Rusya'da 12 gün gözaltında kalan Türk akademisyen sınır dışı edildi

Rusya'da 12 gün gözaltında kalan Türk akademisyen sınır dışı edildi

Akademik çalışma için Rusya'ya giden Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Araştırma Görevlisi Cemalettin Yavuz, 60 saatlik kurs için 288 saat gözaltında tutulduktan sonra sınır dışı edildi.

Türk F-16'ları tarafından Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesi iki ülke ilişkilerini kopma noktasına getirdi. Savaş uçağı düşürülen Rusya, Türkiye'ye ve bu ülkedeki Türk vatandaşlarına yönelik olarak tutumunu sertleştiriyor. Uçak krizinden akademisyenler de nasibini aldı.

Bilimsel bir çalışma için Rusya Federasyonu'na bağlı Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde bulunan Cemalettin Yavuz gözaltına alındı. Çuvaşistan Devlet Üniversitesi'nde Rusça kursuna başlayan Yavuz, gözaltına alındıktan sonra mahkemeye çıkarıldı.

Cemalettin Yavuz, vize ihlali gerekçe gösterilerek 5 bin Ruble para cezası, 5 yıl ülkeye giriş yasağı ve 10 gün gözetim altında tutulma cezasına çarptırıldı. 12 boyunca gözetimin altına tutulan genç akademisyen üniversite ve Türkiye'nin Kazan Başkonsolosluğu'nun girişimleriyle para cezası ödendikten sonra serbest bırakıldı.

12 günlük esareti sona eren Yavuz, elleri kelepçeli bir şekilde 150 kilometrelik bir yolculuğun ardından havaalanına getirildi. Sınır dışı edilen akademisyen uçakla İstanbul'a geldi. Üniversitenin tahsis ettiği bir araçla havaalanından alınan genç hoca, görev yaptığı üniversiteye sabah saatlerinde ulaştı.

Cemalettin Yavuz, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve yardımcıları tarafından karşılandı.
Makamda yapılan görüşmenin ardından bir açıklama yapan Prof. Dr. Yener Yörük, Cemalettin Yavuz'un Rus Federal Göç Servisi tarafından 12 gün boyunca gözaltında tutulduğunu söyledi.

Hakkında sınır dışı edilme, 5 bin Ruble para cezası ve 5 yıl süreyle ülkeye giriş yasağı kararının verildiğini belirten Yörük, Kazan Başkonsolosluğu'nun yürüttüğü görüşmeler sonucunda ilgili para cezasının ödenmesiyle bugün itibariyle hocanın sınır dışı edildiğini kaydetti.

Cemalettin Yavuz'un bugün Türkiye'ye giriş yaptığını ifade eden Rektör Yörük, "Hocamız Rusya'da doktora tezi çalışması yapmak üzere bulunuyordu. Kendisi bu konuda bütün gerekli izinleri almıştı ve davet üzerine orada bulunuyordu. Kendisine yöneltilen suçlama, 'Bilimsel ve teknik vize ile Rusça kursu alması nedeniyle vize ihlali yapması'. Trakya Üniversitesi olarak çalışmalarımıza tam ters düşen öğretim elemanımızın akademik çalışmaları sebebiyle Rusya'da bulunması sırasında Rusça öğrendiği için gözaltına alınması ve kendisi hakkında sınır dışı kararı verilmesi, 5 bin Ruble para cezası ve 5 yıl ülkeye giriş yasağı konması kararını kınıyoruz."

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ YAVUZ: TÜRKLERE BEDEL ÖDETTİRİLMEK İSTENİYOR

12 gün boyunca Rus Federal Göç Servisi tarafından alıkonulan Araştırma Görevlisi Cemalettin Yavuz ise Rusya'da Türkiye adına oradaki vatandaşlara bir bedel ödetilmek istendiğini açıkladı.

Rusya'ya gitme amacının ve yaptığı şeylerin belli olduğunu vurgulayan Yavuz, "Çuvaş Cumhuriyeti'nin Devlet Üniversitesi'nde kendi paramla tamamen legal bir biçimde, resmi, sözleşme imzalayarak 60 saatlik bir Rusça programına katıldım. Hatta bunu Filoloji Fakültesi Dekanı ile birlikte Yabancılar Şubesi'ne giderek sözleşme imzaladım. Ve kursa başladım." dedi.

Kursun 4. gününde Federal Göç Servisi'nden iki elemanın geldiğini ifade ettiğini anlatan Yavuz, problemin ne olduğunu sorduğunda kendisine uçak olayından söz edildiğini belirtti.

Uçağın düşürülmesi nedeniyle kendilerine ülkesindeki yabancılara yönelik olarak genel kontrol amaçlı araştırmalar yürüttüklerini kendisine söylendiğini ifade eden Cemalettin Yavuz, "Gayet açık bir şekilde sebebinin ne olduğunu söylediler. Daha sonra mahkemeye gittik. Yargıladılar, çok fazla söz hakkı vermeden bizi dışarı çıkarttılar. Sonra da kararını açıkladılar. 5 yıl giriş yasağı ve sınır dışı edilme, 5 bin Ruble de para cezası ve en 10 gün gözetimin altında tutulma kararı verildi. Eşyalarımı bile almaya fırsat vermeden oraya götürdüler ve hapsettiler." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'da 12 gün gözaltında kalan Türk akademisyen sınır... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER