Antidemokratik yasaya Meclis'te tarihi muhalefet

Birçok antidemokratik madde içeren ve Meclis'te görüşmeleri devam eden iç güvenlik yasasına bütün muhalefet partileri direniyor.

Antidemokratik yasaya Meclis'te tarihi muhalefet

HDP'li milletvekillerinin kürsü önünde oturma eylemi yaptığı ve sık sık slogan attığı Meclis'te CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ''her şeye rağmen bu yasanın engellenmesinde, geciktirilmesinde 77 milyon vatandaşımızın her biri için ayrı ayrı yarar umduğumuzdan TBMM’yi terk etmiyoruz'' açıklaması yaptı. MHP'de ise Yusuf Halaçoğlu, 'TBMM'de demokrasiye karşı bir darbe gerçekleştirilmiştir' derken Sinan Ogan halkı Meclis önünde direnmeye çağırdı.

CHP GRUBU: AKP İLE GÖRÜŞECEK MİSİNİZ SORUSUNA 'EŞKIYA İLE PAZARLIK MÜZAKERE OLMAZ' CEVABI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapı’yı uygulamalarından dolayı eleştirerek eşkıyalıkla suçladı.  
TBMM Genel Kurulunda İç Güvenlik Paketi görüşmeleri esnasında yaşanan tartışmaların ardından CHP’li milletvekilleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Engin Altay, muhalefetin haklarının Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tarafından gasp edildiğini belirtti.
  “Ayşenur Bahçekapılı tarafından gasp yoluyla son verilmiş ve muhalefetin iç tüzükten kaynaklı haklarını kullanması engellenerek, adeta zorbalıkla eşkıyalıkla, yasa oldubittiyle Genel Kuruldan geçirilmeye çalışılmıştır” ifadelerini kullanan Engin Altay, bugün yaşananların 4+4+4 yasasının geçişi esnasında da yaşandığını kaydetti. Engin Altay, “Yasanın birinci maddesiyle ilgili de muhalefet partisi sözcülerini görüşlerini açıklama imkanını zorbalıkla, eşkıyalıkla el koymuştur. Görülen ve anlaşılan odur ki, bu akşam itibariyle TBMM’de yürütmeden sonra yasama organı da saray vesayetine teslim olmuştur. Bunun tam karşılığı budur” dedi.

Vatandaşlardan destek ve duyarlılık beklediklerini kaydeden Altay, AK Parti ile görüşüp görüşmeyeceklerinin sorulması üzerine, “Eşkıyalarla müzakere olmaz. AKP TBMM grup yönetimi ve o partiye mensup başkanlık divanı üyeleri fiilen eşkıyalık yapmaktadırlar. Bunu meclis kürsüsünde de söyledim. Ne söylediğimi bilerek konuşuyorum.  Bana bu sözümden dolayı işlem yapamadı, sükut ikrardandır. Söylediğim tescillenmiş oldu. Kanun dışı insanlarla kanunu ayaklar altına alan insanlarla bizim görüşecek bir şeyimiz olmaz” diye konuştu.

Sine-i millete dönüp dönmeyeceklerinin sorulması üzerine Altay, “TBMM Genel Kuruluna bir görev yapmak üzere milletimizce görevlendirildik. Son sınıra kadar, bıçak kemiğe dayanana kadar, aslında bu noktaya da geldik, ama kamuoyunun hassasiyetleri ve bu yasanın Türkiye için oluşturduğu vahim tehditten dolayı, her şeye rağmen bu yasanın engellenmesinde, geciktirilmesinde 77 milyon vatandaşımızın her biri için ayrı ayrı yarar umduğumuzdan TBMM’yi terk etmiyoruz” açıklamasında bulundu.

MHP'DEN ÇAĞRI: TÜRK HALKINI MECLİS'E DAVET EDİYORUZ

MHP'li Sinan Ogan Twitter'dan yaptığı açıklamada, ''Meclis bütün fonksiyonlarını yitirmiştir. AKP diktatörlüğü meclisi ele geçirmiş durumdadır. Artık meclisin anlamı kalmamıştır...Biz içeride diktatörlük Yasası'na direniyoruz. TÜRK halkinı meclisine sahip çıkmaya çağırıyorum. TÜRK Halkını meclise davet ediyorum'' dedi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, İç güvenlik Paketi görüşmelerinde muhalefete söz vermeyen TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ve TBMM yönetiminin haklarını gasp ettiğini söyledi. Vural, "Parlamentoda bize tanınan söz hakları meclisi yöneten meclisin başkanvekili değil, kendisini saraya bağlı hisseden meşruti monarşinin bir meşruityet anlayışı içinde meclisi yönetmek isteyen birisi tarafından yok sayılmıştır. Bu çerçevede grubumuza düşen söz hakları despot bir yönetimle yerine getirilmemiş, iç tüzük gereğince bu önergeler ve maddeler üzerinde talep ettiğimiz karar yeter sayısı ve yoklama ile ilgili taleplerimiz gasp edilerek milletin hukukuna aykırı işlem yapılmıştır” dedi.

HDP'DEN OTURMA EYLEMİ VE SLOGANLAR

HDP Grup Başkanvekilleri Buldan ile Baluken'in de aralarında bulunduğu 13 HDP milletvekili, Başkanlık Divanı önünde oturma eylemi yaptı ve Genel Kurul'un çalışmasını alkışlayarak, sloganlarla protesto etti. 
Milletvekilleri slogan atarken, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan eliyle zafer işareti yaptı, Pervin Buldan zılgıt çekti, bir milletvekilinin de ıslık çaldığı duyuldu.

Ajanslar
<< Önceki Haber Antidemokratik yasaya Meclis'te tarihi muhalefet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER