Sağlıkta reformun öteki yüzü

Muayene ve reçete ücretleri nedeniyle doktora gitmeyen vatandaş ilaç parasını cebinden ödüyor.

Sağlıkta reformun öteki yüzü

Reçete ücretine 3 lira muayeneye de 10 lira vermek istemeyen vatandaşların reçetesiz ilaç alması krize yol açtı. 20 liraya ulaşan muayene ücretlerine karşı hastalar 5 lira ödeyip cepten ilaç alma yolunu tercih etti.

Millet gazetesinden Hasan Bozkurt'un haberine göre, soğuk algınlığında bile vatandaşlar doktora gitmek yerine eczanelerden antibiyotik almaya başladı. Sağlık Bakanlığı ise reçetesiz antibiyotik satan eczanelere denetim başlattı.

KUTU BAŞINA 250 LİRA CEZA
Reçete ve katılım parasından kurtulmak isteyen hastaların rastgele antibiyotik kullanımı tedirginliğe yol açtı. Doktor reçetesi olmadan eczanelerden alınan antibiyotiklerin hayati riskler taşıdığı belirtildi. Sağlık müdürlüklerinin görevlendirdiği ekipler eczanelerde reçetesiz ilaç satıldığını tespit etmeleri halinde, eczacılara kutu başına 250 lira ceza kesiliyor.

15 LİRA FARK ÇIKIYOR
Eczacı Hakan Gençosmanoğlu, son yıllarda muayene katılım payı ve reçete katkı payının artırıldığını söyledi. Gençosmanoğlu, doktora muayene olduktan sonra elindeki reçeteyle eczaneye gelen vatandaşlara en az 20 lira ücret çıktığını ifade etti. Vatandaşın cepten ödediği paranın son günlerde daha da arttığını belirten Gençosmanoğlu, “İlaç fiyatlarının ucuzlamasıyla birlikte ilacın fiyatı 5 liraya düştü. Hasta bunu cebinden alırsa 5 lira, reçeteyle alırsa katılım payı ve muayene ücretleri ile 20 liraya geliyor. Bu durumda vatandaş ilacı reçete ettirmektense eczaneden kendi ücretiyle talep ediyor. Bu nedenle cepten ilaç satın alımlarının giderek arttığı gözleniyor” diye konuştu. 

HASTALAR MAĞDUR, ECZACI ZORDA
Hasta ve hasta yakınlarının şeker, tansiyon gibi ilaçları bile cebinden almaya başladığını kaydeden Hakan Gençosmanoğlu, antibiyotiklerde ise kriz yaşandığını vurguladı. Reçete olmadan antibiyotik satılmasının yasak olduğunu dile getiren Gençosmanoğlu, “Sağlık Bakanlığı akılcı ilaç kullanımı projesi çerçevesinde antibiyotikleri denetlemeye başladı. Eczanelere para cezası kesiyorlar. 1.000 ila 2 bin 500 lira arasında para cezası alan eczacı arkadaşlarımız var” şeklinde konuştu.

FİYAT FARKLARI KALDIRILMALI...
Gençosmanoğlu, antibiyotik ilaçlardaki krizin aşılması için yeni bir düzenlemenin şart olduğunu kaydetti. Dişinde iltihaplanma oluşan hastanın akşam vakti reçete yazdırabilecek doktor bulamadığının altını çizen Gençosmanoğlu, “Acil durumlarda bu tip antibiyotikleri eczacıların verebilmesi lâzım. Hasta ne parasıyla alabiliyor ne reçete yazdırabiliyor” dedi. Gençosmanoğlu, bu konudaki çözümü ise şöyle açıkladı: “Katkı ve katılım paylarının kaldırılmasını talep ediyoruz. Eşdeğer ilaç fiyat farkları ve reçete başına ücretler de kaldırılabilir.”
<< Önceki Haber Sağlıkta reformun öteki yüzü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER