Babacan'dan ekonomik kriz dersi

Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında Türkiye'nin küresel krizden başarılı bir şekilde nasıl çıktığını anlattı.

Babacan'dan ekonomik kriz dersi

Başbakan yardımcısı Ali Babacan, Küresel krizle birlikte birçok ülkeyi borç krizine sürükleyen kamu  harcamalarını artırma tuzağına düşmek yerine bütçe dengelerini bozmadan ekonomiye  güven sağladıklarını, büyümeyi ağırlıklı olarak özel sektör eliyle  gerçekleştirdiklerini ve istihdamı teşvik ettiklerini anlattı.

 Panelin diğer konuşmacılarından Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Başkanı  Guy Ryder, moderatörlük yapan El Cezire sunucusu Kemal Santamaria'ya "Eğer bu  oturumda gerçekten ekonomik kırgınlığa odaklanmak istediysen panelistleri büyük  ölçüde yanlış seçmişsin. Türkiye ve İzlanda'nın kırgınlıkla ne alakası var,  konuyla örtüşmüyor" diye takıldı.
         
Babacan' ve Ryder'la birlikte İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Raghur  Grimsson, Malezya Başbakanı Necib Abdülrezzak Çinli akademisyen Li Daokui'nin  katıldığı "Ekonomik Kırgınlık ve Tehlikeleri" panelinde ekonomik toparlanma ve  işsizlikle mücadele tedbirleri tartışıldı.
 
Babacan, paneldeki konuşmasında Türkiye'nin küresel krizin başlangıcından  itibaren ekonomik politikalarının merkezine "güven" kavramını yerleştirdiğini,  tüketici güvenini ve özel sektöre ve bankalara güveni sağlamaya öncelik verdiğini  belirtti.

 "Eğer bir ülkede kamu borcu endişe kaynağıysa sadece daha fazla kamu  harcaması işe yaramayacaktır. İlave harcamayla hedeflenen ekonomik canlanmadan  daha fazlası, oluşacak güven kaybıyla eriyip gidecektir" tespitinde bulunan  Babacan, bu nedenle krizde harcamaları artırmaktansa kemerleri sıkı tutmayı  tercih ettiklerini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, bu süreçte istihdamı kamunun katkısıyla ve  vergi avantajlarıyla teşvik ettiklerini ve işsizlere mesleki eğitime ağırlık  verdiklerini, uyguladıkları politikalar ve hızlı ekonomik büyüme sayesinde ILO  verilerine göre küresel krizin başlangıcından itibaren işsizliği en hızlı düşüren  ülkelerden biri olduklarını ve 4,6 milyon ilave istihdam sağladıklarını anlattı.
         
ILO Başkanı Ryder başta olmak üzere panelistlerin ve oturumda söz  alanların çoğunluğu "Doğru olan Türkiye'nin uyguladığı formül" diyerek borç  krizindeki Avrupa ülkelerinin ekonomik politikalarını eleştirdi.
       

<< Önceki Haber Babacan'dan ekonomik kriz dersi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER