çalışmasını yaklaşık 100 bin Suriyeli ile gerçekleştirdi.

HALKTA OLUŞAN İNSANİ DUYARLILIK

Her yıl binlerce insanın daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa'ya ulaşmak için yollarda hayatını kaybetmesi medyada yer alsa da 2013 yılında İtalya'nın Lampedusa açıklarında kaçakları taşıyan teknenin batması sonrası yüzlerce kişinin Akdeniz sularında can vermesi medyanın ve insanların kaçak göçmenlere bakış açısını değiştirdi. Son olarak herkesi derinden etkileyen Bodrum sahilindeki üç yaşındaki Aylan Kürdi'nin resmi, Alman halkın da duygusal bir etki oluşturdu. Merkel, halktaki mültecilere karşı olumlu değişimi Rostock'ta katıldığı bir programda Filistinli bir kız çocuğuna, Almanya'da kalamayacağına dair sert tutumunu göstermesine gelen tepkilerden anladı. Birçok kişi Merkel'i sert ve katı bulduğunu dile getirmiş, Filistinli kızın Almanya'da kalması için kampanya başlatmış ve sonunda Filistinli kızın Almanya'da kalmasına izin verilmişti. Başbakan Merkel'de mülteci politikasındaki sert tutumunu yumuşatmak zorunda kaldı.

NEDEN SURİYELİLER DÖRT YIL SONRA ALMANYA KAPILARINA DAYANDI?

Diğer taraftan sorulması gereken diğer bir soruda "Ne oldu da Suriyeliler 4 yıl sonra yollara düştüler?" En önemli etken Suriyelilerin savaşın biteceğine ve vatanlarına geri döneceklerine dair ümitleri bitti. İnsanlar Türkiye'de gelecek görmüyor. Çalışma şartları kötü, çalışma izni alamıyorlar ve çalışanların çoğu ücretlerini ya alamadıklarından ya da normal çalışandan çok daha az aldıklarından şikâyetçiler. Suriye'den beraberlerinde getirdikleri birikimleri bitti ve insanlar kalıcı çözüm bulma yoluna gidiyor. Birçoğu Türkiye'yi geçici çözüm yer olarak görüyor, hayalleri Almanya, İngiltere, İsveç gibi ülkelerde hayatlarını devam ettirmek. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel, dört yıl sonra neden Suriyeli mültecilere kapıyı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER