Rumların doğalgazı Mısır'a aktarabilmesi için 6 yıla ihtiyacı var


LEFKOŞA (CİHAN)- Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Mısır ile imzaladığı iyi niyet anlaşmasının gerçekleşebilmesi için en az 6 yıla ihtiyaç duyulduğu bildirildi

Rum Yönetimi'nin tek taraflı "Münhasır Ekonomik Bölge" ilan ettiği deniz bölgesindeki 12 numaralı parselde "Afrodit" olarak adlandırılan hidrokarbon yatağıyla ilgili bir dizi gelişme beklendiği haber verildi. Beklenen gelişmelerin Rum Yönetimi'nin önceki gün Mısır'la gizlice imzaladığı, Afrodit gazının boru hattıyla Mısır'a aktarılmasıyla ilgili Karşılıklı Anlayış Memorandumu'nun birçok yönü açısından önemli ve belirleyici olacağı belirtiliyor.

Rum Fileleftheros gazetesi, 12'nci parselin ruhsat sahibi Noble Energy şirketinin önümüzdeki günlerde, "Afrodit" yatağında yaptığı teyit sondajıyla ilgili rapor ve resmi yazısını Rum Yönetimi'ne teslim etmesi gerektiğini yazdı.

Habere göre Noble'in Rum Yönetimi'ne vereceği rapor "Afrodit" yatağının resmi tahmini hacmini ortaya koyacak ve gerek Mısır'a doğalgaz sevk edecek boru hattıyla ilgili teknik inceleme, gerekse meselenin ticari yönüyle ilgili daha sonra yapılması planlanan müzakereler bu rapora dayanacak.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA TESCİLLENMESİ GEREK

Şu ana kadarki resmi verilerin, 'Afrodit' yatağında ortalama 640 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu gösterdiğini hatırlatan gazete yatağın uluslararası standartta tescillenmesi için Noble'in resmi değerlendirmesini vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Habere göre Noble Energy'nin, "Afrodit" yatağının inkişafıyla ilgili final projesini de önümüzdeki haftalarda Rum Enerji Bakanlığı'na vermesi bekleniyor. Final projesinde Mısır'a, Güney Kıbrıs'a ve muhtemelen Ürdün'e boru hatlarının da yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak en çok projenin uygulama takvimi merak ediliyor çünkü gayrı resmi tahminler, "Afrodit"'ten doğalgazın yüzeye, ardından da Mısır'a ulaşması için 6-8 yıl gerekeceği yönünde. CİHAN
<< Önceki Haber Rumların doğalgazı Mısır'a aktarabilmesi için 6 yıla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER