'S' plaka krizi, odaları karşı karşıya getirdi


İzmir'de beş yılda 10 kat artarak 24 bin liradan 236 bin liraya çıkan "S" plaka fiyatı, odalar arasında krize yol açtı. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ın fahiş fiyat artışından Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İESOB) sorumlu tutmasıyla başlayan tartışmalar alevlendi. EBSO ve İESOB ise yaptıkları açıklamada iddiaları reddettiler. Demirtaş, dün yaptığı açıklamada S plaka ihalesinde muhammen bedelin 236 bin lira olarak belirlenmesine tepki göstermişti. S plakanın büyük bir rant kapısı haline geldiğini iddia ederek, "EBSO ve İESOB'un önerisiyle muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş S plakanın bedelini işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder. Fiyatı bu kadar yükselten Servisçiler Odası'nın tutumunu anlıyorum ama EBSO'yu anlamak mümkün değil." demişti.

EBSO: FİYAT ÖNERİSİ DEĞİL, TESPİT

EBSO ise açıklamasında, rant kapısı iddialarını reddetti. S plaka bedelleri konusunda uzlaşmayı esas alan ve kamunun menfaatlerini gözeten bir yaklaşımla hareket edildiğini belirten EBSO, "Yıllardır sanayicilerimiz üzerinde yük oluşturan, maliyetlerini katlayan konulara ilişkin girişimlerde bulunuyor, her platformda, bakanlarımıza sunduğumuz her dosyada bu konulara yer vermeye çalışıyoruz. S plaka konusunda da benzeri yaklaşımı esas alarak, kurumumuzdan istenen teknik çalışma neticesini UKOME ile paylaştık. Daha açık bir ifadeyle fiyat önerisini değil, fiyat oluşumuna veri oluşturabilecek tespitlerimizin sonucunu paylaştık." dedi. İZTO'yu popülistlikle suçlayan EBSO, açıklamasında şunlara yer verdi: "Bu gerçekler gün gibi ortada ve kentimiz genelinde 5 binin üzerinde S plakalı araç hizmetteyken 300 adetlik bir ihale için EBSO'yu, S plakanın bir rant kapısı haline geldiği iddiası ile karşı karşıya getiren İZTO'nun, 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür."

'S PLAKA BEDELİNİ İESOB DEĞİL, BÜYÜKŞEHİR BELİRLİYOR'

İESOB da yaptığı açıklamada, S plaka ihalesinin muhammen fiyat bedelinin kendileri tarafından belirlenmediğini kaydetti. S plakayla ilgili fiyatın, 86/10553 Sayılı Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı'nın 5. maddesine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlendiği vurgulanan açıklamada, "Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), 2015/567 no'lu genel kurul kararıyla muhammen bedelin tespiti için komisyon kurulmasına karar verilmiştir. İESOB da UKOME'nin kurduğu komisyonun bir üyesi olarak, komisyonun talebi üzerine konu hakkında çalışma yapmış, icra dairelerinden alınan S plaka satışına ilişkin belgeleri, herhangi bir yorum katmaksızın komisyona sunmuştur. Komisyon ise S plakası ihalesi muhammen bedelini, bu belgeler ışığında 200 bin lira olarak belirlemiştir." denildi. CİHAN
<< Önceki Haber 'S' plaka krizi, odaları karşı karşıya getirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER