Demirtaş: Şiddet bu saatten sonra durmak zorundadır

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ülke genelinde gerçekleşen Kobani eylemleri ilgili bir basın açıklaması yaptı...

HDP Eş Başkanı Demirtaş çıkan olaylarla ilgili konuştu

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları; -Bugün bu noktaya nasıl gelindiği doğru analiz edilmezse, objektif ve vicdani şekilde tahlil yapmazsdak yarın nereye gideceğimizi bilemeyiz.
-Son 30 yıldır Ortadoğu'da yaşanan kaos ve Türkiye'ye sıçrayan olayları HDP üzerine atanlar çok basit bir hata yapmış olurlar.

-Suriye'de yaşanan olaylarda biz hep hükümetin tutumunu eleştirdik. Bunun Türkiye'de kırılmalara neden olduğunu söyledik. Türkiye'nin içinde yaşayan Kürtleri ve alevileri ötekileştirdiği söyledik. Fakat hükümet orada yaşayan halkları siyasi düşüncesine göre ayırarak yardım etti.  

"KOBANİ'DE YAŞANANLAR BİZİM EVİMİZİN İÇİNDE YAŞANIYOR"

-Dönemin Başkan'ı Erdoğan "Suriye bizim iç meselemizdir dedi defalarca. Bunları başka bir yerde yaşanıyor gibi değerlendiremeyiz" dedi. Ama mesele Kobani olunca neden bizim iç meselemiz haline getiriyorsunuz denildi. Surİye bizim iç meselemiz ise Kobani de yaşananlar da bizim evimizin içinde yaşanıyor. Bu söylemler ayrışmaya kırılmaya neden oldu. 

"2000 TIRDAN FAZLA SİLAH GÖNDERİLDİ"

-ÖSO'ya 2000 tırdan fazla silah gönderildi. Bunlar El Nusra Ve El Kaidenin eline geçti. Türkiye ile ilgili de bu tarz iddialar ortaya atıldı. Kobani'ye insani yardım için ise bir sürü görüşme yapmak zorunda kaldık. Türkiye çeteler Rojova'ya saldırırken net bir tavır sergilemedi, Nusra ve IŞİD'e ses çıkarmadı. Halk bunları yüreğinde hissetti ve tüm toplum bunu izledi. 

-IŞİD 3 saat içinde Musul'a el koydu. Tüm tank ve toplara el koydu. 100 yılkdır çözülemeyen Musul sorunu 4 saatte IŞİD'E teslim edildi. On binlerce Ezidi'yi öldürdü. Kadınlara saldırdı, baş kesti. 

-Tüm bunlar yaşanırken Kürtler, Türkmenler, aleviler ezilirken ne Türkiye'den ne de dünyadan bir yardım görmediler. Bu bir kırılma yaşattı. Halk bunu hissetti.

-IŞİD tecavüz çetesi 25 gündür evimize girmeye çalışıyor, Kobani'ye girip insanların kellesini kesip kadınları satma çığırtkanlığı yapıyorlar. Tecavüz fetvaları çıkarıyorlar. halkımız 25 gündür onları durdurmaya çalışıyor.

"HALKTA BİRİKEN ÖFKEYİ HÜKÜMETE DEFALARCA ANLATMAYA ÇALIŞTIK"

-Biz halkımıza yardım için Türkiye'yeden yardım istiyoruz. Ulusal bir yardım talep ediyoruz. IŞİD'E ses çıkarmayanlar halkımızı orada copluyor hakaret yağdırıyor. Sayın Başbakan'la defalarca görüştük. Diyaloğu kurmaya çalışıp halktaki öfkeyi anlatmaya çalıştık. Kürtlerin de devletiyiz dedi Davutoğlu. O zaman bunu gösterin...

-Kürt Türk ittifakı gelecek 100 yılı etkileyecek bir süreçtir. Gelin IŞID'e karşı 40 dünya ülkesi ile koalisyon kuruyorsanız kendi halkınızla da kurun. IŞİD Kürde, Ezidi'ye, Süryani'ye, Türk'e de tehdit... 

-Kobani'den akşam acil telefon geldi. Mürlitpınar sınır kapısı IŞİD'in eline geçmek üzere dediler. Bu artık Türkiye'nin Kobani ile bağının koptuğu demekti. Halkımıza tecavüzerin başlayacağı demekti. Biz de halkımızı acil eyleme çağırdık. Kobani'ye destek istedik. Gerek çağrımız üzerine gerekse kendini sorumlu hissedenler sokağa çıktı. Ama hiç bir yerde şiddet kullanılmadı. Silaha karşı çıktık, şiddete karşı çıktık. Gece sabaha kadar tüm dünyada Kobani'nin sesi duyuldu. Sabah ta hava saldırıları başladı ve Mürlitpınar nispeten korunmuş oldu. Bu saate kadar ciddi bir şiddet eylemi olmamıştır. IŞİD barbarlığına karşı mücadele edelim mesajını biz verdik. 

"ERDOĞAN O SÖZLERİ İLE HALKI TAHRİK ETTİ"

-Ama bundan sonra Batman'da bazı sivil kişilerin silahlı saldırıları oldu. Provokatörler nedeni ile hükümet hemen çirkin saldırılara iftiralara başladı.. Şiddeti büyüten halk değildir, halkı tahrik edeni bulmak devletin görevidir. 

-Erdoğan "Kobani düştü düşecek" dedi ve halkı tahrik etti. Bakanlar "misliyle karşılık vereceğiz" diyerek şiddetin dilini Bakanların ağzından duymamıza neden oldu. Biz misliyle cevap vereceğiz demedik.

-Silahlandırılmış sivil kişilerin nasıl girdiğini, nasıl yönlendirildiklerini HDP'den sormasınlar. HDP siyasal sivil bir kurumdur. Devletin bunu araştırıp bulması kolaydır. "Çözüm süreci ayrı Kobani ayrı" denmesi halkta öfkeye neden oldu. Kobani tehdit ile tecavüz ile karşı karşıya iken çözüm için susun demek doğru değildir. 

-Halkımız elbette Kobani için tepki göstermeye devam edecektir ama hiç bir yerde şiddet uygulamamalı, şiddet uygulayanlara destek olmamalı, onlara karşı temkinli davranmalıdır. Halkları etnnik çatışmaya sürükleyecek bir yaklaşımdan herkes hızla uzaklaşmalı. Kobani'ye destek eylemleri en büyük dayanışmadır.

ÖCALAN'IN MESAJI

-Dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini önerdiğini belirtmek istiyoruz. Bütün bu gösteriler sırasında başka parti mensuplarıyla ciddi çatışmalar yaşandı. Bütün partilere, partilerin sempatizanlarına dikkatli olma çağrısı yapıyoruz. DTK bu konuda sorunları çözmek için diyaloglarını temaslarını yoğunlaştıracaktır. 

-Kobani'de katliam yaşanırsa önce uluslararası toplum mesuldür. Kobani'ye her türlü destek olma yardım etme görevi her türlü sizdedir. 

-Hükümette artık çözüme destek olma adımlarımıza cevap vermelidir. Medya da HDP'ye yönelik çirkin dilini artık bırakmalıdır. Toplumda yaşanan duygu kırılmasını kimse derinleştirmemelidir. Kardeşliğimizin temelleri ciddi şekilde yara alarak derinleşiyor. 

SORU CEVAP

-Henüz hükümetle somut bir program üzerinde anlaşma sağlanmış değil. Ama hükümetin en azından tartışmaya açık olduğunu biliyoruz. Bu nedenle arkadaşlarımız bir görüşme gerçekleştirdi.

-Sayın Öcalan ile görüşmemiz kısa bir yazışma şeklinde oldu.

-Biz kimseye şiddet kullanın çağrısı yapmadık. Tabiİki Kobani'ye sahip çıkma tepkisi olacaktır halkta. Ama yakma yıkma bizİm önerdiğimiz, tasvip ettiğimiz bir şey değildir. Her kesime de bundan sakınmaları çağrısını yapıyoruz. 

-Kobani'ye yardım çeşitleri tartışılabilir. Ayrı mekanizmalar kurulabilir. Biz illa şöyle olsun demiyoruz. Türkiye dışında başka kanal yok. Biz de diyalog için görüşmeye devam edeceğiz.  

<< Önceki Haber Demirtaş: Şiddet bu saatten sonra durmak zorundadır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER